Vegetarische saucijzenbroodjes uit Vega zonder pakjes en zakjes

 Al voor de zomer ontving ik het nieuwste boek van Karin Luijten: Vega zonder pakjes en zakjes. Een boek vol vegarecepten zonder pakjes en zakjes. Net als al haar andere boeken staan er superveel recepten in die eenvoudig te maken zijn, heel fijn voor veel mensen en zeker op dagen dat je werkt of als je een berg kids om je heen hebt lopen. Ik heb er weer wat inspiratie uitgehaald om nog eens te proberen. Wat denk je van hutspotrösti, zwarte bonenburgers, broccolibitterballen en pasta met venkel en doperwten? Het was weer moeilijk kiezen wat ik als eerste zou maken, maar ik koos voor de vega saucijzenbroodjes. Hier was ik zo benieuwd naar! Je kent ze vast wel, je kunt ze inmiddels op veel plaatsen kopen, maar ze zijn niet overal even lekker. Deze kleine broodjes maak je met een linzenvulling. Ik deed er nog wat champignons door, omdat ik dat ook vaker heb gezien in andere recepten. En ik paste de kruiden wat aan, meer overeenkomstig de saucijenbroodjessmaak. Resultaat is echt heerlijk! Lekker dippen in een sausje naar keuze en klaar is je borrelhapje of bijgerecht bij een soepje. Of eet ze bij de lunch, dat kan ook prima.

Mijn top 10 uit het boek is:
1. Vega saucijzenbroodjes
2. Pita met zwarte bonenburger
3. Fussili met venkel en doperwten
4. Hutspotrösti
5. Indiase linzencurry
6. Broccolibitterballen
7. Quiche met brie en broccoli
8. Vietnamese filorolletjes
9. Macaroni stroganoff
10. Romige tagliatelle met spinazie

Wil jij dit boek ook? Bestel het hier op bol.com voor €25,99.

Ingrediënten voor 12 stuks:
6 plakjes bladerdeeg
1 blik linzen (uitlekgewicht 265 gr)
1 kleine ui, gesnipperd
1 teentje knoflook, uitgeperst

4 champignons in stukjes
Paar takjes verse peterselie
1 tl tomatenpuree
1 tl sambal
1/2 tl zwarte peper
1/2  tl zout
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl komijn
3 el paneermeel
Extra:
1 eigeel
sesamzaad en nigellazaad

Bereiding:
Fruit de ui, champignon en de knoflook kort in een koekenpan met wat olie tot ze zacht zijn. Laat iets afkoelen. Spoel de linzen goed af en laat uitlekken. Doe alle ingrediënten in een hakmolen of blender en maal tot de helft is fijngemalen. Niet helemaal pureren! Meng alles goed met je handen tot een samenhangend mengsel. Proef even of er genoeg zout in zit en voeg anders nog wat toe.
Laat de bladerdeegplakjes ontdooien en snijd ze dan door de helft.
Neem een eetlepel van het mengsel en vorm hier een klein dik worstje van. Leg deze onderaan elk reepje bladerdeeg. Vouw het lange gedeelte over het worstje heen en druk aan met een vork. Bekijk mijn reel op instagram om te zien hoe je dit doet. 

Leg ze op een bakplaat met bakpapier. Klop een eigeel los met een beetje melk of water en bestrijk de broodjes hiermee. Bestrooi met sesamzaad en nigellazaad en bak ze in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) voor ongeveer 20 minuten. Laat ze iets afkoelen en serveer met een sausje naar keuze (bijv chilisaus of curry).

Reacties

Populaire recepten