donderdag 17 augustus 2017

Sinaasappelbroodjes


Soms heb ik gewoon zin om iets met gerezen deeg te maken, hartig of zoet, dat maakt dan niet zoveel uit. Hartig had ik pas nog gedaan, dus het werd wat zoets, deze sinaasappelbroodjes. En wat zijn ze lekker, echt superzacht en luchtig en met een heel lichte sinaasappelsmaak. Het deeg ga ik sowieso vaker maken, misschien met wat andere smaakmakers om steeds een ander broodje te creëren. Maar deze sinaasappelsmaak is sowieso echt een aanrader, heb er veel complimenten over gehad! 

Ingrediënten voor ongeveer 16-18 stuks:
550 gr bloem
1 zakje instantgist
1 tl bakpoeder
4 gr zout
Geraspte schil van 1 sinaasappel (eerst wassen)
2 el sinaasappelsap
2 eieren
60 gr suiker
85 ml zonnebloemolie
Ongeveer 250 ml lauwwarme melk
Om te bestrijken:
1 eigeel
50 gr amandelschaafsel

Bereiding:
Meng bloem met gist en bakpoeder. Klop de eieren los  met de sinaasappelsap en rasp en meng door de bloem. Voeg de olie toe en het zout. Doe dan de melk er beetje bij beetje bij tot je een samenhangend deeg hebt dat een beetje plakt maar nog wel handelbaar is. Kneed dit 5-15 minuten tot het soepel is. Het is een zwaar deeg, dus dat hoort zo, maar het moet wel terugveren als je erop drukt met je vinger.

Laat dit een uur rijzen. Verdeel dan in 16-18 bolletjes. Rol deze tot een lange slang van ca 40 cm. Vouw dubbel en rol de twee slierten om elkaar als een spiraal. Vouw dan als een slakkenhuisje op (losjes) en leg op een bakplaat met bakpapier. Laat een half uur rijzen.

Bestrijk met losgeklopt eigeel (evt 1 tl melk toevoegen) en bestrooi met amandelschaafsel. Bak ze dan 12-15 minuten op 220 graden (hetelucht 200).

10 opmerkingen:

  1. Hallo,
    Ik heb een vraagje, blijven de broodjes zacht de volgende dag? Ik wil ze inshallah maken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ja de volgende dag zijn ze ook nog zacht. Je kunt ze ook invriezen evt

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ja de volgende dag zijn ze ook nog zacht. Je kunt ze ook invriezen evt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt voor je antwoord ��

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Salam alikoum! Ik heb al verschillende recepten van je uitgeprobeerd en lukt altijd! Nu bij dit recept ben je, denk ik in de stappen vergeten wanneer je de suiker moet toevoegen �� Ik ben ze nu aan het maken, ben benieuwd ��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja je hebt gelijk! Ik pas het aan! Zijn ze nog gelukt?

      Verwijderen
  6. Ja hoor, het smaakt! En zo luchtig! Heb er wel 1 brood van gemaakt ��

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hallo, ik heb ze zojuist gemaakt. Ze zijn inderdaad erg zacht en luchtig. Het was me alleen niet helemaal duidelijk of je het deeg nog een keer doorkneed voordat je de bolletjes maakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk te horen! Nee dat hoeft in principe niet

      Verwijderen
  8. Ik heb geen sinaasappelsap kan het ook zonder

    BeantwoordenVerwijderen