Sellou



Sellou kun je een soort kruimelcake noemen, het bestaat uit een mengsel van geroosterde bloem, gemalen nootjes, sesamzaad, honing, anijs- en venkelzaad en kaneel. Het wordt vaak bij geboorte(feestje)s gemaakt en ook in de ramadan wordt het veel gegeten. De variaties zijn eindeloos, van zeer fijngemalen "zanderige" sellou, tot grof gemalen sellou en je hebt ook nog een sellou die wat natter en compacter is. Alles hangt af van de ingredienten en van je smaak.

Ik gebruik het basisrecept van Fa Tima (ook wel bekend als Cuisinetje), maar ik laat de boel wat grover. Ik hou niet van een sellou die te zanderig is. Ook gebruik ik geen pinda's, maar alleen amandelen. Maar je zou dus een mengsel kunnen doen. Met deze hoeveelheden maak je zo'n 750 gr sellou, dat is voor ons drietjes ruim voldoende, maar je kunt het recept dus ook verdubbelen als je wilt.

Met de video kun je zien hoe makkelijk het is om zelf te maken! Het is alleen veel voorbereiden, het maken zelf is heel simpel.


Bekijk hier de video van de bereiding op mijn youtubekanaal:


Ingredienten:
250 gr bloem 
200 gr amandelen
1.5 tl kaneel
150 gr sesamzaad
1 tl anijszaad fijngemalen
1 tl venkelzaad fijngemalen
50 gr poedersuiker
100 gr honing
75 gr boter, gesmolten
75 ml zonnebloemolie!

Bereiding:
Doe de amandelen in een pannetje met water en kook voor een minuut of 2. Giet dan af en spoel af met koud water. Nu kun je ze heel makkelijk uit hun velletje ploppen. Droog ze in een theedoek. Doe wat zonnebloemolie in een koekenpan en doe de amandelen erbij. Bak ze op laag vuur aan alle kanten goudbruin en krokant. Laat uitlekken op keukenpapier en maal dan in een hakmolen of keukenmachine zo fijn of grof als je wilt (ik laat het dus wat grof).

Nu gaan we de bloem roosteren in de oven. Dit is even een werkje waarbij je goed moet blijven opletten om de boel niet te laten verbranden. Je verwarmt de oven voor op 220 graden. Neem een bakplaat en verdeel hier de bloem over, even schudden om het goed verdeeld te krijgen. Zet in de oven en laat dan 10 minuten "bakken". Kijk na 10 minuten hoe bruin het is, het moet ongeveer de kleur van kaneel krijgen. Is het nog te licht laat het er dan nog even in staan, maar maximaal een kwartier. Schep het dan goed om en druk klontjes eruit. Met deze hoeveelheid is 2x bakken voldoende, met een verdubbeling van het recept heb je misschien 3 tot 4 keer nodig om alles mooi van kleur te krijgen. 

Maal 100 gr van de sesamzaadjes fijn in een hakmolen en laat de rest heel. Meet de rest van de ingrediënten af.

Meng nu alle droge ingrediënten: de poedersuiker, de gemalen nootjes, sesamzaad, kaneel, anijs- en venkelzaad. Nu doen we de natte ingrediënten erbij: de boter met de honing en voeg dan de olie toe. Even mengen en dan door het bloem-notenmengsel roeren. Alles goed mengen en dan kun je het serveren in glaasjes, op schoteltjes of er een grote berg van maken op een groot bord.

Garneer met gebakken amandelen, amandelschaafsel en/of poedersuiker.
  • Houd je van een fijne sellou, maal dan alle nootjes en sesam goed fijn.
  • Houd je van een compacte selou, voeg dan wat meer honing en boter toe.

Reacties

  1. Dit was mijn favoriete zoete gerecht uit mijn jeugd. Bedankt voor het recept.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. heb de meel geprobeerd te roosteren in de oven maar alles is verbrand.
    dus heb het geroosterd op vuur in een Marokkaanse koekenpan (waar je ook remsemen in maakt zo'n gietijzeren pan) en daar is het wel goed gelukt gelukkig.

    voor de rest de recept gevolgd was heerlijk. bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Salam, mijn sellou is echt TE zoet uitgekomen. Kan ik dit nog corrigeren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Misschien wat extra bloem en noten vakken en malen en dan erdoor mengen?

      Verwijderen
  4. Kun je deze ook heel lang bewaren? Aangezien er boter door zit? Ken een andere variant zonder boter en daarvan weet ik dat je het lang kunt bewaren

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hoi hoi,

    Ik had de sellou gemaakt en bij was echt lekker krokant. Nou zei iemand je moet er mazhar doorheen doen dus dat had ik gedaan. Belaas heeft het alles verpest want het is niet meer knapperig maar zacht. Heb jij een tip om alles weer krokant te krijgen? Ik dacht aan roosteren in de oven of in een koekenpan maar durf t niet aan..

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Moet de boter eerst smelten ?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten