woensdag 1 februari 2017

Lemsemmen (Marokkaanse laagjespannekoeken)


Deze heerlijke "pannenkoeken" zijn mijn favoriete Marokkaanse deegwaren. Het vraagt veel geduld en oefenen voor je hebt zoals je ze wil hebben. En dan is er nog een verschil in voorkeur, de een wil ze graag zacht en soepel, de ander liever wat crispy (zoals ik en mijn man). Maar oefening baart kunst en ik jan zeggen dat die van mij elke keer beter worden!

Ik heb een video gemaakt van de bereiding zodat jullie het ook kunnen maken!


Een filmpje van de bereiding vind je hier:


Ik gebruik een kommetje van 250 ml inhoud.
Ingredienten voor 5 stuks:
2 kommetjes bloem
1 kommetje fijne griesmeel (smida)
2 tl zout
250 ml lauw water + 50 ml extra voor het kneden
Zonnebloemolie

Bereiding:
Meng bloem, griesmeel en zout. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed goed door elkaar. Je moet en samenhangend deeg krijgen. Dit ga je 10-15 minuten kneden terwijl je steeds wat water toevoegt. Dit kan met de hand of in een machine.
Je moet een soepel en elastisch deeg krijgen. Verdeel in 5 bolletjes en leg op een met olie ingevet bord. Vet de bolletjes ook in met wat olie en laat 10 minuten rusten.
Dan druk je een bolletje uit tot een vierkant, het deeg moet zo dun mogelijk zijn. Besprenkel met olie en bestrooi met griesmeel. Vouw dan de onderkant naar binnen en daar de bovenkant overheen. Je krijgt en lange rechthoek. Bestrooi weer met griesmeel en vouw beide zijkanten naar binnen zodat je een vierkantjes krijgt (zie video). Leg apart en vouw alle andere bolletjes ook zo. 
Verhit een pan op hoog vuur en begin met je eerste vierkantje. Druk dat uit tot een groter vierkant en leg in de pan. Zet het vuur lager naar middelhoog. Als de bovenkant wat gelig en droger wordt, draai je de lemsemmen om. Besprenkel met wat olie en bak om en om zo'n halve minuut per kant. Na een paar minuten is hij klaar.

11 opmerkingen:

  1. Hey ellouisa,

    Het viel me op dat jouw rgayef (msemmen) niet onder "Marokkaanse gerechten" staat. Ik dacht het eerst daar te vinden. Maar het stond dus hier :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoi k ja dat hangt er vanaf waar je kijkt. In de receptenindex staat hij wel onder marokkaanse recepten, maar bij de categorieën niet, omdat ik dat meer voor de maaltijden had bedoeld...

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Zou je het deeg ook kunnen maken en vouwen en het afgedekt in de koelkast bewaren om het de volgende ochtend te bakken..?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik durf het niet te zeggen, heb dat nooit gedaan...

      Verwijderen
    2. Mijn moeder doet dat wel altijd met el3ied dus denk het wel.

      Verwijderen
  4. Dit recept lijkt wel een beetje op wat ik zoek, maar het deeg blijft wit en er zit suiker tussen de lagen deeg. Mijn vroegere Marokkaanse buurvrouw maakte dit altijd voor mij klaar omdat ze wist dat ik dat lekker vind. De lagen doen me denken aan bladerdeeg, maar het is volens mij geen bladerdeeg. Weet u soms het recept hiervan.Stuur aub een berichtje naar eleonoor_@live.nl

    Bvd.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Meng de olie met roomboter lekker insmeren. Heb dit recept gemaakt en was heerlijk

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Hoi ellouisa ze zijn echt heerlijk! Heb je ook een recept voor de gevulde versie(s)?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ik nog niet geprobeerd maar wil ik zeker nog doen!

      Verwijderen
  7. Hoi Eva,

    Wat jij bedoeld eten ze heel veel in Turkije, wellicht is het een Turks recept. Ik heb dat wel op internet gevonden wat jij bedoeld maar ik kom zo niet op de naam of site.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga ze zo maken ik hoop dat het lukt.

    BeantwoordenVerwijderen