woensdag 17 juni 2015

Gevulde mini batbot - kleine Marokkaanse broodjes



Deze kleine schattige broodjes zijn gemaakt van griesmeel. Ze hebben wat weg van pitabroodjes, maar lijken meer op Marokkaans brood in het klein. Je kunt ze vullen met diverse vullingen, bijv. met tonijn, gehakt of een kipmengsel. Ik maak ze elk jaar in de ramadan, maar ook voor de lunch, een picknick of onderweg op vakantie zijn ze heerlijk!

Recept voor de batbotjes heb ik van Rachida Amhaouche. Ik heb een theeglas met oortje gebruikt om uit te steken en ze zijn dan best klein (vind ik leuker), je krijgt er dan ongeveer 25 uit. Je kunt ze ook wat groter maken, net wat je wilt.


Met de video op mijn youtubekanaal maak je ze makkelijk zelf!



Bekijk hier een filmpje van de bereiding:



Ingredienten:
250 gr fijne griesmeel (smida)
100 gr bloem
15 gr verse gist
1/2 tl zout
Ongeveer 200 ml lauwwarm water om te kneden


Tonijnvulling:
1 blikje tonijn
Handje olijven in ringetjes
Mespunt sambal
1 uitje, gesnipperd
1 geraspte tomaat
Paprikapoeder
1 el tomatenpuree
Gehakte peterselie


Kipvulling:
Kipfilet in blokjes
Zout en peper
Marokkaanse kruiden (kurkuma, gember, snufje komijn en paprikapoeder)
Knoflook
Ui
Rode paprika in blokjes
Gehakte peterselie
Groene olijven


Gehaktvulling:
400 gr gehakt
1tl paprikapoeder
1 tl kurkuma
1 tl zout
1 tl peper
Sla, tomaat en komkommer
Saus naar keuze

Bereiding:
Meng de griesmeel, bloem en gist en voeg lauw water toe tot je een deeg krijgt (mag best een beetje nattig zijn). Doe dan zout erbij en kneed dit goed tot een zacht en soepel deeg (20 min).  Laat ern half uur rusten op een warme plaats.

Rol het uit op een met griesmeel bestrooid werkblad en steek er rondjes uit met een glas (ik heb een theeglas met oortje gebruikt). Dek ze af met plastic en laat ongeveer 10 minuutjes rusten. Verwarm een Marokkaanse makla of koekenpan met dikke bodem (bijv. een tefalpan) op zacht vuur (geen olie of boter gebruiken!) tot hij heet is.

Leg een paar batbotjes erin en draai ze na ongeveer 1 minuut om. Laat de andere kant kort bakken tot die kant droog is en draai dan weer om, ze gaan nu opbollen. Laat deze kant gaar worden (niet te lang bakken) en draai ze om. Nog even aan de andere kant bakken en ze zijn klaar.

Maak de tonijnvulling door het uitje kort te bakken met de tomaat. Doe de tomatenpuree, peterselie en paprikapoeder erbij en bak even mee. Meng dit met de tonijn en olijven en laat eventueel afkoelen. Voor de kipvulling bak je de kipblokjes met de kruiden, knoflook, ui en paprika tot het gaar is. Doe de olijven erbij. Voor de gehaktvulling meng je het gehakt met de kruiden en maak er kleine burgertjes van. Bak die in olijfolie aan beide kanten mooi goudbruin en gaar.

Snijd de batbots open en vul met de vulling (dit kan zowel warm als koud).




8 opmerkingen:

  1. Hoooi,,
    Allereerst, je hebt echt een super blog. Dank je wel voor het delen van je recepten.

    Nu is mijn vraag of je ook gedroogde gist ipv verse gist kan gebruiken?

    Groetjesss en keep up the good work! X

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi ja dat kan, ik gebruik 6 gram

      Verwijderen
    2. Hoi ja dat kan, ik gebruik 6 gram

      Verwijderen
  2. wat een lekkere recepten ga vandaag batbot met kipvulling makeb en tortilla bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Super lekkere recepten heb je allemaal! Ik had een vraagje je hebt staan 20 minuten kneden, hoeveel minuten is het met een keukenmachine? BEdankt! en ga vooral zo door!!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoeveel water doe je erin als ik vragen mag. Het ziet er echt heerlijk uit!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb het recept aangevuld met d ehoeveelheid :) Dankje!!

      Verwijderen