vrijdag 24 juni 2016

Briwat (Marokkaanse filo-amandeldriehoekjes)


Op veler verzoek hier dan eindelijk mijn manier van amandelbriwat. Als je het vouwen door hebt, is het echt een heel makkelijk koekje om te maken, alleen vraagt het wat tijd. Laat je niet verleiden om kant en klare amandelspijs te gebruiken, dat is zo kunstmatig! Ik heb het recept uit een van mijn kookboeken uit Marokko, maar dan aangepast naar een hoeveelheid voor zo'n 25 koekjes (afhankelijk van de grootte van je filodeegrepen). 

En ik heb een video voor jullie gemaakt, deze keer voor het eerst met mijn stem erin! Hihi zo gek om jezelf terug te horen! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden en wat je prettiger vindt, tekst of stem? Laat een reactie achter!



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingredienten:
250 gr amandelen
75 gr suiker
2-3 el roomboter, gesmolten
1 el oranjebloesemwater (mazhar)
1 tl kaneel
250 gr filodeeg
1 fles zonnebloemolie
1 pot honing
Gesmolten boter
3 el sesamzaadjes, geroosterd

Bereiding:
De amandelen in een pannetje met water doen en aan de kook brengen. 2 minuten laten pruttelen en afgieten. Dan het velletje verwijderen en de amandelen drogen in een theedoek. Bak ze in wat zonnebloemolie goudbruin en laat uitlekken. Maal ze dan met de suiker fijn in een hakmolen. Voeg de boter, oranjebloesemwater en kaneel toe en meng tot een samenhangend soort amandelspijs. Als het te los is, nog wat extra boter erbij. Maak kleine bolletjes van dit mengsel (ter grootte van een olijf) en leg apart.

Laat het filodeeg ontdooien en snijd in gelijke repen, bij mij waren ze zo'n 5 cm breed. Je kunt ook groter of kleiner doen, net wat je wilt. Bestrijk een lapje deeg met gesmolten boter. Leg onderaan een velletje deeg een bolletje vulling. Vouw het dan tot een driehoekje, zie video.

Verhit de olie, niet te heet en op middelhoog vuur. Bak 5-6 briwats per keer tot ze mooi goudbruin zijn (dat gaat heel snel, 1 minuut per kant). Laat uitlekken en doe in de verwarmde honing (au bain marie). Laat ze hier even lekker in zwemmen en dan uitlekken in een vergiet. Bestrooi met sesamzaadjes.


7 opmerkingen:

  1. Ik vind het super leuk. Vind stem leuker dan a alleen tekst. Compliment

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een goeie video en een stuk persoonlijker met stem :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe lang kan je dit bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk zeker 5 dagen tot een week. Wel in een afgesloten trommel en buiten de koelkast

      Verwijderen
  4. Hoi meid, kun je deze briwats ook maken met het loempia formaat filodeeg ? Thanks

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo, kun je de briwats ook in de oven bereiden in plaats van te frituren?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja dat kan maar dan worden ze wel iets minder knapperig

    BeantwoordenVerwijderen