Gevulde speculaaskoeken

Ellouisa bakt Hollands


Deze speculaaskoeken moet je eens proberen, zo lekker! En je huis gaat er ook zo heerlijk van ruiken, zeker een aanrader in de herfst of winter. En maak het amandelspijs zelf, het is een kwestie van amandelmeel, suiker en ei mengen en je hebt het. Smaakt veel lekkerder dan die uit de winkel waar veel amandelaroma in zit. Ik maakte het deze keer met behulp van mijn nieuwe Froothie blender. Die is zo krachtig, maalt de noten met gemak fijn, ideaal! 

Met code Ellouisa15 krijg je 15 euro korting op de blenders van Froothie.


Ingrediënten voor ongeveer 10 koeken:
250 gr bloem
100 gr donkerbruine basterdsuiker
150 gr roomboter
Snufje zout
1 tl koekkruiden (staat in kruidenrek in je supermarkt)
Mespuntje bakpoeder
Beetje melk
Vulling:
100 gr amandelen
100 gr suiker
1 ei

Extra:
10 halve amandelen
1 eigeel

Bereiding:
Maal de amandelen fijn en meng met de suiker en voeg een beetje ei toe tot je een samenhangend mengsel heb. Verpak in een boterhamzakje en leg in de koelkast.

Maak dan het deeg door de bloem te mengen met de suiker, bakpoeder, zout, koekkruiden en boter. Wrijf tot een kruimeldeeg. Voeg dan een beetje melk toe tot je een samenhangend deeg hebt en laat in een plastic zakje een half uur in de koelkast rusten.

Na het rusten rol je het deeg uit tot ongeveer een halve cm dik (bestrooi je werkvlak eerst met bloem). Steek hieruit 20 cirkels (bijv met een glas). Leg 10 cirkels op een bakplaat met bakpapier. Verdeel je amandelspijs in 10 gelijke stukjes en maak er een bolletje van. Druk iets plat tot een schijfje en leg op elk deegplakje een schijfje amandelspijs. Leg er een plakje deeg overheen en druk de randen aan met een vork.
Druk in elke koek een halve amandel en bestrijk de koeken met losgeklopt eigeel. Bak ze in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 25 minuten goudbruin en gaar. Laat ze afkoelen op een rooster.

Dit artikel is een samenwerking met Froothie, lees meer hierover in mijn disclaimer.

Reacties

Populaire recepten