zaterdag 14 november 2015

Marokkaanse kip uit de oven

Een van de meest bekeken recepten op mijn blog (en ook een waar het meest naar gezocht wordt) is de Marokkaanse kip uit de oven, een van mijn avoriete Marokkaanse gerechten. Een heerlijk krokant gebraden kippetje in een kruidige saus met ui en olijven. Geserveerd met (zelfgebakken) frietjes, gebakken amandelen en eventueel wat gekookte eieren.

Ik heb nu een video gemaakt van de bereiding:



Sommigen bereiden de kip meteen in de oven, anderen stoven hem eerst in een pan met ui en kruiden en laat hem dan nog in de oven lekker krokant en goudbruin bakken. Je kunt hem na het stoven ook in een pan met wat olie bakken, dat heet djaj mhammer

Gebruik bij voorkeur een kip die niet zwaarder is dan 1 kilo, die zijn het lekkerst (al vind ik de kippen hier in Nederland niet te vergelijken met die in Marokko!).



Ingredi├źnten:

1 hele kip, goed schoongemaakt (zie hieronder of video)
Half bosje koriander
Half bosje platte peterselie
Zout en peper
2 teentjes knoflook
1 grote ui en 1 kleine ui
1 tl Gember 
1 tl komijn
1/2 tl paprikapoeder
Snufje Saffraan
1 tl Kurkuma

Olijfolie

Roomboter

Olijven
Handje gepelde en gebakken amandelen


Bereiding:

Maak de kip goed schoon (zie uitleg hieronder of de video). Hak de koriander en peterselie fijn en rasp de kleine ui. Meng dat samen met de knoflook. Voeg kruiden toe (van alles 1 theelepeltje ongeveer) en wat olijfolie (ongeveer 3 eetlepels). Smeer hiermee de kip in (ook aan de binnenkant) en onder het vel. Bind de pootjes samen met een touwtje (keukentouw of flosdraad :D). Laat dit lekker marineren.

Doe dan wat olie in een pan (niet te veel er zit ook al in de marinade) en leg de kip erin. Bak aan alle kanten aan. Zorg dat hij uiteindelijk met de borst naar beneden ligt. Voeg de rest van de marinade ook toe en doe er dan de geraspte grote ui bij. Meng goed en voeg 600 ml kokend water toe (tot de helft van de kip). Breng aan de kook, doe de deksel op de pan en laat de kip gaar worden in ongeveer 40 min tot een uur. Draai tussentijds 1 keer om.


Verwarm de oven voor op 225 graden en leg in een braadslede een vel bakpapier. Leg de kip met de rug naar boven op het bakpapier en smeer in met wat boter. 

Zet hem in de oven en laat aan een kant bruin braden. Als die kant bruin is, draai je hem om en laat je de andere kant bruin worden.


Bak ondertussen de amandelen in wat olie tot ze goudbruin zijn. De achtergebleven saus laat je indikken op hoog vuur en zonder deksel en doe de olijven daarbij.

Als de kip klaar is op een bord leggen, saus en olijven eromheen doen. Tenslotte de amandelen erover strooien en eventueel zelfgemaakte frietjes. Lekker met Marokkaans brood erbij.


Ik maak de kip schoon op de volgende manier (geleerd van Zahira):



Staartje van de kip (met geel vet erin) moet weg.

Nekvel lossnijden en overtollige verwijderen
Topjes van pootjes en vleugels eraf snijden
Alle eventueel aanwezige veertjes eruit trekken (mes of pincet)
Bij kontje overtollige huid links en rechts wegsnijden
In een bak water in je gootsteen doen met een halve citroen, ui en een scheut azijn
Ga dan met je hand in de kip en trek bij de kont ook het overtollige vet eraf
Veel zout erover strooien en “scrubben” 
Hierna goed uitspoelen
Laat haar in een vergiet uitlekken en droog haar af

33 opmerkingen:

  1. Komijn? Ik doe dat nooit in mamita of kip?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan, niet iedereen maakt het op dezelfde manier. Ik heb Door de jaren heen verschillende versies geprobeerd, maar deze is echt t lekkerst.

      Verwijderen
  2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb de kip gemaakt was lekker ook de jus, alleen vond de smaak in de kip zelf minder. Misschien moet ik de volgende keer wat inkepingen maken was ik vergeten en goed onder het velletje de marinade insmeren? Wat denk jij? Sommige doen citroen en knoflook samen met kruiden en dan een dag marineren?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb dit recept 2x gemaakt en het was super lekker. Mn familie vond t ook erg lekker. Thanks, door jou kan ik nu kip maken haha

    BeantwoordenVerwijderen
  5. hoi Ellouisa, ik heb je video gekeken, maar daar lijkt het alsof je wel een eetlepel van alle kruiden hebt, terwijl in je recept staat dat er een theelepel van alle kruiden moet. Of heb je gewoon een theelepel met een grote kop erop genomen? groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi! Neehoor ik heb echt een theelepel gebruikt. Het bordje waar de kruiden op liggen is een klein gebaksbordje.

      Verwijderen
  6. oooo, nou ik heb sinds gister 2 kippen in de marinade staan, die ik vanavond ga bakken. Volgens mij heb ik misschien een beetje veel gebruikt ;). We zullen het proeven vanavond! Ik laat weten hoe ze smaakten! Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoeveel heb je nu gedaan dan van de kruiden? Ik ben benieuwd!

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Een eetlepel is wel heel veel hahahahaha

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hoeveel tl moet je doen voor 2 kippen elouisa

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1.5 tot 2. Ik zou eerst 1.5 doen kun je altijd nog toevoegen als de saus te flauw is

      Verwijderen
  10. Top recept!! Echt waar. Overheerlijk en vanaf de eerste keer een succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Bij mij was die zeer geslaagd dit is zeker voor herhaling vat aar ellouisa dank je wel

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Doe je al het velvan de kip? Valt de kip dan niet uit elkaar?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Ja ik haal alles eraf. Als je de poten samenbindt valt het niet uit elkaar

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ja ik haal alles eraf. Als je de poten samenbindt valt het niet uit elkaar

    BeantwoordenVerwijderen
  15. heb hem vandaag gemaakt super goed gelukt !! x

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Ziet er goed uit. Wat bedoel je hiermee?

    " Leg de kip met de rug naar boven op het bakpapier en smeer in met wat boter."

    Wat moet er ingesmeerd worden??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De rug :) en als die goudbruin is draai je m om en smeer je de borst in.

      Verwijderen
    2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

      Verwijderen
  17. Recept ziet er goed uit dus ga het een deze dagen zeker proberen!

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Ellouisa bedankt voor super recept, ik was aan het zoeken al een tijdtje naar een nieuwe versie van kip tajine die ik al jaren kook. En deze is geweldig, ik heb die gisteren gemaakt en was super lekker. Ik had nog nadat heb ik de kip in de oven gedaan in die saus die was in de pan nog aardappels en wortels gekookt, toen ze gaar waren eruit gehaald en liet de saus indikken. Lekker met marokkaans brood voor mijn jongens en voor mij met wok groenten.;-)

    BeantwoordenVerwijderen
  19. koop i.p.v. supermarktkip goede kip uit Belgie of Frankrijk

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Dank je wel voor het delen van al je heerlijke recepten :)

    BeantwoordenVerwijderen
  21. Voor hoeveel personen is dit recept? Vast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  22. 3-6 personen. Hangt er een beetje vanaf wat je erbij serveert en hoe groot de eters zijn.

    BeantwoordenVerwijderen