zaterdag 7 november 2015

Kefta in tomatensaus - Marokkaanse gehaktballetjes in tomatensaus



Deze heerlijk kruidige Marokkaanse gehaktballetjes is een van de eerste Marokkaanse gerechten die ik ooit maakte. Het is simpel en je kunt er genoeg mee variëren. Ik maak het zelf meestal  met een mengsel van verse tomaten en tomatenpuree, maar ik ken ook versies met alleen verse tomaten of tomaten uit blik (vind ik persoonlijk minder lekker). Ik doe er altijd olijven bij en zelfgebakken frietjes, maar je kunt de olijven ook weglaten en i.p.v. frietjes stukjes aardappel mee laten pruttelen. 


Voor de liefhebber heb ik ook van dit recept een video gemaakt.


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:



Ingrediënten voor 2-3 personen:
250 gr gehakt
1 tl zout 
1 tl zwarte peper

1/2 tl komijn

1 tl kurkuma
1/2 tl gember
1 tl paprikapoeder
Vers gehakte peterselie en koriander naar smaak
2 knoflook
2 tomaten
1 blikje tomatenpuree
1 grote ui, geraspt
Bakje groene olijven

Bereiding:
Rasp de ui en de tomaten. Voeg een klein beetje ui toe aan het gehakt. Meng alle kruiden en verdeel in tweeën. Meng het gehakt met de ene helft van de kruiden. Maak hiervan kleine balletjes en bak deze aan in een pan of tajine met olijfolie. Voeg de ui, de knoflook en de geraspte tomaten toe. Dan de rest van de kruiden erbij en even laten pruttelen. Doe dan de tomatenpuree en meng alles goed. Bak even op hoog vuur. Voeg dan een glas water toe en breng aan de kook en op zacht vuur 45 minuten laten stoven met de deksel erop tot het een mooi sausje is. Olijven even meewarmen en serveren met zelfgebakken frietjes op een groot Marokkaans bord of in een tajine.




18 opmerkingen:

  1. Als ik het recept verdubbel moet er dan ook 2blikjes tomatenpuree doorheen alvast bedankt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ben het nu aan het maken zo een zin ik laat je weten of het gelukt is

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi het was gelukt heerlijk sorry voor de late reactie. Ik laat tomaten voortaan wel buiten de koelkast want dan word de saus minder zuur heb ik gemerkt. Dank je xx

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoeveel water moet er worden toegevoegd?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan ik de tagine ook in de oven stoppen?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Als je aardappelen wilt doen ipv frietjes, hoe zou je dit dan moeten doen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Aardappels schillen en in partjes snijden. Voeg ze gelijk toe met het water en laat mee garen.

      Verwijderen
  7. Ellouisa ik vind het te zuur precies recept gevolgd, meer dan 45 min laten pruttelen.Heb wat suiker toegevoegd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat kan soms door de tomatenpuree komen. De ene is veel zuurder of geconcentreerder dan de andere. Gebruik de volgende keer de helft van het blikje.

      Verwijderen
  8. Gewoon aardappelen schillen en sls frietjes snijden

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik ga het weer maken en dan de helpt van de tomatenpuree, wel blikje tomatenpuree gebruik jij?

    BeantwoordenVerwijderen