Walnotenplaatkoek
Deze walnotenplaatkoek maak ik eigenlijk al jaren en is steeds een succes. Als je van karamel en noten houdt, moet jij deze koekjes ook zeker eens proberen. Overheerlijk zoet en sticky! Gebruik met deze hoeveelheden een niet te grote bakplaat, omdat je anders deeg en noten tekort komt. Mocht je een grote bakplaat willen gebruiken, verdubbel de ingrediënten dan.
Je kunt voor deze koekjes trouwens ook andere noten gebruiken, pecannoten, amandelen, hazelnoten of zelfs amandelschaafsel.
Ingrediënten voor het deeg:
110 gr bloem
50 gr amandelpoeder (fijngemalen amandelen)
65 gr boter
40 gr suiker
Half ei (eitje loskloppen en helft gebruiken)
Bovenlaag:
100 gr walnoten
75 gr boter
90 gr suiker
2 el honing
Bakplaat van ongeveer 20x20 of 20x25 cm.
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 150 graden. Meng de ingredienten voo rhet deeg tot een samenhangend deeg. Bedek de bakvorm met bakpapier en verdeel het deeg hierover (ik heb een speciaal klein rollertje daarvoor, je kunt ook eerst uitrollen op bakpapier en dan in de vorm leggen). Bak het deeg 10 minuten in de oven.
Ondertussen smelt je de boter met de suiker en honing op laag vuur, zorg dat het niet aanbrandt, dus blijven roeren. De walnoten ga je breken, ik doe ze in een plastic zakje en doe die dicht, er moet genoeg ruimte in zitten. DIt leg ik op een dubbelgevouwen handdoek en dan sla ik er met een vleeshamer op. Ze moeten niet te fijn geslagen worden.
Meng de noten door het boter-suikermengsel en giet dit op het gebakken deeg.
Zet nog 25 minuten in de oven.
Laat na het bakken even afkoelen, en snijd dan met een pizzasnijder in vierkantjes (randjes kun je eraf laten).
Recept heb ik ooit van 7ayatie op Marokko.nl overgenomen.
Vraagje gebruik je Roomboter of smeerboter
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik altijd roomboter voor koekjes. Nooit smeerboter.
VerwijderenHoeveel stuks krijg je ongeveer?
BeantwoordenVerwijderenOngeveer 20, afhankelijk van hoe groot je ze snijd.
VerwijderenOngeveer 20, afhankelijk van hoe groot je ze snijd.
VerwijderenAssalaamou alayki, hoelang kan je deze bewaren in een afgesloten doos?
BeantwoordenVerwijderenHoi, Kan de bodem ook van alleen amandelmeel gemaakt worden? Of combinatie met havermeel?
BeantwoordenVerwijderenHoi, Kan de bodem ook van alleen amandelmeel gemaakt worden? Of combinatie met havermeel?
BeantwoordenVerwijderenIk heb dit recept nu al 3 x gemaakt en ontvang van iedereen complimentjes voor de heerlijke koek. Bedankt voor dit zalige recept!
BeantwoordenVerwijderenHoi Ellouisa, de plaatkoek is heerlijk ik heb die net gemaakt,voor de boter-suiker mengsel heb ik alleen de helft van de suiker gebruikt en alsnog is die super zoet. Volgende keer denk ik dat ik alleen de honing ga toevoegen aan die boter mengsel. Dankjewel voor heerlijke recept.
BeantwoordenVerwijderenIk heb deze koek diverse keren gemaakt. Valt erg in de smaak bij het bezoek! Bedankt voor het delen!
BeantwoordenVerwijderenIs superlekker! Dankjewel om dit recept te willen delen.
BeantwoordenVerwijderenHoe groot is je bakplaat?
BeantwoordenVerwijderenStaat in het recept😉
VerwijderenMoet je de boter smelten voor het deeg?
BeantwoordenVerwijderen