BloemshebakiaVoor deze koeken heb je een speciale bloemtang nodig. Ik kocht deze bloemtang zeker 12 jaar geleden al in Marokko, maar steeds lag hij maar in de kast. Op de een of andere manier durfde ik het niet aan, bang dat de tang bleef plakken of iets dergelijks. De tang kun je in Nederland kopen bij winkels met Marokkaanse koekjesspullen, bijv Adam shop of Nour shop in Amsterdam, of in Rotterdam bij Maroc Bazaar aan de Zwartjanstraat. Online kun je hem hier bestellen.

Maar nadat ik een aantal youtubefilmpjes had bekeken, heb ik het toch geprobeerd en het is eigenlijk zo simpel! Je hebt niet eens een weegschaal nodig voor dit recept, ideaal. Je gebruikt een glas met inhoud van 250 ml, bijvoorbeeld zo'n theeglas met oor.

Ik gebruikte het recept van Sihamsdelicias op instagram, maar er zijn meerdere recepten mogelijk voor deze koeken. Het is trouwens van oorsprong een Spaans recept, flores fritas, die rondom carnaval worden gemaakt. Alleen worden ze dan in suiker gerold en niet in honing gedoopt. Dat laatste wordt weer wel veel in Marokko gedaan, zeker rondom de ramadan. Persoonlijk vind ik ze maar een dag of 2 lekker, daarna wat minder, maar er zijn mensen die ze weken bewaren.

Wil je een video zien van deze koeken, dan kun je hier kijken op mijn instagramkanaal.

Ingredi├źnten voor ongeveer 30 koeken:
1 glas bloem (150 gr)
1 glas melk (250 ml)
Snufje zout
1 tl anijszaadjes, fijngemalen of fijngestampt
1 ei
1 liter zonnebloemolie
500 gr honing
Sesamzaadjes

Bereiding:
Klop het ei los met de melk. Voeg bloem en anijszaadjes toe en mix goed tot een glad beslag. Verhit de zonnebloemolie in een lage wijde pan tot 180 graden hitte. Meet dit met een thermometer of steek een houten steel in de olie, als er bubbeltjes ontstaan, dan is de olie heet genoeg. Zet het vuur wat lager tot middelhoog. 

Neem de bloemtang en dompel deze eerst in de hete olie. Laat een minuutje in de olie om goed warm te worden. Dompel dan in het beslag, maar let op dat het beslag niet over de de bovenkant van de bloemvorm gaat, dan krijg je hem er niet meer af. Til de tang er meteen weer uit en dompel in de hete olie. Laat even bakken, zodra je ziet dat het hier en daar een beetje bruin wordt schud je de tang zodat de bloem eraf valt. Laat verder goudbruin bakken. 

Verhit de honing in een kom boven een pannetje met een klein laagje water. Schep uit de olie met een schuimspaan of vork en leg in de honing. Laat een minuut of 2 zwemmen en haal er dan weer uit. Leg op een bord en bestrooi meteen met sesamzaadjes (als je te lang wacht plakken ze niet meer vast).

Reacties

Populaire recepten