Tajine van lamsvlees met pruimen en abrikozen




Dit gerecht is (naast couscous en kip uit de oven) mijn lievelingsgerecht uit de Marokkaanse keuken. Heerlijk zacht en mals vlees in een kruidige saus met wat zoete pruimen en abrikozen die net een ander smaakje geven, echt heerlijk gewoon! Ik maak het voor bezoek, maar ook regelmatig voor onszelf. Mijn zoontje is er ook gek op, zowel op het vlees als op de pruimen en abrikozen (die zijn lekker zoet). Ik maak het trouwens ook vaak met tutti frutti, dan zit er ook nog peer en appel bij. En je kunt er nog wat gebakken amandelen over strooien of de pruimen door sesamzaad rollen.

Inmiddels heb ik een video voor jullie gemaakt, zodat het helemaal makkelijk wordt om te maken!



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Nog een paar tips:
  • Gebruik kalfsvlees of lamsvlees van goede kwaliteit;
  • Neem grove stukken, met bot en wat stukken vet. Dat zorgt voor mals vlees met meer smaak.
  • Laat het lekker lang op laag vuur sudderen en gebruik geen snelkookpan, dat komt de smaak niet ten goede.
  • Gebruik verse peterselie en koriander, geen gedroogde.
 Ingrediënten voor 2 kilo vlees (6-8 personen):
2 kilo vlees (lam of kalf)
2 grote uien, gesnipperd
2 knoflookteentjes, uitgeperst
Paar takjes platte peterselie, fijngehakt
Paar takjes koriander, fijngehakt
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1 tl gember
1 tl kurkuma
Mespuntje kaneel
Kokend water
Voor de pruimen en abrikozen:
200 gr gedroogde pruimen
200 gr gedroogde abrikozen
2 el suiker
1 kopje water
(1 kaneelstokje)
1 tl kaneel
Verder:
Handje amandelen
Bereiding:
Bak het vlees aan in olijfolie en bak aan alle kanten bruin. Voeg de ui, knoflook en kruiden toe en meng goed. Bak even aan en laat op laag vuur 10 minuten bakken. Voeg dan kokend water toe tot het vlees net niet helemaal onder staat. Breng aan de kook en zet dan het vuur laag. Laat het vlees 1.5-3 uur op laag vuur stoven tot het gaar is en makkelijk van het bot loslaat. De duur hangt af van de kwaliteit en het soort vlees. Als het gaar is, haal je het vlees uit de pan en leg het in een braadslede. Leg er wat klontjes boter op en zet in een oven van 200 graden tot het vlees mooi bruin is. Laat ondertussen de saus op hoog vuur zonder deksel inkoken tot een mooie dikke saus.
Stoof de pruimen en abrikozen met de suiker, water,kaneelstokje en kaneel tot het lekker zacht is.
Pel de amandelen en bak ze in wat olie goudbruin en knapperig.
Serveer het vlees met de pruimen, abrikozen en amandelen en lekker vers brood.

Reacties

  1. Kan ik dit recept ook zonder abrikozen maken dus alleen de pruimen en amandelen??

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoeveel water precies ellouisa? Wil dit voor mijn schoonouders maken maar dan zonder abrikozen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat hangt er vanaf hoe groot je pan is. Je moet ervoor zorgen dat het vlees net niet helemaal onder staat.

      Verwijderen
    2. Dat hangt er vanaf hoe groot je pan is. Je moet ervoor zorgen dat het vlees net niet helemaal onder staat.

      Verwijderen
  3. Ik wil dit graag voor mijn schoonfamilie maken, het vlees lamsvlees laat ik in de oven doen, dus krijg het kant en klaar qua gaaring en ik heb begrepen dat het met zout en comijn wordt gegeten maar kan ik dan ook nog abrikozen en pruimen erbij zetten ? zo ja hoe maak je dat klaar want ik heb geen saus en is het niet te droog zonder saus?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou een van beiden doen: of met zout en komijn en dan doe je er bijv frietjes en wat gestoomde groenten bij. Of je doet de pruimen en abrikozen en amandelen. In dat geval zou ik eerst 2 uien fruiten in wat olie en dan zacht laten worden. Dan do eje de pruimen en abrikozen, wat suiker en kaneel erbij en evt wat water. Laat dit zacht worden. Wat amandelen pellen en bakken en erbij doen.

      Verwijderen
  4. Hoeveel suiker precies voor de pruimen? Je hebt het over een kopje? Heel erg bedankt superrecept!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het kopje is voor water, dat komt niet zo nauw. De suiker is maar 2 eetlepels

      Verwijderen
    2. Het kopje is voor water, dat komt niet zo nauw. De suiker is maar 2 eetlepels

      Verwijderen
  5. Ik zie in het filmpje dat je het niet in de oven doet?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ellouisa gisteren heb ik deze tajine gemaakt met kalfs vlees , pruimen abrikozen en sezam. Het was super lekker, weer een van jouw recepten die een groot succes was bij mijn jongens (man + 2 kinderen) thuis die anders heel moeilijke eters zijn. Simple en lekker, bedankt.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Welk olijfolie gebruik je precies? Marokkaanse olijfolie, milde of extra vierge Italiaanse olijfolie?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik een gewone (milde) olijfolie, van ah bijv. De andere zijn te sterk!

      Verwijderen
  8. Zou dit ook met kip gemaakt kunnen worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Hi Ellouisa,

    Bedankt voor de heerlijk uitziende recepten.
    Zijn de tajine recepten van je website ook in een slow cooker te bereiden, zonder de hoeveelheden van de ingredienten aan te passen ?

    De tijden aanpassen gaat wel lukken. In all mijn Crock-Pot manuals staat een conversietabel hiervoor.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Zou ik voor dit gerecht ook biefstuk of ossenhaas kunnen gebruiken vlees zonder vet?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hoi, ik wil dit maken met kalfsschenkel in een tajine zonder over. Kan dit? En moet het dan 3 uurtjes stoven op laag vuur?

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten