Marokkaanse kippensoep met tchicha (gerst)



Deze kippensoep is naast de harira onze favoriete ramadansoep, heerlijk van smaak en boordevol kip en groenten. Hij is wat lichter dan de harira, zodat je nog genoeg ruimte over hebt voor lekkere hapjes/broodjes. Iewzan/tchicha is als ik het goed heb gerst. Je kunt ook couscous of bulgur gebruiken, dat heeft hetzelfde effect. Deze keer heb ik tchicha gebruikt die ik in Marokko langs de weg heb gekocht (daar staan altijd allerlei dingen te koop langs de weg).

Op mijn instagramkanaal vind je een handige video van deze heerlije soep.


Ingredienten:
1 hele kip
2 bouillonblokjes kip
2 liter water
1 ui
2 tomaten
1 zakje fijne soepgroenten
Handje geweekte kikkererwten
Zout en zwarte peper
1 tl kurkuma
1/2 tl komijn
1 tl paprikapoeder
1 tl gember
Snufje kaneel
Klein kommetje tchicha/ieuwzan (gerst of gebruik bulgur)
Fijngehakte peterselie

Bereiding:
Breng de 2 liter water aan de kook met de bouillonblokjes. Als het kookt, doe dan de schoongemaakte kip erbij (heel). Kook deze in een uurtje gaar. Haal uit de pan en laat afkoelen, haal dan al het kippenvlees van de botjes en scheur in kleine stukjes. Zeef de bouillon. 
Maal de geschilde en pitloze tomaten met de ui in een blender fijn, smoor dit even aan in een klein beetje olie. Voeg de kruiden toe en dan de bouillon van d ekip. Breng aan de kook en voeg de kikkererwten toe.
Laat dit een uurtje pruttelen op zacht vuur.

Doe dan de soepgroenten erbij en laat nog een half uurtje pruttelen. Vervolgens de tchicha erbij doen en dit gaar laten worden (minuut of 10).

Reacties

  1. Wanneer doe je de kip zelf er terug bij? En hoeveel zit er in een zakje soepgroenten?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. De kip gaat na het zeven weer in de bouillon. Ik denk dat t ongeveer 250 gr soepgroenten zijn en een kommetje is idd ongeveer een glas

      Verwijderen
    2. De kip gaat na het zeven weer in de bouillon. Ik denk dat t ongeveer 250 gr soepgroenten zijn en een kommetje is idd ongeveer een glas

      Verwijderen
  2. En hoeveel kan er in een klein kommetje? Evenveel als een glas? (voor de tchicha)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb geen hele kip thuis we andere stukken kip. Hoeveel qua gewicht moet ik hebben? Ik snap daarnaast het stukje over de bouillon zeven niet. Moet ik het water waar de kip in is gekookt erbij doen? En waarom zeven?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. 1 kilo ongeveer. Je kookt de kip in water met een bouillonblokje. Na het koken zeef je dat even (er kunnen stukjes bot of iets dergelijks inzitten) en gebruik je het vervolgens wee ropnieuw voor de soep.

      Verwijderen
  4. kan je ook rijst (ivm glutenvrij dieet)toevoegen ipv tchicha, of krijg je de een hele andere soort soep

    BeantwoordenVerwijderen
  5. De kip is al gaat, de tomaat en ui gesmoord. Wat i het nut om het dan nog een uur te laten pruttelen en dan pas de soepgroenten erbij te oen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoe langer een soep pruttelt hoe lekkerder de smaak wordt, probeer maar

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten