zaterdag 20 december 2014

Mercimek çorbasi (Turkse linzensoep)

"Linzen eten”, zei de Profeet Mohammed, “doen sympathie en nederigheid toenemen”. Dat is waarom deze soep door Turken vaak wordt geserveerd wanneer zij bezoek ontvangen. Tenminste, dat heb ik gelezen :D Een heerlijke soep!!


Stond al tijden op mijn uitprobeerlijstje (dat overigens in mijn hoofd zit en nergens op papier staat) en nu eindelijk eens gemaakt met dit koude weer. Voor het eerst gegeten bij mijn Turkse collegatje, die hoogzwanger een 3-gangenmenu voor ons collega’s had bereid. Een heerlijke dikke soep, met een smaak die wat weg heeft van de Hollandse erwtensoep (zonder worst etc.). Vult goed, en verwarmt heerlijk op een koude dag. Meteen het recept gevraagd, maar het heeft bijna 3 jaar geduurd voor ik het heb uitgeprobeerd!

Voor de soep gebruik je roze linzen, die er overigens eerder wat oranje uit zien. Je koopt ze in goed gesorteerde supermarkten of bij de Turkse/Marokkaanse winkels.


Ingredienten:1 longdrinkglas rode linzen, gewassen
1 ui, gesnipperd
1 aardappel, geschild en in blokjes
1 middelgrote winterwortel, geschild en in blokjes
1 liter water
1 blokje kippenbouillon
Cayennepeper
Zout
Bereiding:
Neem een pan en doe hierin de wortel, aardappel, ui en linzen. Voeg het water toe en breng aan de kook. Bouillonblokje erbij en op laag vuur gaar laten koken (in ongeveer een half uur). Pureer met een staafmixer en breng op smaak met een beetje zout. Voor het serveren bestrooien met cayennepeper.
Tips:
De kooktijd van rode linzen is veel minder lang dan bij groene of bruine linzen en ze zijn iets zachter van smaak (iets minder zanderig kun je wel zeggen). Was de linzen wel goed voor gebruik, soms kunnen er steentjes tussen zitten. 

Sommigen doen er nog wat tomatenpuree door of garneren de soep op het laatst met gesmolten boter waar cayennepeper doorheen is geroerd. Anderen pureren de boter erdoor en bestrooien de soep met cayennepeper.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen