Kroontjesbroodjes (voor koningsdag)


Vorige maand maakte ik een cupcakeboeket voor het paasontbijt van mijn zoontje op school, maar ook voor het foodblogevent van die maand. Het thema was toen pasen. Deze maand is het thema Koningsdag en ik maakte deze leuke kroontjesbroodjes. Ik vulde ze met Turkse kaas en peterselie, maar je kunt er vanalles in doen, hartig of zoet. Voor het deeg gebruikte ik mijn deegrecept van deze Turkse broodjes, dat is makkelijk te bewerken en smaakt heerlijk. Bovendien rijst het niet enorm, zodat de vorm goed lukt. Leuk om van tevoren te maken en te verkopen op een kleedjesmarkt, of neem ze mee als lunch als je ergens naartoe gaat



Ingrediënten voor 12 stuks:
250 gr bloem
4 gr gedroogde gist
Snufje zout
40 ml zonnebloemolie
40 ml volle yoghurt
40 ml lauwwarme melk
1 eigeel
(voor zoete versie nog 2 el suiker)
ca. 50-75 ml lauwwarm water
Vulling hartig:
Halve plak Turkse witte kaas
Paar takjes verse platte peterselie, fijngehakt
Vulling zoet:
3 el roomboter op kamertemperatuur
1 el suiker
1/2 tl kaneel
Extra:
1 eigeel
Sesamzaadjes en nigellazaadjes of gehakte amandelen

Bereiding:
Meng bloem met gist. Voeg ei toe en meng goed. Dan yoghurt, olie en melk erbij en weer goed mengen. Snufje zout toevoegen en dan beetje bij beetje het water (iedere bloem is anders, dus niet alles in een keer erbij gooien). Je moet er een samenhangend deeg van kunnen maken dat niet aan je handen plakt. Kneed dit 10-15 minuten met de hand of in een machine tot het zacht en soepel is. Laat een uur rijzen.

Maak ondertussen de vulling door de witte kaas fijn te prakken en te mengen met de peterselie. Voor de zoete vulling meng je de boter met suiker en kaneel.

Na het rijzen verdeel je het deeg in 12 gelijke bolletjes. Rol die uit tot een plakje van ongeveer 10x15 cm. Snijd aan de onderzijde stroken en schep aan de bovenzijde wat vulling erop. Rol op van boven naar beneden tot een slangetje. Vet een muffinbakplaat in. Rol je slangetje op en leg in een muffinholte. Werk zo alle bolletjes af.


Klop het eigeel los met een paar druppels water en bestrijk de broodjes ermee. Bestrooi met sesamzaadjes en nigellazaadjes (hartig) of gehakte amandelen (zoet). Bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) voor ongeveer 10-12 minuten goudbruin en gaar.

Reacties

Populaire recepten