vrijdag 4 januari 2019

Speltappeltaartjes


Deze appeltaartjes maakte ik alweer een tijdje geleden, voor mijn buurvrouw die niet zo goed tegen tarwe kan. Het was een beetje om haar te bedanken voor het ophalen op het station toen de treinen 's avonds niet reden. En ze vielen in de smaak! Zelf ben ik niet zo'n hele grote fan van spelt, of ik moet gewoon aan de smaak wennen, misschien is dat het. Maar deze taartjes smaken erg goed al zeg ik het zelf. Je kunt met deze hoeveelheden ook een grote appeltaart maken van 20 of 24 cm.

Ingredi├źnten:
300 gr speltmeel
1/2 tl bakpoeder
Snufje zout
100 gr suiker
150 gr roomboter
2 eieren
Kruimels:
50 gr koude roomboter
30 gr suiker
75 gr speltmeel
Vulling:
5 appels, geschild en in kleine stukjes
100 gr rozijnen
2 el suiker
1 tl kaneel
Poedersuiker

Bereiding:
Meng speltmeel met suiker, bakpoeder en zout. Voeg de boter en eieren toe en meng met je handen tot een samenhangend deeg. Verpak in een boterhamzakje en laat een half uur in de koelkast rusten. 
Maak ondertussen de kruimels voor de bovenkant van de taartjes. Meng hiervoor speltmeel met boter en suiker tot je grove deegkruimels hebt.
Maak de vulling van de appelstukjes, rozijnen, suiker en kaneel. Vet een muffinbakplaat in.
Bedek elke holte met een beetje deeg, als een soort kommetje. Schep in elk deegkommetje wat vulling en garneer met kruimels.

Zet de taartjes in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 25 minuten. Laat ze na het bakken 10 minuten in de vorm afkoelen en haal ze erna uit en laat verder afkoelen op een rooster.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten