zondag 1 maart 2015

Marmita (Marokkaanse stoofschotel met vlees en groenten)



Marmita is het Marokkaanse woord voor 'pan' en is de pan-versie van een tajine. Een stoofschotel met vlees, gehakt, kip, vis en groenten in een gekruide saus. Je eet het met Marokkaans brood en natuurlijk met je handen! Je kunt wel zeggen dat dit eigenlijk het nationale gerecht van Marokko is, in menig Marokkaans gezin staat dit meerdere keren per week op tafel. Het is lekker, gezond en voedzaam en het is makkelijk voor als er mensen onverwachts mee eten.

De variaties zijn eindeloos en elke familie/streek heeft weer andere variaties. In Marokko wordt vaak gekozen voor de groenten van het seizoen, gecombineerd met meestal lamsvlees, maar ook kip of rundvlees wordt veel gebruikt. Je kunt de marmita ook met vis maken, alleen is de bereidingstijd dan een stuk korter.



In Marokko en de Marokkaanse gezinnen in Nederland wordt vaak gebruik gemaakt van de snelkookpan (Koekoet), zo is het gerecht een stuk sneller klaar. Ik geef zelf echter de voorkeur aan het lange stoven in een pan.

Mijn marmita is een vrij standaard recept, die ik met de jaren heb geperfectioneerd naar onze smaak. Wij houden van een niet te grote hoeveelheid, dikke saus, terwijl een andere de voorkeur geeft aan een wat dunnere saus en er veel van op het bord schept. Het is maar net wat je lekker vindt! De hoeveelheden kruiden gaan op gevoel, maar begin met een theelepel van alles, je kan er altijd wat aan toevoegen.

Bekijk hier een filmpje van de bereiding:


Basisrecept voor de kip of het vlees:
Verhit in een pan 2 el olijfolie met een snufje zout. Voeg vlees of kip in stukken toe en bak aan alle zijden bruin. Voeg dan een geraspte ui en tomaat toe en doe 1 tl komijn, gemberpoeder, zwarte peper, zout, kurkuma en fijngesneden verse bladpeterselie en koriander toe. Bak even op hoog vuur aan en laat dan op laag vuur een half uur stoven. Kijk dan even of er nog genoeg vocht in zit van de tomaat en ui. Als het te droog is, doe je een scheutje kokend water erbij.
Laat vlees in totaal 1.5 tot 2 uur en kip 1 uur stoven voordat je de groenten toevoegt.
Vanaf dit punt zijn er verschillende variaties mogelijk. Deze zijn ter inspiratie. Maar je kunt natuurlijk ook een eigen variant maken, het is maar net waar je van houdt of wat je in huis hebt!


  • Schil en halveer aardappels (in de lengte) en voeg toe. Laat ze in een half uur gaar stoven. Doe er dan een handje doperwtjes bij en stoof die kort mee.
  • Schil en halveer aardappels (in de lengte), schil wortels en snijd in repen. Voeg beiden toe en laat in een half uur gaar stoven. Doe er dan nog wat groene olijven bij en laat die kort meer stoven.
  • Schil en halveer aardappels, schil wortels en een  courgette en snijd in repen. Voeg aardappels en wortels toe en laat een kwartier mee stoven. Dan courgettes erbij en in ongeveer een kwartier alles gaar laten worden.
  • Schil en halveer aardappels en voeg  toe. Laat in een half uur gaar stoven. Ondertussen kook je gebroken sperzieboontjes gaar in water met zout. Giet af en bak ze in een pannetje met wat olijfolie, knoflook, komijn en zwarte peper. Schep deze over de marmita op een bord.
  • Schil en halveer aardappels (in de lengte) en voeg toe. Laat ze in een half uur gaar stoven. Schil een pompoen, verwijder de zaadjes en snijd in stukken. Voeg ze na een kwartier toe aan de marmita en stoof het nog een kwartier tot ze gaar zijn. Voeg eventueel op het eind nog wat olijven toe.
  • Maak 250 gram spruitjes schoon en kook ze apart half gaar. Voeg ze dan toe, samen met een handje doperwtjes en laat dit kort meestoven.
Tussendoor kun je water toevoegen, maar doe dat niet te veel als je geen soep wilt creëren. Mocht je uiteindelijk toch een saus hebben die te waterig is, bind het dan door er een klein beetje maizena in te doen en op hoog vuur in te laten koken (zonder deksel). Eventueel nog wat extra kruiden erbij.
 Serveer op een groot bord: het vlees/de kip in het midden, daar omheen verdeel je de aardappels en groenten. Schep de saus (mrak) er overheen naar smaak. 

15 opmerkingen:

  1. Die gaan er vanaf n bepaald punt in, anders zijn ze al gaar voordat t vlees gaar is. In de beschrijving zie je wanneer ze erin moeten.
    Groetjes ellouisa

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi elluoisa je geeft aan bij het vlees dat deze een half uur moet stoven en daarna nog 1,5uurop zacht vuur laten koken of moet je die half uur stoven niet meetellen? ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb meestal in totaal 2 uur nodig om het lekker zacht te krijgen, dus die tel je er nog bij op.

      Verwijderen
    2. Ik heb meestal in totaal 2 uur nodig om het lekker zacht te krijgen, dus die tel je er nog bij op.

      Verwijderen
  3. Ik wil dit graag met gehakt maken hoe doe ik dit? ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan meng je her gehakt met marokkaanse kruiden (zout, peper, kurkuma, gember, paprikapoeder en komijn). Bak dat even goudbruin én doe dan meteen de aardappels en groenten erbij.

      Verwijderen
    2. Dan meng je her gehakt met marokkaanse kruiden (zout, peper, kurkuma, gember, paprikapoeder en komijn). Bak dat even goudbruin én doe dan meteen de aardappels en groenten erbij.

      Verwijderen
  4. Door jou heb ik marokaans leren koken. Mamita was erg lekker

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Heerlijk! Net gemaakt en super lekker geworden, dank je wel X

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Vandaag gemaakt met kalf vlees, heerlijke recept, dankje Ellouisa :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Sperzieboontjes kan je doe niet gewoon in de pan gooien ipv apart?

    BeantwoordenVerwijderen