zondag 29 juli 2018

Gegrillde laagjescake


Deze cake is eigenlijk meer een taart, als je hem aansnijdt zit hij er vanbinnen zo mooi gelaagd uit. Dat effect krijg je door steeds een klein beetje beslag in een laagje uit te strijken en dat onder de grill van je oven te bakken tot de bovenkant net donker gekleurd is. Ik deed er verder ganache over en wat gehakte hazelnoten en wat gecrushte maltesers. Je kunt dit trouwens ook in een langwerpige cakevorm maken, dat ziet er ook leuk uit als je plakjes snijdt. Het is wel een recept waarbij je goed moet opletten, elk laagje hoeft maar een paar minuutjes te bakken en als je te laat bent verbrandt het.

Ingrediënten voor een vorm van 26 cm of een langwerpige cakevorm:
4 gescheiden eieren (dus 4 eiwitten en 4 eigelen)
2 hele eieren
250 gr roomboter op kamertemperatuur
200 gr suiker
1 zakje vanillesuiker
150 gr bloem
100 gr maizena
Half zakje bakpoeder
Topping:
90 gr pure chocolade
15 gr melkchocolade
90 ml slagroom
25 gr grofgehakte hazelnoten of walnoten
Evt. Wat maltesers

Bereiding:
Mix de boter met de suiker en vanillesuiker tot een crème. Mix de hele eieren en de eigelen erdoor. Meng dan maizena, bakpoeder en bloem erdoor. Klop de eiwitten in een aparte kom stijf en schep zo luchtig mogelijk door het beslag Niet kloppen of mixen, maar vouwen. Bedek je bakvorm met bakpapier en schep 1 grote eetlepel beslag erin bij een langwerpige cakevorm, bij een springvorm van 26 cm 2 eetlepels. Strijk mooi glad.

Verwarm je oven voor op de grillstand en zet je cakeblik eronder. Bak in 2-3 minuten goudbruin (houdt in de gaten!). Haal dan uit de oven en strijk er weer een laagje beslag over uit. Bak weer onder de grill. Ga zo door tot al je beslag op is. Let op dat als je cake hoger wordt je hem iets lager zet in de oven.

Als alles gebakken is laat je de cake afkoelen en daarna til je hem met bakpapier en al uit de vorm.
Maak je ganache door de slagroom te verwarmen (niet koken!) en hierin de chocolade te smelten tot een mooie gladde chocoladesaus. Giet over je cake en garneer met de noten en evt. Maltesers.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten