Zaalouk - Marokkaanse auberginedip



Ook dit gerechtje had ik al een tijd niet meer gemaakt, net als de Marokkaanse spinazie. En dat terwijl het zo simpel en lekker is! Echt een heerlijke dip met wat brood erbij. Je kunt het als bijgerecht serveren bij vlees, vis of kip, maar het kan ook prima bij de lunch of als onderdeel van meerdere salades en dips. Ik heb de aubergine zowel gekookt als in de oven geroosterd, en dat laatste vind ik het lekkerst!



Ingrediënten voor 1 bordje:
1 grote aubergine
1 grote tomaat
1 klein teentje knoflook
Mespuntje komijn
Mespuntje paprikapoeder
Zout en zwarte peper
Verse koriander en peterselie naar smaak
Evt. cayennepeper als je van pittig houdt

Bereiding:
Was de aubergine en snijd in de lengte door. Snijd het vruchtvlees schuin in zodat je een ruitjespatroon krijgt. Bestrijk het vruchtvlees met olijfolie. Rooster 40-50 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180). Schil de tomaat en verwijder de pitjes. Snijd in blokjes en doe in een koekenpan met wat olijfolie. Doe de knoflook erbij en roerbak op middelmatig vuur. Voeg de kruiden toe en laat dan op zacht vuur voor een minuut of 10 pruttelen. Doe dan de auberginestukjes erbij en prak dit goed door elkaar. Laat nog 10 minuten pruttelen en 
serveer dan op een bordje met brood.

* Ga je barbecuen? Leg je aubergine er dan op en draai geregeld tot hij mooi gaar is. Snijd hem open en haal het binnenste eruit (kun je zo uit de schil schrapen). Verwerk verder in de zaalouk zoals hierboven.

Reacties

  1. Hallo,

    Er moet ook nog wat olijfolie bij oorspronkelijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo,

    Er moet ook nog wat olijfolie bij oorspronkelijk :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. De zaaloek hoort groenig te zijn ipv oranje en inderdaad olijfolie staat er niet bij

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik heb heel veel verschillende kleuren gezien van bleek tot groen, van oranje tot rood en paars. Het is maar net wat je er in doet, of je de schil eraan laat etc. Op de foto Us de kleur trouwens iets anders dan in t echt. De olijfolie staat bij de bereiding, ik zet olie en boter voor het bakken nooit bij de ingrediënten.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Iwa dames volg jullie eigen recepten dan als jullie het zo goed weten������

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Help ellouisa! Hihi ik heb deze gemaakt en het smaakt er echt naar dat ik toch teveel komijn heb gebruikt. Is er iets waarmee ik dit weer een beetje in balans kan brengen? Zo zonde! :(

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Dit is volgens mij ook een lekker bijgerecht als je Marokkaanse pompoensoep maakt. Ik eet daar vaak ook brood bij. Volgende keer maak ik dit dipje als bijgerecht erbij, als ik thuis visite heb. Bedankt voor het delen! :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten