zaterdag 20 december 2014

Madeleines (Madline)

Heerlijke cakejes in schelpjesvorm! De cakejes zijn afkomstig uit Commercy, een provincie in het noorden van Frankrijk. "Madeleine" zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczynski deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Lodewijk de 14e heeft ze toen Madeleines genoemd.

De bakplaat heb ik in Marokko gekocht, maar bij Xenos of en kookwinkel hebben ze de platen ook vaak.
Ingredienten voor 30 stuks:
2 eieren
60 gr suiker
60 gr bloem
60 gr boter
Geraspte schil van een citroen
Verder:
Abrikozenjam
Poedersuiker
Citroensap

Bereiding:
Mix de eieren met de suiker luchtig. Voeg de boter (zacht), bloem en citroenschil toe en mix even goed door. Schep in ingevette schelpvormpjes. Bak de cakejes 10 minuten op 200 graden (afhankelijk van hoe groot de vormpjes zijn, die van mij zijn klein).

Na het bakken bestrijken met verwarmde en gezeefde abrikozenjam. Laat even intrekken en dan bestrijken met een glazuur van poedersuiker en citroensap.
Je kan ze ook alleen met poedersuiker bestrooien.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen