Schwarzwalder kirschtorte

Deze Schwarzwalder kirschtorte is een overheerlijke taart van chocoladebiscuitdeeg met slagroom, kersen en chocoladeschaafsels. Je zou denken dat de taart uit het Duitse Zwarte Woud komt, maar dat is niet zo. Rond de jaren 30 waren er zoveel verschillende recepten voor de taart, dat zo'n 250 banketbakkers uit Berlijn besloten om 1 standaard recept te maken voor de taart met een aantal voorgeschreven ingrediënten of onderdelen. Dit recept voldoet daar niet helemaal aan, omdat ik geen alcohol gebruik.

Het is persoonlijk een van mijn lievelingstaarten, ik ben dol op de combinatie van chocolade, room en kersen.
Ingredienten:
4 eieren, gescheiden
125 gr suiker
40 gr cacao
40 gr bloem
40 gr maizena
Vulling:
1 pot kersen, uitgelekt (beetje sap bewaren)
3 pakjes slagroom 
3 zakjes klopfix (slagroomversteviger)
3 zakjes vanillesuiker
Verder:
1 kleine reep pure chocolade

Bereiding:
Klop de eiwitten met de helft van de suiker stijf (je moet de kom op zijn kop kunnen houden zonder dat het eruit valt of gaat schuiven). Klop de eigelen met 4 eetlepels heet water en de rest van de suiker tot een dikke lichtgele creme. Schep de eiwitten erop. Meng bloem, maizena en cacao en zeef dat erboven. Schep het dan door elkaa. Niet mixen of roeren!! Het moet luchtig blijven anders mislukt de taart! Schep in een ingevette springvorm van 26 cm en bak meteen in een voorverwarmde oven van 160 graden een half uurtje. Laat daarna afkoelen en verwijder de springvorm. Pas als hij hij helemaal is afgekoeld snijd je hem in 3 delen (“ronde plakken”).

Klop voor de vulling de slagroom stijf met de klopfix en vanillesuiker. Bestrijk de onderste helft van de cake met de slagroom. Verdeel er dan wat uitgelekte kersen over en druk ze een beetje in de room. Leg de middelste taarthelft erop en druk een beetje aan. Besprenkel deze helft met een beetje kersensap en strijk er room over. Doe de bovenste helft op de taart en druk weer een beetje aan. Bestrijk de bovenkant met slagroom en maak er toefjes op langs de rand. Druk hier een kersje in. De chocoladekrullen maak je door de chocolade te smelten (au bain marie). Strijk dit uit over een plaat of gladde snijplank. Laat hard worden en neem dan een kaasschaaf of een dunschiller. Haal die erover zoals je kaas schaaft of een wortel schilt en zo krijg je krullen. Versier hier de taart mee.

Reacties

  1. Dank je wel voor het recept, ik zocht er 1 zonder alcohol en deze lijkt me heerlijk!

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten