dinsdag 10 maart 2015

Marokkaanse kip met kikkererwten en gekruide rijst (foodblogswap)


Het is weer tijd voor de foodblogswap van deze maand. Ik kreeg nu de blog piccanti om van te koken en laten daar nu eens geen bakrecepten opstaan, dus dat werd koken. Vind ik ook leuk hoor, maar mijn hart ligt bij het bakken. Ik heb de blog eens goed bekeken en het zag er allemaal heerlijk uit! Toen viel mijn oog op de kip "op de Marokkaanse toer", dat is natuurlijk iets wat mij aansprak met mijn Marokkaanse man en voorkeur voor de Marokkaanse keuken! Een gerecht met gekruide kip, geurige rijst, kikkererwten en tomaatjes, mmmmm. Ik heb het van de week gemaakt en het was echt verrukkelijk! Dit gerecht gaat zeker vaker op het menu komen! Ik heb wel het een en ander aangepast (vooral voor mijn zoontje) en het net iets Marokkaanser gemaakt, dus mijn recept is ietsje anders, maar de basis en de meeste kruiden zijn hetzelfde gebleven.


Ingredienten voor 3-4 personen:
1 hele kip
1 tl komijn
2 tl korianderpoeder
1 tl zout
1/2 tl peper
Paar takjes koriander en peterselie, fijngehakt
Flinke scheut olijfolie
Sap van een kwart citroen
1 blik kikkererwten, uitgelekt
1 bakje cherrytomaatjes, gehalveerd
Voor de rijst:
2 kopjes rijst
1 ui, gesnipperd
1/2 tl kardemompoeder
Zout en zwarte peper
2 tl kurkuma
Half bouillonblokje kip

Bereiding:
Maak de kip schoon en verdeel in stukken (je kunt ook kant en klare kipstukken nemen als kippedijen of drumsticks). Maak een marinade van de kruiden, olie en citroensap en smeer met de helft hiervan de kip goed in. Leg in een braadslede. Meng de tomaatjes en kikkererwten met de rest van de marinade en verdeel over de braadslede. Zet dit een uurtje in een oven van 220 graden (hetelucht 200 graden). Eventueel wat water toevoegen halverwege zodat je een lekker sausje krijgt. 

Maak ondertussen de rijst. Fruit in een hapjespan met olijfolie de ui met de kruiden en het bouillonblokje. Voeg de rijst toe en bak even mee. Doe er dan kokend water bij tot de rijst onderstaat en zet op laag vuur met de deksel erop. Hou het in de gaten en kijk steeds of er wat water bij moet of dat de rijst al gaar is.

Serveer de rijst met de kip, kikkererwten en tomaatjes en een lekkere salade.

1 opmerking:

  1. Hallo Ellouisa!

    Je was er al bijtijds bij met het plaatsen van dit recept zie ik hihi.
    Wat leuk dat je enthousiast bent over het gerecht!

    De schaal komt trouwens van de Xenos en heb ik nu ongeveer een jaar.

    Groetjes, Melanie

    BeantwoordenVerwijderen