zondag 5 februari 2017

Hazelnoot-schuimtaart



In januari ben ik niet toegekomen aan een Hollands baksel, maar dat maak ik nu dubbel en dwars goed met deze overheerlijke hazelnoot-schuimtaart! Een taart die op menig verjaardag op tafel staat en vaak snel op is. Ik wilde hem al jaren maken en nu eindelijk eens geprobeerd. En wat is hij lekker zeg, echt de lekkerste taart die ik ooit heb gemaakt! Knapperig hazelnootschuim met een laagje pure chocolade en een vulling van heerlijke mokka botercrème en geroosterde hazelnoten. Het kost even wat tijd, omdat het schuim 1.5 uur in de oven moet drogen, maar verder is hij niet erg moeilijk om te maken. Ik heb uiteraard weer een video voor jullie gemaakt, zodat jullie kunnen zien hoe je de taart maakt.

Ik heb trouwens van 8 verschillende recepten een eigen versie gemaakt en daarbij behoorlijk wat minder suiker gedaan dan in de originele recepten stond. En de taart is nu perfect van smaak, niet te zoet, maar wel zoet genoeg. Ik heb er ook voor gekozen om de zijkanten open te laten (zag ik op google voorbij komen), maar je kunt de zijkanten ook dichtsmeren met de botercrème en dan gehakte hazelnoten er tegenaan plakken. Zo kun je variëren met het uiterlijk van deze taart.



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten voor een taart van 20 cm:
4 eiwitten
125 gr suiker
100 gr poedersuiker
Snufje zout
100 gr hazelnoten
2 el maizena
Vulling:
75 gr pure chocolade
300 gr roomboter op kamertemperatuur (absoluut geen margarine of smeerboter!)
150 gr poedersuiker
1 el oploskoffie
1 el kokend water
75 gr hazelnoten

Bereiding:
Begin met het roosteren van alle hazelnoten. Je legt ze op een bakplaat (eventueel met bakpapier) en zet ze 5-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden hetelucht (elektrische oven 200) tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en leg er 8-12 apart (afhankelijk van hoeveel toefjes je straks maakt). De rest maal je in een hakmolen of keukenmachine fijn (zorg dat het net geen poeder is).

Nu maken we het schuim. De eiwitten doe je in een kom met het snufje zout. Mix even los en voeg dan al mixend de beide suikers toe. Mix nu zo'n 10-15 minuten op hoge snelheid tot je een stevig en dik schuim hebt. Als je de gardes eruit haalt, moeten er pieken ontstaan. En de kom moet je op zijn kop kunnen houden (zie de video voor een voorbeeld).

Meng 100 gr van de hazelnoten met de maizena en schep op het schuimmengsel. Schep in een paar slagen erdoor. Niet mixen, kloppen of hard roeren, maar kort erdoor scheppen.

Verwarm je oven voor op 130 graden hetelucht of 150 elektrisch. 
Teken op bakpapier 3 cirkels van 20 cm doorsnede (bijv. met een bord of springvorm). Leg op 2 bakplaten. Verdeel schuim met behulp van een spuitzak zonder mondje of gewoon met een lepel over de cirkels. Gebruik je een heteluchtoven, dan kun je de bakplaten tegelijk in de oven zetten en halverwege omwisselen. Bij een elektrische oven moet je helaas achter elkaar bakken. Het schuim moet 1.5 uur in de oven staan en dan mooi gaar, droog en krokant zijn. Laat in de oven afkoelen tot de bodems helemaal koud zijn.

Los de oploskoffie op in de eetlepel water en laat in de koelkast afkoelen.
Maak ondertussen de botercrème door de boter in een kom even los te kloppen met een mixer. Voeg dan de poedersuiker toe en mix de boter zeker 5-10 minuten tot hij mooi wit en romig wordt en in volume toeneemt. Je moet echt zolang mixen, anders hou je een botersmaak. Voeg het koffiemengsel toe en mix erdoor. Je krijgt als het goed is nu een mooie mokkacrème. 

Doe 1/3 van de crème in een spuitzak met stervormig spuitmondje Ik gebruik 1m van wilton, die kun je hier bij bol.com kopen. Zet de botercrème even apart, maar niet in de koelkast. Smelt de pure chocolade in de magnetron of au bain marie en smeer de schuimbodems ermee in. Bestrooi met de overige gehakte hazelnoten. 

Nu gaan we de taart opbouwen. Begin met een bodem die je op een bord legt (tip: spuit wat botercrème eronder zodat je taart niet verschuift). Bestrijk met de helft van de botercrème en doe er nog een bodem op. De resterende botercrème erop en dan de bovenkant. Versier die met toefjes botercrème uit de spuitzak en doe op ieder toefje een hazelnoot.

Zet de taart in de koelkast om op te stijven (de botercrème is lekkerder als hij wat opgesteven is in de koelkast).


9 opmerkingen:

  1. Klinkt echt verrukkelijk, ik ga 'm zeker een keer maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik ben zo blij met jouw recept met minder suiker! Ik wilde heel graag een mokka schuimtaart voor de verjaardag van mijn dochter maken, maar ik vind ze vaak veel te zoet. Ik ga nu jouw recept proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja he dat vond ik dus ook! Deze is perfect van smaal zo.

      Verwijderen
    2. Ja he dat vond ik dus ook! Deze is perfect van smaal zo.

      Verwijderen
  3. Lieve Ellouisa ik heb jou recept gebruikt maar in een ander jasje.ik heb er een ijstaart van gemaakt.dank voor t delen van je recept superrrr lekker.groetjes Fatima

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit is echt een goed recept! Het was mijn eerste hazelnootschuimtaart maar hij viel bij iedereen in de smaak. Ik heb jouw recept gekozen omdat er geen ingewikkelde dingen in zaten. Gewoon heerlijk! Bedankt! Gr Liesbeth

    BeantwoordenVerwijderen