Briwat (Marokkaanse filo-amandeldriehoekjes)
En ik heb een video voor jullie gemaakt, deze keer voor het eerst met mijn stem erin! Hihi zo gek om jezelf terug te horen! Ben benieuwd wat jullie ervan vinden en wat je prettiger vindt, tekst of stem? Laat een reactie achter!
Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:
Ingredienten:
Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:
Ingredienten:
250 gr amandelen
75 gr suiker
2-3 el roomboter, gesmolten
1 el oranjebloesemwater (mazhar)
1 tl kaneel
250 gr filodeeg
1 fles zonnebloemolie
1 pot honing
Gesmolten boter
Gesmolten boter
3 el sesamzaadjes, geroosterd
Bereiding:
De amandelen in een pannetje met water doen en aan de kook brengen. 2 minuten laten pruttelen en afgieten. Dan het velletje verwijderen en de amandelen drogen in een theedoek. Bak ze in wat zonnebloemolie goudbruin en laat uitlekken. Maal ze dan met de suiker fijn in een hakmolen. Voeg de boter, oranjebloesemwater en kaneel toe en meng tot een samenhangend soort amandelspijs. Als het te los is, nog wat extra boter erbij. Maak kleine bolletjes van dit mengsel (ter grootte van een olijf) en leg apart.
Laat het filodeeg ontdooien en snijd in gelijke repen, bij mij waren ze zo'n 5 cm breed. Je kunt ook groter of kleiner doen, net wat je wilt. Bestrijk een lapje deeg met gesmolten boter. Leg onderaan een velletje deeg een bolletje vulling. Vouw het dan tot een driehoekje, zie video.
Verhit de olie, niet te heet en op middelhoog vuur. Bak 5-6 briwats per keer tot ze mooi goudbruin zijn (dat gaat heel snel, 1 minuut per kant). Laat uitlekken en doe in de verwarmde honing (au bain marie). Laat ze hier even lekker in zwemmen en dan uitlekken in een vergiet. Bestrooi met sesamzaadjes.
Je kunt ze ook in de oven bakken, 15 min op 180 graden.
Ik vind het super leuk. Vind stem leuker dan a alleen tekst. Compliment
BeantwoordenVerwijderenEen goeie video en een stuk persoonlijker met stem :)
BeantwoordenVerwijderenHoe lang kan je dit bewaren?
BeantwoordenVerwijderenIk denk zeker 5 dagen tot een week. Wel in een afgesloten trommel en buiten de koelkast
VerwijderenHoi meid, kun je deze briwats ook maken met het loempia formaat filodeeg ? Thanks
BeantwoordenVerwijderenHallo, kun je de briwats ook in de oven bereiden in plaats van te frituren?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan maar dan worden ze wel iets minder knapperig
BeantwoordenVerwijderenHoi ik vroeg me af of het ook met amandelpoeder kan?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan
VerwijderenWat een heerlijk recept! Ik had alleen een vraagje, kan je de briwats ook frituren in een frituurpan met frituurolie, of wordt de smaak dan heel anders? Ik ben namelijk niet zo'n fan van binnen frituren op het fornuis vanwege de geur, maar wil ze wel heel graag maken!
BeantwoordenVerwijderenGroetjes, Babette
Hoi Babette
VerwijderenDat kan, maar dan wel in schoon frituurolie (dus niet waar je eerst frietjes in hebt gedaan)
Hoeveel stuks haal je uit dit recept?
BeantwoordenVerwijderen25 ongeveer
Verwijderen25 ongeveer
VerwijderenHello Ellouisa,
BeantwoordenVerwijderenIk heb je recept geprobeerd. Op de eerste llaats lukte get biet om de amandel zo te kneden dat ik er bolletjes can kon maken. Na enorm veel lepels boter lukte het maar bleef het uit mekaar vallen en kwetsbaar. Het vouwen van de driehoekjes lukte niet goed heb de techniek niet door maar dat is niet erg, oefening baart kunts zeggen ze 😂. Alleen bij het fruturen zetten de mijne uit. Ik heb de dunne filodeeg gebruikt die we ook gebruien voor pastilla. Weet jij hoe dit kan?
Hoi meid. Ik denk dat de amandelen nog niet fijn genoeg gemalen waren. Je moet t echt zolang malen tot t bijna poeder lijkt en al vanzelf een beetje begint te plakken. Het vouwen is idd even oefenen. Bij mij zet t deeg okk n klein beetje uit. Goed strak vouwen is de truc om nuet te veel uit te zetten. Ik gebruik ook dat deeg.
BeantwoordenVerwijderenHallo, bij de turkse toko verkopen ze baklava (filo)deeg. Kan ik die hiervoor gebruiken?
BeantwoordenVerwijderenIk weet niet welk deeg dat is... is het rond of rechthoekig?
VerwijderenIk weet niet welk deeg dat is... is het rond of rechthoekig?
VerwijderenDat zijn rechthoekige deegvellen opgerold in een groene verpakking
VerwijderenJa dat is precies het deeg wat ik gebruik ;)
VerwijderenJe hebt het over gesmolten boter bedoel je dat je het in een pannetje moet laten warmen/smelten?
BeantwoordenVerwijderenja klopt
VerwijderenWelke filodeeg gebruikt u? Het liefst met foto
BeantwoordenVerwijderenIk kan geen foto bijvoegen, maar het is zo'n langwerpige groene verpakking van de Turkse/Marokkaanse winkel. Uit de koeling
VerwijderenKan je de amandelbriwat ook in de vriezer bewaren?
BeantwoordenVerwijderenAlleen zonder honing. Ik zou ze dan ongebakken invriezen en bevroren afbakken en dan in honing dompelen
Verwijderenhi Ellouisa doe je 1 laag filo of meerdere
BeantwoordenVerwijderenDie pot honing, welke gebruik je? Hoeveel zit daar in?
BeantwoordenVerwijderen250 gr en van eigen merk ban plus gebruik ik
VerwijderenSalaam ellouisa,
BeantwoordenVerwijderenAllereerst hartelijk dank voor al je fantastische recepten.
Vraagje. Moet er mazhar bij? Ik vind dat namelijk niet zo lekker..
Ik vind t wel horen bij dit recept (echt een klein beetje maar) maar als je t echt niet lust kun je het weglaten en gewoon water nemrn.
VerwijderenHoe groot zijn de strookjes en kan ik dit recept verdubbelen?
BeantwoordenVerwijderenDank voor alle hulp!
Als ik ze invries moet ik ze daarna eerst laten ontdooien voor het bakken?
BeantwoordenVerwijderenSalam o alaykoum
BeantwoordenVerwijderenHeb u briwats vandaag gemaakt en ik moet zeggen "verrukkelijk".ze zijn heel goed gelukt alleen heb ik minder suiker gebruikt.chokran om het met ons te delen.ramadan mobarak.
Hoi, de briwats zijn goed gelukt, alleen zijn de briwats hard geworden nadat ze zijn afgekoeld, weet jij hoe dit kan? Ik heb wel honing op heel laag vuur gelaten.
BeantwoordenVerwijderenDenk dat t asn de kwaliteit van je honing ligt
VerwijderenKan je dit ook met loempia vellen maken?
BeantwoordenVerwijderen