Kaneelbrood


Dit brood zag ik een hele tijd geleden al voorbij komen op pinterest, samen met nog veel meer mooie decoratieve broden en broodjes. Het werd nu eindelijk eens tijd om hem te maken. En dat gaat eigenlijk nog makkelijker dan ik dacht, mits je een beetje ervaring hebt met brooddeeg maken. Als je dat onder de knie hebt, is het een eitje. En helemaal met de video op mijn youtubekanaal. Ik moet wel zeggen dat ik toch het idee heb dat de vorm net iets te klein was en dat hij mooier van vorm blijft als de vorm wat groter is. Dat ga ik de volgende keer dus even proberen. 

Ik heb nu gekozen voor een kaneelvulling, maar in plaats van kaneel kun je ook kardemom gebruiken of koek- en speculaaskruiden. Of doe alleen boter en suiker, dat kan ook. De volgende keer doe ik er nog wat gemalen amandelen bij, dat lijkt me ook lekker. Of wat denk je van een vulling met appel en kaneel mmmm. Je kunt alle kanten op!

En wil je nou ook zo'n aardewerken bakvorm, je kunt ze hier krijgen bij bol.com. Ik gebruik zo'n vorm voor quiches en hartige taarten, maar dus ook voor dit brood is hij handig.



Bekijk hier de video:

Ingrediënten:
500 gr bloem
150 gr suiker
1 zakje gist
1/2 tl zout
1 tl kaneel
3 el gesmolten boter
1 ei
250-300 ml lauwwarme melk
Vulling:
100 gr roomboter op kamertemperatuur
3 el suiker (gewone of bruine basterd)
1 tl kaneel

Bereiding:
Meng de bloem met suiker en gist. Voeg kaneel en zout toe en meng goed. Doe dan de boter en het ei erbij en meng door elkaar. Voeg beetje bij beetje de lauwwarme melk toe en meng tot je een samenhangend deeg hebt dat licht plakt. Kneed dit 10-15 minuten met de hand of in een machine tot je een soepel deeg hebt. Laat dit een uur rijzen.

Meng ondertussen de boter met de suiker en kaneel voor de vulling. Je moet een smeerbaar geheel krijgen. Na het rijzen rol je het deeg uit en steek je er rondjes uit met een glas of een bakring, bestrijk deze met botermengsel. Vet een aardewerken bakvorm van 24 of 28 cm in (ik vond die van 24 cm dus wat klein). Vouw elk rondje dubbel en vouw dan de uiteinden naar elkaar en leg in de vorm, zie de video, dat is het duidelijkst!


Laat een uur rijzen. 

Bestrijk dan met een mengsel van een eidooier en een paar druppels melk en bak het brood ongeveer 20-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180). Hou het brood in de gaten, dat het aan alle kanten mooi kleurt.

Reacties

  1. Ziet er top uit. Mashalah!
    Moet het perse afgebakken worden in een aardewerk bakvorm? Of kan het ook in zo'n aluminium bak (die voor Bestilla)?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De uitsteker die je gebruikt. Is dat die van 6 cm of 7 cm? Of maakt het niet uit? Welke uisteker kun je het beste gebruiken voor dit recept en voor het maken van quiches bvb?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ben trouwens net de pin denk ik tegen gekomen op pintetest voor de vorm van deze kaneelbrood die je gebakken heeft Ik geloof ook wel als je het in een grotere vorm gebakken had het toch beter tot zijn uiting gekomen was. Maar desondanks wil ik deze kaneelbrood zeker eens ook uitproberen omdat ik de kaneelbroodjes op zich al lekker vind maar met een andere vorm dit misschien beter is.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt ik had nu een recept gebruikt waarin deze afmeting werd aangegeven maar had ook t idee dat t te klein was

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten