dinsdag 31 maart 2015

Kaneelbroodjes


Ik weet nog goed dat deze broodjes een van de eerste baksels waren die ik uitprobeerde. Gezien bij de "recepten van Kitchenprinces" op www.marokko.nl. Niet wetende dat gistdeeg erg bewerkelijk is, ging ik aan de gang en had meteen het recept maar even verdubbeld. Ik maakte ze samen met mijn man trouwens, dat was dan wel weer gezellig. Maar het resultaat? Baksteenbroodjes waar je een raam mee in kon gooien! Zonde!! Ik was zo teleurgesteld dat ik het recept weg had gegooid.

Een tijd later kocht ik via internet de 5 mappen van Dr. Oetker "Bakken met Plezier" (vroeger kon je daar lid van worden en zo recepten verzamelen) en daar stonden ze ook in!

Nog een keer geprobeerd met wat meer bak-ervaring en ze waren heerlijk! Een van de favoriete koffiebroodjes in mijn huis! En ik maakte een video voor jullie, te zien op mijn youtubekanaal.




Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:



Een aantal tips:
  • Zorg dat je ingredi├źnten op kamertemperatuur zijn en maak de melk niet te warm (lauw is genoeg).
  • Laat de gist niet in aanraking komen met zout of met de boter, dan kan het zijn werking verliezen.
  • Kneed het deeg zeker 15-20 minuten tot het mooi zacht is (ik gebruik een broodbakmachine om te kneden).
  • Laat het deeg goed rijzen, het moet echt zichtbaar in volume toegenomen zijn.
  • Bij het uitrollen het deeg niet te dun maken, een halve cm dikte is perfect.
  • Bestrijk ze geheel met het eimengsel en verdeel het gelijkmatig. Als je stukken onbedekt laat geeft dat een lelijk resultaat.


Ingredienten voor 16 stuks:

800 gr bloem
40 gr verse gist (of 2 zakjes gedroogde gist)
400 ml lauwe melk
80 gr suiker
140 gr boter op kamertemperatuur
Snufje zout
2 tl kaneel
Vulling:
200 gr boter op kamertemperatuur
140 gr suiker
1 el kaneel
Om te bestrijken:
2 eidooiers

Bereiding:
Meng bloem met de suiker, gedroogde gist en kaneel (als je verse gist gebruikt, die oplossen in een beetje melk met suiker en 10 minuten laten staan). Verwarm de melk met de boter in een pannetje tot hij lauw is en voeg toe aan de bloem. Meng tot een samenhangend deeg en doe dan een snufje zout erbij. Kneed dit tot een zacht en soepel deeg (15-20 minuten). Laat een uur rijzen op een warme plaats.

Maak ondertussen de vulling door de boter te mengen met de kaneel en suiker.
Als het deeg gerezen is, even doorkneden en in twee stukken verdelen. Rol ieder stuk uit tot een groot vierkant en bestrijk met de vulling. Rol dan op en snijd in stukken van ongeveer 5 cm. Druk in het midden een mes (op zijn kant, dus niet de snijkant) zodat je een inkeping in het midden krijgt. Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat een half uurtje rijzen.

Verwarm ondertussen de oven voor op 220 graden en klop de eidooiers los met een paar druppels water. Bestrijk de broodjes er mee en bak ze in 10-12 minuten goudbruin en gaar.



9 opmerkingen:

  1. Merci deze recept is 1 van mijn lievelingsrecepten uit die bak kaften...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Merci deze recept is 1 van mijn lievelingsrecepten uit die bak kaften...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Vandaag gemaakt en ze waren echt overheerlijk. Qua vorm waren ze niet helemaal perfect gelukt, maar de smaak maakte dat helemaal goed :D

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen!Die vorm is ook even oefenen.misschien volgende keer!

      Verwijderen
  5. Hey ellouisa,
    Ik wil deze recept eens gaan uitproberen vandaag, ik ben een enorme fan van je erg bedankt voor het delen van al jou recepten, moge allah jou belonen voor je tijd en inzet...heb wel nog een vraagje is t mogelijk dat je deze kaneelbroodjes ook kan invriezen?

    Bedankt alvast

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hey ellouisa,
    Ik wil deze recept eens gaan uitproberen vandaag, ik ben een enorme fan van je erg bedankt voor het delen van al jou recepten, moge allah jou belonen voor je tijd en inzet...heb wel nog een vraagje is t mogelijk dat je deze kaneelbroodjes ook kan invriezen?

    Bedankt alvast

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi meid leuk, ik ben benieuwd! Je kunt ze na het bakken en afkoelen heel goed invriezen.
      Groetjes ellouisa

      Verwijderen