woensdag 1 april 2015

Maizenakoekjes


Als je Marokkaans bent, ken je deze koekjes vast en zeker! Ik denk dat dit de eerste Marokkaanse koekjes waren die ik ooit at en ik vind ze nog steeds een van de lekkerste die er zijn. Ze zijn heel makkelijk te maken en ze smelten in je mond. Zeker de moeite waard!

Ik kies normaal bij koekjes voor een mengsel van melkchocolade en pure chocolade, maar bij deze koekjes vind ik melkchocolade het lekkerst. Ik gebruik chocoladepasta, is makkelijk en werkt net zo goed als chocolade. Bewaar ze wel in de koelkast, Je kunt trouwens ook kiezen voor witte chocolade en dan cornflakes of kokos, is ook lekker!

Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:

Ingredienten:
3 eigelen
50 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
100 gr boter op kamertemperatuur
50 ml zonnebloemolie
200 gr maizena
1 tl bakpoeder (4 gr)
Garnering:
200 gr melkchocolade
250 gr cornflakes, gemalen

Bereiding:
Mix eigelen met suiker, vanillesuiker, boter en olie samen. Mix dan maizena en bakpoeder erdoor tot een kruimelig mengsel. Meng met je handen tot een zacht deeg en maak bolletjes ter grootte van een olijf. Leg op een bakplaat met bakpapier en bak 15-20 minuten op 180 graden (hetelucht 160). Let op, ze zijn heel breekbaar na het bakken! Haal ze voorzichtig van de bakplaat en laat afkoelen.

Smelt de chocoladepasta in de magnetron of au bain marie en dompel de koekjes daarin. Rol dan door de cornflakes en laat de koekjes in de koelkast hard worden.

* Let op: blijkbaar wordt bij sommigen het deeg te zacht (ik heb dat zelf nooit met dit recept). Voeg max 2 el extra maizena toe of leg het een half uur in de koelkast. Absoluut geen handen vol bloem of maizena toevoegen, dan worden ze hard. Het deeg mag best zacht zijn en iets plakkerig.

31 opmerkingen:

  1. Hoi ellouisa,

    Deze koekjes heb ik gisteren gemaakt maar ik vind ze best hard.
    Ik heb iets meer dan 200g maizena erin gedaan omdat het deeg TE plakkerig was.
    Het deeg smeerde uit op mijn hand als ik een bolletje wilde maken zo plakkerig dus.

    Zou dit de reden kunnen zijn?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat ksn inderdaad of te lang gebakken. Want ze horen echt niet hard te zijn. Heb je roomboter gebruikt?

      Verwijderen
  2. Hoi meid ja denk van wel. Ik maak ze zelf al jaren zo en nooit problemen gehad...Wat voor boter en welke grootte eieren heb je gebruikt? Volgende keer kun hè evt nog proberen her deeg even in de koelkast te leggen om de boter weer wat harder te laten worden. Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb eieren maat L gebruikt en ah merk ongezouten roomboter.

      Ik zal de volgende keer maat M eieren gebruiken kijken wat er gebeurt. De smaak was overigens heerlijk!

      Verwijderen
    2. Die zijn denk ik te groot, ik gebruik altijd m. Hoop dat dat t was dan!

      Verwijderen
  3. Kan je de koekjes ook invriezen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja maar dan zonder de chocolade, dus alleen de kale koekjes

      Verwijderen
    2. Ja maar dan zonder de chocolade, dus alleen de kale koekjes

      Verwijderen
  4. Hoeveel koekjes krijg je uit deze hoeveelheid uit ongeveer

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Welke boter kan je het beste gebruiken

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Is dat gesmolten chocolade of echt chocoladepasta (nutella)?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Is dat gesmolten chocolade of echt chocoladepasta (nutella)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik repen chocolade maar chocoladepasta kan ook hoor.

      Verwijderen
    2. Ik gebruik repen chocolade maar chocoladepasta kan ook hoor.

      Verwijderen
    3. Hoeveel repen gebruik je

      Verwijderen
  8. Help! Het deeg is veelste plakkerig, exact aan jouw recept gehouden en de eieren maat M gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Bij mij was het deeg helaas ook wat te plakkerig terwijl ik het recept heb aangehouden. Uiteindelijk ipv 200 gram, 250 gram maizena gebruikt. Nu maar hopen dat ze niet te hard worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Recept aangehouden maar toch te plakkerig. Moeilijk om er balletjes van te maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Dat kan soms dames, niet elk ei is even groot. En als je bijv bon gebruikt is je deeg ook natter. Ik heb ze zelf vorige week nog gemaakt en klopte precies...

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Dat kan soms dames, niet elk ei is even groot. En als je bijv bon gebruikt is je deeg ook natter. Ik heb ze zelf vorige week nog gemaakt en klopte precies...

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Moet je bloem of maizena erin gooien als t plakkerig is ik ga ze ook zo maken. Ik he de kokos variant gemaakt en het deeg was ook iets plakkerig maar na beetje bloem earen het heerlijke koekjes geworden

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Oja nog iets wat voor boter maakt dat nog wat uit ellouisa? Ik lees soms ook weleens smeerboter doen??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja maaktcwel uit. Ik gebruik altijd roomboter. In smeerboter zit veel water zodat het plakkeriger wordt.

      Verwijderen
  15. Heb ze net gemaakt heerlijk dank je wel ellouisa. Dames als het plakkerig is 1a2eetl bloem toevoegen totdat het kneedbaar is bij mij zijn ze zo lekker zacht smelten in mijn mond

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Wou deze koekjes zo graag maken maar door de reacties durfde ik niet meer maar het is gewoon perfect gelukt! Het deeg was perfect alhamdoelillaah

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Hoeveel repen chocola gebruik je

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Raar zeg? Bij mij ook plakkerig kon er geen balletjes van maken maat m eieren en precies recept gevolgd. Na wat handjes bloem uiteindelijk wel goed gekomen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb ze van de week weer gemaakt en deeg was perfect dus weet echt niet waar t aan ligt. Het deeg mag zacht en plakkerig zijn, dus iets extra maizena toevoegen kan, maar niet te veel. Dan worden ze hard

      Verwijderen
    2. vergeet nog te zeggen dat je het deeg ook even in de koelkast kunt leggen, dat wil ook nog wel helpen

      Verwijderen