maandag 5 maart 2018

Zachte pretzels


Na mijn verhuizing begon het al gauw weer te kriebelen om in mijn nieuwe keuken aan de slag te gaan. Ik maakte al wat granola en bakte walnootkoekjes, maakte een Malteser-karameltaart en kookte er natuurlijk avondeten. Deze zachte zoete pretzels maakte ik afgelopen weekend toen het nog zo koud was. Het zijn heerlijke zachte broodjes, die je na het bakken insmeert met gesmolten boter en dan door een mengsel van kaneel en basterdsuiker rolt. Je kunt ze trouwens ook garneren met streepjes gesmolten chocolade, is ook erg lekker (en ziet er leuk uit). De broodjes maak je zonder ei, dus ben je daar allergisch voor, dan kun je met dit recept toch iets lekkers maken!

Oh en het deeg hoeft maar 1x te rijzen, het zijn dus ook nog relatief snelle broodjes om te maken! Bijvoorbeeld voor je weekendontbijtje :-)



Ingredi├źnten voor 16-18 stuks:
500 gr bloem
50 gr donkerbruine basterdsuiker
1 zakje instantgist
1/2 tl zout
4 el gesmolten roomboter
Ongeveer 450-500 ml lauwwarme melk
Verder:
50 ml melk
50 gr gesmolten roomboter
100 gr witte basterdsuiker
2 tl kaneel

bereiding:
Meng bloem met de suiker, gist en zout. Voeg de boter toe en dan beetje bij beetje de warme melk. Kneed met je handen tot een samenhangend deeg en kneed dan 5-10 minuten met de hand of in een kneedmachine. Ik gebruik de Kenwood KMX750, die kun je hier bijv. bij bol.com kopen. Als het deeg zacht en soepel is, laat je het een uur rijzen op een warme plaats. Ik verwarm mijn oven voor op 50 graden en zet hem dan uit. Het deeg laat ik dan afgedekt in de oven rijzen.

Na het rijzen verdeel je het deeg in 16-18 gelijke bolletjes. Rol ieder bolletje tot een slangetje dat net zo dik is als je vinger. Vouw tot een pretzel:


Leg ze op een bakplaat met bakpapier en bestrijk met melk. Bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) voor ongeveer 10-12 minuten gaar. Smelt ondertussen de boter en meng de suiker met de kaneel. Bestrijk de broodjes na het bakken meteen rondom met gesmolten boter en rol door het suikermengsel. Laat ze daarna afkoelen op een rooster.

4 opmerkingen:

  1. Ik ben de pretzels aan het maken, maar ze garen niet goed van binnen. Ik zit nu op de 25 min. Heb er nu een folie over gedaan en laat ze rustig garen. Waar kan dit aan liggen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat gek. Ik denkt dat ze keihard zijn geworden als se zo lang gebakken hebben? Misschien waren ze te groot? Of de ovenstand te laag?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Bedankt voor je reactie. Nee heb daarna weer een lade gemaakt, dunner en kleiner. Zelfde effect. Jammer he! Al je andere recepten zijn altijd nog wel gelukt! :)

      Verwijderen
    2. echt gek! Ook niet nadat ze afgekoeld waren?

      Verwijderen