Kerststol - Ellouisa bakt Hollands


Vorige maand was ik mijn Hollandse baksel vergeten, dus deze maand een extra leuke (vind ik zelf dan): kerststol! Of eigenlijk stolletjes, want ik heb kleintjes gemaakt. Een tijd geleden maakte ik al eens een grote, maar die was niet geworden zoals ik wilde. Deze wel! Luchtige en zachte broodjes met homemade amandelspijs (wat je dus echt in 5 minuten zelf maakt he!), die zelfs de volgende dag nog lekker zijn, maar ook ingevroren kunnen worden. 

In de video kunnen jullie zien hoe ik ze gemaakt heb en ze zelf uitproberen! Ook leuk om cadeau te geven, omdat ze zo leuk klein zijn. 2 van mijn buurvrouwen hebben er al van kunnen meegenieten, doordat ik ze een stolletje gegeven heb. Is toch wat makkelijker dan zo'n grote.

Voor het amandelspijs gebruik ik het liefst gepelde amandelen, bijvoorbeeld deze van Koro. Je maalt ze fijn met suiker, eitje erbij en klaar! Zoveel lekkerder dan de kant en klare die je kunt kopen (en die vol amandelaroma zit). Gebruik code "Ellouisa" voor korting op je bestelling bij Koro!

Bekijk hier mijn video:


Ingrediënten voor 8 stolletjes:
300 gr bloem
5 gr instantgist (of 20 gr verse)
75 gr roomboter in blokjes
1 ei
Snufje zout
50 gr suiker
Ongeveer 150-200 ml lauwwarme melk
Amandelspijs:
150 gr suiker
Ongeveer 1 ei
(of gebruik amandelspijs van dr Oetker)
Verder:
50 gr sultanarozijnen
50 gr blanke rozijnen
50 gr amandelen
2 el melk
2 el gesmolten roomboter
Poedersuiker

Bereiding:
Doe de bloem in een kom en maak een kuiltje in het midden, strooi hierin de instantgist. Gebruik je verse gist, roer die dan eerst los met een eetlepel suiker en wat lauwwarme melk en laat 10 minuten staan voor je het erbij gooit. 

Doe suiker, boter en ei bij de bloem en meng dit erdoor. Voeg dan het zout toe en beetje bij beetje de melk. DOe er net zoveel bij tot je een zacht en samenhangend deeg heeft dat een beetje plakkerig is, maar niet aan je handen vastplakt. Soms kan het zijn dat je iets meer bloem of melk nodig hebt, dat hangt echt van de soort bloem af. 

Kneed dit deeg 5-10 minuten. Dit is nodig om de gluten en gist te activeren, zodat het deeg rijst. Kneed je niet, dan zal het nooit mooi luchtig worden. Dus ook al lijkt het deeg al zacht en soepel, toch kneden. Na het kneden laat je het deeg op een warme plaats afgedekt een uur rijzen.

Ondertussen weken we de rozijnen in lauw water voor 10 minuten en laten ze dan uitlekken. De amandelen malen we grof. En we maken het amandelspijs, dat kost je serieus nog geen 5 minuten! Je kunt gepelde amandelen, amandelschaafsel of amandelmeel gebruiken. Gepelde amandelen en schaafsel maal je eerst even fijn met de suiker in een hakmolen of keukenmachine. Amandelmeel kun je even kort samen met de suiker in de hakmolen of keukenmachine doen. Klop het ei los en voeg beetje bij beetje toe tot je een smeuïge spijs krijgt. Verpak dit in een plastic zakje tot we het gaan gebruiken. Gebruik je het uit een pakje, doe dan wat er op de verpakking staat.

Na het rijzen kneed je de rozijnen en grofgehakte amandelen door het deeg. Spreid het deeg eerst uit tot een cirkel en verdeel dan de rozijnen en amandelen erover. Vouw dicht en kneed erdoor. Neem hier de tijd voor en kneed net zolang tot er niets meer uitvalt. Verdeel het deeg dan in 8 gelijke stukken en druk deze plat tot een schijf. Verdeel het amandelspijs ook in 8 gelijke stukken en rol die tot een staaf die net zolang is als de schijven deeg. Leg een staafje op elke schijf deeg en vouw dubbel. Druk een beetje aan, maar hoeft niet te hard te worden gedaan. Ze moeten een beetje de vorm van die uit de winkel krijgen,

Leg ze op een bakplaat met bakpapier en laat nog een half uur rijzen op een warme plaats. Bestrijk ze dan met melk en bak de stolletjes 25-30 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden (hetelucht 180). Houd in de gaten of ze niet te donker worden. Ze zijn gaar als ze mooi goudbruin van kleur zijn, ook aan de onderkant. Leg ze op een rooster en bestrijk met gesmolten boter en laat afkoelen. Bestrooi dan met poedersuiker en smullen maar!

* Je kunt met dit deeg ook een grote stol maken, dan is de baktijd zo'n 50 minuten.

Vond je dit een leuk recept? Volgende maand maak ik een hazelnoot-schuimtaart! 
Welk Hollands baksel zouden jullie nog willen zien?

Reacties

  1. Hoorde mijn moeder wel vertellen over luilakbollen. Heb ze zelf nog nooit gegeten maar echt iets ouderwets Hollands.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. O die ken ik ook niet naar klinken wel leuk! Ik ga eens kijken!

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten