Opgerolde shebakia (geshgash)


Al jaren was ik van plan om deze opgerolde shebakia te maken en dat kwam er steeds niet van. Maar nu heb ik ze gemaakt hoor! En wat zijn ze mooi en lekker geworden, echt super! Het vouwen in de olie is even een werkje, maar als je dat onder de knie hebt, gaat dat steeds makkelijker! Ik gebruikte het recept van Chadia (alleen dan gehalveerd en ik voegde kaneel toe), maar zag hetzelfde recept ook op youtube (in het Frans), dus van wie het oorspronkelijk is, durf ik niet te zeggen. Op instagram heb ik een reelvideo gepost waarin je kunt zien hoe ik ze maak (ook te bekijken als je geen instagram hebt).

Om de koekjes in te dompelen, gebruik ik voorjaarshoning van Honingonline. Echt een heerlijke honing en bovendien is het pure honing van de imker (dat proef je!). In de hele maand april krijg je 10% korting op de klein, middel en grote potten als je de kortingscode 
ELSB-CK-02 gebruikt.

Wil je ook andere soorten shebakia maken? Kijk dan even in dit overzicht!

Ingrediënten:
250 gr bloem
50 gr gesmolten boter
1 eigeel
1 tl bakpoeder
1 tl kaneel
Snufje zout
Melk om te kneden
Sesamzaad of gehakte amandelen om te bestrooien
1 liter zonnebloemolie
350 gr honing (ik gebruik voorjaarshoning van Honingonline.nl)

Bereiding:
Meng bloem met zout, bakpoeder en kaneel. Voeg de boter en het eigeel toe en meng met je handen. Doe er dan beetje bij beetje melk bij tot je een samenhangend deeg hebt. Kneed het ongeveer 10 minuten tot het soepel is en verpak dan in een boterhamzakje. Laat dit een kwartier rusten. 
Zet ondertussen een pan klaar met de olie erin (nog niet verwarmen). Zet een ander steelpannetje met een laagje water erin klaar. Zet daar een schaal op waar je de honing in doet. Zet ook een vergiet klaar op een bord.

Rol het deeg uit tot een dunne lap en snijd er repen uit van 5 cm breed en ongeveer 20 cm lang. Liefst met een kartelrollertje (ik heb de mijne uit Marokko, maar je kunt deze bijv. hier bij bol.com bestellen). Het handigst is om eerst al je repen te snijden zodat ze klaar liggen om te bakken.

Zet je pannetje onder de honing aan zodat deze kan verwarmen. Verhit de olie op hoog vuur tot er belletjes ontstaan als je er een houten steel insteekt. Zet het vuur dan lager tot middelhoog. Neem een vork en hang een strookje van een paar cm in de olie, echt voor een paar seconden en gooi hem dan met je vork omhoog zodat je de reep dubbelvouwt als het ware. Bak zo steeds een stukje tot hij helemaal opgerold is en je hem nog even in de olie verder laat bakken tot hij goudbruin en gaar is. Bak er steeds maar 1 tegelijk, anders raak je in de war :D. Ik heb even de foto van Chadia gebruikt om het weer te geven.


Als hij gaar is, haal je hem uit de olie en doe hem in de warme honing, niet te lang, dan worden ze te zacht. Laat uitlekken in de vergiet en leg op een bord. Bestrooi meteen met amandelen of sesamzaad (als je te lang wacht, plakt het niet meer genoeg).

Reacties

Populaire recepten