zaterdag 11 februari 2017

Surprisecake - Kiekeboecake



Ik ben goed bezig de laatste tijd, al zeg ik het zelf haha! Ik heb een ellenlange lijst van dingen die ik nog wil maken en de laatste tijd heb ik daar aardig wat vanaf kunnen strepen. Zoals deze surprisecake of kiekeboecake. Ik had er al een paar op mijn pinterestborden opgeslagen (met hartje, sterretje of wat dan ook) en nu eindelijk eens gemaakt. Ik heb gewoon mijn boerencake recept genomen en voor de hartjes mijn chocoladecake. Het is zo simpel om te maken en met een mooi effect! Deze met hartjes is natuurlijk ideaal voor Valentijnsdag of moederdag, maar met een paashaas is hij ook leuk voor pasen of wat denk je van een sterretje of kerstboom voor kerst? Je kunt er steeds weer mee variëren. Oh en ik was dus altijd bang dat het middelste gedeelte (de figuurtjes zeg maar) heel droog zou worden, omdat heg eerst al gebakken is en daarna weer een ronde meegaat. Maar dat is niet zo. Het wordt als het ware ingekapseld door het blanke beslag en droogt zo niet uit.

Bekijk ook de video van deze cake, dan zie je hoe simpel het is!


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten:
200 gr fijne kristalsuiker
250 gr roomboter, op kamertemperatuur
4 eieren
Geraspte schil van een citroen
250 gr bloem
Half zakje bakpoeder (8 gr)
40 gr volle yoghurt
Voor de figuurtjes (gebruik een glas van 250 ml):
Half glas suiker
Half glas zonnebloemolie
Half glas melk
1 glas bloem
2 el cacao
2 eieren
1 tl vanillesuiker
8 gr bakpoeder
Ganache:
90 gr pure chocolade
15 gr melkchocolade
90 ml slagroom
Chocoladebolletjes

Bereiding:
Verwarm je oven voor op 175 graden (hetelucht 160).
We maken eerst de chocoladefiguurtjes. Mix de eieren met suiker en vanillesuiker. Voeg olie en melk toe en mix goed. Dan bloem, bakpoeder en cacao erbij en glad mixen. Neem een vorm van 25x30 cm en vet deze goed in met zonnebloemolie. Giet het beslag erin en bak de cake 30-40 minuten tot hij gaar is. Laat een kwartier afkoelen.

Maak ondertussen het gewone cakebeslag. Doe de boter (zorg echt dat deze zacht is, maar niet gesmolten!) en de suiker met de citroenrasp in je beslagkom en mix dit tot een romig mengsel. Het moet niet meer knarsen, dan is de suiker goed opgenomen. Dit duurt wel een paar minuten. Mix de eieren dan in delen door het botermengsel. Voeg pas wat meer ei toe als het eerste gedeelte is opgenomen. Meng bloem met bakpoeder en zeef erboven, Mix dit er goed door en mix tenslotte de yoghurt erdoor. Je krijgt een dik en romig beslag. 

Steek met een uitsteekvormpje figuurtjes uit de chocoladecake. Vet een cakevorm in met een mengsel van 1 tl zachte roomboter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem (dit mengsel is echt perfect, zo krijg je je cake er straks makkelijk uit). Schep op de bodem een laag blank beslag van 1 cm dik. Druk hierin de figuurtjes strak tegen elkaar aan en met de onderkant op de bodem (zie video). Doe de rest van het beslag erin en strijk voorzichtig glad.

Bak in het midden van de oven voor 45 minuten tot een uur en controleer of je cake gaar is door er een sateprikker of mes in te steken. Als deze er schoon uitkomt, is hij gaar. Zit er nog beslag op, zet hem dan nog 5 minuten terug en controleer daarna opnieuw. Is hij gaar, zet dan op een rooster en laat 10 minuten in de vorm afkoelen. Stort daarna op het rooster en laat verder afkoelen.

Maak de ganache door de room te verwarmen en dan over de chocolade te gieten. Roer mooi glad en laat een minuut of 10 afkoelen en wat dikker worden. Giet dan over de cake en garneer met chocoladebolletjes.


Nog meer verrassende cakes maken?
Bekijk deze recepten dan ook eens:





7 opmerkingen:

  1. Hoi ik heb een vraag kan je me aangeven of de hartjes droog worden als ze voor een tweede keer de oven in gaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Nee helemaal niet. Ik was daar ook bang voor (zie intro van het recept 😉)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hallo kan je ook hetzelfde beslag van de chocolade hartjes gebruiken als wit beslag dus zonder Cacau ?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kan ook. Maar dan moet je het wel verdubbelen.

      Verwijderen
  4. Hoi, kan je in plaats van volle yoghurt, magere yoghurt gebruiken?
    Het ziet er lekker uit en ik wil het zeker proberen.

    BeantwoordenVerwijderen