zondag 21 februari 2016

Zoete aardappelbroodjes


Bij het woord "aardappelbroodjes" denkt niet iedereen meteen "goh dat lijkt me lekker", maar schijn bedriegt. Dit zijn heerlijke zachte en zoete broodjes met een lichte anijssmaak die je kunt eten zonder beleg, maar met boter, jam, chocoladepasta of honing zijn ze ook heerlijk. Deze keer maakte ik ze met de voorgeschilde kruimige aardappels van Celavita en dat ging perfect! Met de video maak je ze makkelijk zelf.

Belangrijkste bij dit recept: maak de bolletjes niet te groot, want ze zetten enorm uit. De eerste keer had ik bijna frisbees! En ze moeten heel lang rijzen, 2.5 uur!

Kijk hier naar een filmpje van de bereiding:



Recept is van Anisanisa, alleen ik heb het door vier gedeeld
Ingredienten voor ongeveer 10 stuks:
250 gr aardappels (met schil gewogen)
1 tl anijszaadjes
1 ei 
50 ml olie
75 gr suiker
1/2 zakje gedroogde gist
Ongeveer 200/210 gr bloem
Beetje lauwe melk voor het kneden
Om te bestrijken:
2 eidooiers
Paar druppels azijn of melk
Sesamzaadjes

Bereiding:
Schil de aardappels, snijd in vieren en kook ze in water tot ze zacht genoeg zijn om goed te kunnen prakken. Doe het ei in een kom en meng met de suiker, olie en anijszaad.Doe dan de goedgeprakte aardappelpuree erbij. Meng goed en mix even met de mixer to thet mooi glad is. Voeg dan de bloem met gist toe en kneed tot een samenhangend plakkerig deeg. Verwarm ondertussen een klein beetje melk(lauw) alleen maar om je handen tijdens het kneden te bevochtigen. Het deeg mengsel blijft een beetje plakkerig door de puree. Kneed het deeg zo'n 5 minuten (ik doe dat in de machine). Je krijgt dan een zacht en beetje plakkerig deeg. Maak kleine bolletjes (ter grootte van een ei) van het deeg. Leg ze op de bakplaat met bakpapier, zorg voor voldoende ruimte er tussen!


Laat de bolletjes dan zeker wel 2.5 uur rijzen tot ze 3 x zo groot zijn.


 Kluts dan de eidooiers samen met een paar druppeltjes azijn, bestrijk de broodjes ermee en strooi wat sesamzaad er bovenop. Verwarm de oven voor op 220 graden (hetelucht 200), plaats 1 bakplaat in de oven en bak ze in 10 minuutjes gaar.

* Let op dat je de bolletjes goed bestrijkt en dat ze helemaal bedekt zijn, anders krijg je de vorm van het eigeel te zien op je broodjes.

* Laat de broodjes goed lang rijzen (2,5 uur), anders gaan ze barsten tijdens het bakken.

* Maak de bolletjes niet te groot en laat er genoeg ruimte tussen.

11 opmerkingen:

  1. Ellouisa, ik wil je heel erg bedanken voor het delen van dit recept. Ik heb de broodjes al 2 keer gemaakt en ze zijn heerlijk zacht! Een tip: ik vind ze veel mooier kleuren als je ze met melk besmeert. Met ei worden ze algauw veel te donker (had ik de eerste keer dat ik ze maakte).

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Thanks voor de tip! Alleen blijven de sesamzaadjes bij mij niet plakken dan?

      Verwijderen
  2. salam alikoem ellouisa,
    Net heb ik de broodjes laten rijzen.. alleen had ik ze laten rijzen met een handdoek erover. nu plakte het deeg aan de handdoek.
    moet het rijzen eigelijk zonder handdoek? of is dit nrormaal?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik laat t rijzen zonder iets dus t hoeft idd niet

      Verwijderen
  3. Beste Ellouisa, mijn gezin smult van de broodjes. Dank voor je recept!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Beste Ellouisa,

    Als je de deeg in de machine laat kneden, moet hier dan alsnog die lauwe melk in? Of laat je die hier dan weg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jawel je hebt wel wat nodig waarschijnlijk.

      Verwijderen
  5. Mijn bolletjes zijn na 2,5 uur onder een theedoek gerezen te hebben, niet 3x groter geworden. Waar kan dat mee te maken hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Misschien was de gist te oud? Of niet voldoende gekneed? Zijn ze uiteindelijk wel gelukt?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi ellouisa
    Hoeft er geen zout in.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Bij mij zijn ze niet echt zacht geworden,Hoe komt het?

    BeantwoordenVerwijderen