vrijdag 24 juni 2016

Briwat (Marokkaanse filo-amandeldriehoekjes)


Op veler verzoek hier dan eindelijk mijn manier van amandelbriwat. Als je het vouwen door hebt, is het echt een heel makkelijk koekje om te maken, alleen vraagt het wat tijd. Laat je niet verleiden om kant en klare amandelspijs te gebruiken, dat is zo kunstmatig! Ik heb het recept uit een van mijn kookboeken uit Marokko, maar dan aangepast naar een hoeveelheid voor zo'n 25 koekjes (afhankelijk van de grootte van je filodeegrepen). 

En ik heb een video voor jullie gemaakt, deze keer voor het eerst met mijn stem erin! Hihi zo gek om jezelf terug te horen! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden en wat je prettiger vindt, tekst of stem? Laat een reactie achter!


Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:



Ingredienten:
250 gr amandelen
75 gr suiker
2-3 el roomboter, gesmolten
1 el oranjebloesemwater (mazhar)
1 tl kaneel
250 gr filodeeg
1 fles zonnebloemolie
1 pot honing
Gesmolten boter
3 el sesamzaadjes, geroosterd

Bereiding:
De amandelen in een pannetje met water doen en aan de kook brengen. 2 minuten laten pruttelen en afgieten. Dan het velletje verwijderen en de amandelen drogen in een theedoek. Bak ze in wat zonnebloemolie goudbruin en laat uitlekken. Maal ze dan met de suiker fijn in een hakmolen. Voeg de boter, oranjebloesemwater en kaneel toe en meng tot een samenhangend soort amandelspijs. Als het te los is, nog wat extra boter erbij. Maak kleine bolletjes van dit mengsel (ter grootte van een olijf) en leg apart.

Laat het filodeeg ontdooien en snijd in gelijke repen, bij mij waren ze zo'n 5 cm breed. Je kunt ook groter of kleiner doen, net wat je wilt. Bestrijk een lapje deeg met gesmolten boter. Leg onderaan een velletje deeg een bolletje vulling. Vouw het dan tot een driehoekje, zie video.

Verhit de olie, niet te heet en op middelhoog vuur. Bak 5-6 briwats per keer tot ze mooi goudbruin zijn (dat gaat heel snel, 1 minuut per kant). Laat uitlekken en doe in de verwarmde honing (au bain marie). Laat ze hier even lekker in zwemmen en dan uitlekken in een vergiet. Bestrooi met sesamzaadjes.


25 opmerkingen:

  1. Ik vind het super leuk. Vind stem leuker dan a alleen tekst. Compliment

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Een goeie video en een stuk persoonlijker met stem :)

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoe lang kan je dit bewaren?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik denk zeker 5 dagen tot een week. Wel in een afgesloten trommel en buiten de koelkast

      Verwijderen
  4. Hoi meid, kun je deze briwats ook maken met het loempia formaat filodeeg ? Thanks

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo, kun je de briwats ook in de oven bereiden in plaats van te frituren?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ja dat kan maar dan worden ze wel iets minder knapperig

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi ik vroeg me af of het ook met amandelpoeder kan?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Wat een heerlijk recept! Ik had alleen een vraagje, kan je de briwats ook frituren in een frituurpan met frituurolie, of wordt de smaak dan heel anders? Ik ben namelijk niet zo'n fan van binnen frituren op het fornuis vanwege de geur, maar wil ze wel heel graag maken!
    Groetjes, Babette

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hoi Babette

      Dat kan, maar dan wel in schoon frituurolie (dus niet waar je eerst frietjes in hebt gedaan)

      Verwijderen
  9. Hello Ellouisa,
    Ik heb je recept geprobeerd. Op de eerste llaats lukte get biet om de amandel zo te kneden dat ik er bolletjes can kon maken. Na enorm veel lepels boter lukte het maar bleef het uit mekaar vallen en kwetsbaar. Het vouwen van de driehoekjes lukte niet goed heb de techniek niet door maar dat is niet erg, oefening baart kunts zeggen ze 😂. Alleen bij het fruturen zetten de mijne uit. Ik heb de dunne filodeeg gebruikt die we ook gebruien voor pastilla. Weet jij hoe dit kan?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Hoi meid. Ik denk dat de amandelen nog niet fijn genoeg gemalen waren. Je moet t echt zolang malen tot t bijna poeder lijkt en al vanzelf een beetje begint te plakken. Het vouwen is idd even oefenen. Bij mij zet t deeg okk n klein beetje uit. Goed strak vouwen is de truc om nuet te veel uit te zetten. Ik gebruik ook dat deeg.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo, bij de turkse toko verkopen ze baklava (filo)deeg. Kan ik die hiervoor gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet niet welk deeg dat is... is het rond of rechthoekig?

      Verwijderen
    2. Ik weet niet welk deeg dat is... is het rond of rechthoekig?

      Verwijderen
    3. Dat zijn rechthoekige deegvellen opgerold in een groene verpakking

      Verwijderen
    4. Ja dat is precies het deeg wat ik gebruik ;)

      Verwijderen
  12. Je hebt het over gesmolten boter bedoel je dat je het in een pannetje moet laten warmen/smelten?

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Welke filodeeg gebruikt u? Het liefst met foto

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik kan geen foto bijvoegen, maar het is zo'n langwerpige groene verpakking van de Turkse/Marokkaanse winkel. Uit de koeling

      Verwijderen