Friese Oranjekoek


Tijdens de ramadan ben ik niet toegekomen aan een Hollands baksel, daarom deze maand een extra feestelijke: Friese oranjekoek! Ik ken het nog uit mijn jeugd, toen we vaak op vakantie gingen naar Terschelling. Het is zo'n lekker gebak van kruidige koek, gevuld met amandelspijs en gegarneerd met glazuur en room. Toen ik het tegen kwam op de blog van Rutger bakt (winnaar Heel Holland Bakt 2015), dacht ik meteen: die ga ik uitproberen! En het is niet zo moeilijk als het lijkt, ook de amandelspijs maak je heel makkelijk zelf (en smaakt veel beter dan die pakjes).

Oh en je vraagt je misschien af, waarom heet het oranjekoek als er roze glazuur op zit? Nou dat zit zo: in het deeg zit (geconfijte) sinaasappelschil en dar verwijst oranje naar. Ik las trouwens ook dat er in verschillende Friese streken weer verschillende kruiden worden gebruikt. In deze versie zit anijs en nootmuskaat, maar soms wordt ook gember of kaneel gebruikt. Ik denk dat ik de volgende keer wat kaneel toevoeg, dat vind ik altijd zo lekker!



Ingrediënten:
350 gr bloem
200 gr lichtbruine basterdsuiker
1 tl bakpoeder
30 gr roomboter
1 ei
50-75 ml koud water
2 tl anijszaadjes (fijngemalen of gestampt)
1 tl nootmuskaat
Geraspte schil van 1 sinaasappel
Snuf zout
Amandelspijs:
150 gr amandelmeel
150 gr suiker
1 ei
Glazuur:
100 gr poedersuiker
1 el bessensap
(of gebruik roze glazuur van dr oetker)
Extra:
200 ml slagroom
125 gr mascarpone
3 el poedersuiker
1 zakje klopfix
Aardbeien, mandarijntjes of ananas

Bereiding:
Neem een bakvorm van 25x25 cm en bedek met bakpapier.

Meng de ingrediënten voor het deeg tot een samenhangend en iets plakkerig deeg. Verpak in een plastic zak en leg in de koelkast. Maak dan het amandelspijs. Gebruik je hele amandelen, maal die dan eerst fijn met de suiker, tot het een pasta wordt. Voeg dan het ei toe. Meng goed tot een spijs. Verpak ook in een plastic zakje en leg in de koelkast.

Neem je deeg uit de koelkast en verdeel in tweeën. Druk 1 deel uit op de bodem van je vorm tot een gelijkmatige deegplak. Verdeel dan het amandelspijs erover en zorg dat het gelijk verdeeld is. Rol dan het tweede deel deeg uit tot een vierkantje en leg op de amandelspijs. Druk goed aan en bak de koek dan in een voorverwarmde oven van 165 graden voor een half uur. Hij blijft licht van kleur, dus laat hem niet langer bakken.

Laat afkoelen op een rooster. Meng voor het glazuur de poedersuiker met het bessensap tot een dik glazuur. Bestrijk de koek met het glazuur en laat hard worden. Klop de slagroom dan stijf met de klopfix en poedersuiker. Mix de mascarpone erdoor en doe de room in een spuitzak met stervormig spuitmondje. Spuit rozetjes op je koek en garneer met een stukje fruit op elk toefje.

Reacties

Populaire recepten