Madeleines (Madline)


Heerlijke cakejes in schelpjesvorm! De cakejes zijn afkomstig uit Commercy, een provincie in het noorden van Frankrijk. "Madeleine" zou in de 18e eeuw een boerin zijn geweest, die bij het onverwacht bezoek van hertog Stanislaus Leszczynski deze cakejes zou hebben gebakken met wat ze op dat moment in huis had. Lodewijk de 14e heeft ze toen Madeleines genoemd. Ik ken ze vooral uit de Franse supermarkten en ook in Marokko heb je ze.

De bakplaat heb ik in Marokko gekocht, maar je kunt er ook een hier bij bol.com kopen.


Ingredienten voor ongeveer 15 mini stuks:
2 eieren
60 gr suiker
60 gr bloem
60 gr boter
Geraspte schil van een citroen
Verder:
Abrikozenjam
Poedersuiker
Citroensap

Bereiding:
Mix de eieren met de suiker luchtig. Voeg de boter (zacht), bloem en citroenschil toe en mix even goed door. Schep in ingevette schelpvormpjes. Bak de cakejes 10 minuten op 200 graden (afhankelijk van hoe groot de vormpjes zijn, die van mij zijn klein).

Na het bakken bestrijken met verwarmde en gezeefde abrikozenjam. Laat even intrekken en dan bestrijken met een glazuur van poedersuiker en citroensap.
Je kan ze ook alleen met poedersuiker bestrooien.

Voor een chocolade versie roer je nog 2 el cacao door het beslag.

Reacties

Populaire recepten