Lemsemmen (Marokkaanse laagjespannekoeken)Deze heerlijke Marokkaanse deegwaren zijn mijn favoriet! Het vraagt wel wat geduld en oefenen voor je hebt zoals je ze wil hebben. En dan is er nog een verschil in voorkeur, de een wil ze graag zacht en soepel, de ander liever wat crispy (zoals ik en mijn man). De een gebruikt gist, de ander niet. De een gebruikt boter, de ander olie of juist een mengsel van beiden. 

Maar oefening baart kunst en ik kan zeggen dat die van mij elke keer beter worden! Tijdens mijn workshop die ik gaf in oktober hebben we ook lemsemmen gemaakt, maar eigenlijk is het te ingewikkeld om er even bij te doen. Om het echt goed te leren heb je bijna een aparte workshop lemsemmen nodig. Het gaat namelijk om veel onderdelen van het recept: het kneden (deeg mag niet te droog zijn en moet mooi soepel worden), het laten rusten, het uitleggen (dit moet met geduld en liefde gebeuren, absoluut geen haast), het vouwen, het opnieuw uitdrukken, het verplaatsen naar de pan (liefst een Marokkaanse pan) en het vervolgens bakken. Dit is echt een recept waarbij geldt: oefening baart kunst!

Op mijn youtubekanaal stond al een video van jaren geleden, maar ik heb even een nieuwe gemaakt voor mijn instagramkanaal. 


Ingrediënten voor 10 stuks:
2 kommetjes bloem (=500gr)
1 kommetje fijne griesmeel (smida) (=250gr)
2 tl zout
350-500 ml lauw water + 50 ml extra voor het kneden
Zonnebloemolie

Bereiding:
Meng bloem, griesmeel en zout. Voeg beetje bij beetje het water toe en kneed goed door elkaar. Je moet een samenhangend deeg krijgen. Dit ga je 10-15 minuten kneden terwijl je steeds wat water toevoegt. Dit kan met de hand of in een machine. Liefst met de hand, omdat je zo goed kunt voelen of het deeg vochtig genoeg is. Je moet een soepel en elastisch deeg krijgen, zie mijn video.

Verdeel het deeg in 10 gelijke bolletjes en leg op een met olie ingevet bord. Vet de bolletjes ook in met wat olie en laat 10-20 minuten rusten, afgedekt met plastic folie.

Verdeel wat zonnebloemolie over je werkplek. Dan druk je een bolletje uit tot een groot vierkant, het deeg moet zo dun mogelijk zijn. Besprenkel met olie en bestrooi met griesmeel. Vouw dan de onderkant naar binnen en daar de bovenkant overheen. Je krijgt een lange rechthoek. Bestrooi weer met griesmeel en vouw beide zijkanten naar binnen zodat je een vierkantjes krijgt (zie video). Leg dit vierkantje apart en vouw alle andere bolletjes ook zo. 

Verhit een pan op hoog vuur en begin met je eerste vierkantje. Druk dat uit tot een groter vierkant en leg in de pan. Zet het vuur lager naar middelhoog. Als de bovenkant wat gelig en droger wordt, draai je de lemsemmen om. Besprenkel met wat olie en bak om en om zo'n halve minuut per kant. Na een paar minuten is hij klaar.

Reacties

 1. Hey ellouisa,

  Het viel me op dat jouw rgayef (msemmen) niet onder "Marokkaanse gerechten" staat. Ik dacht het eerst daar te vinden. Maar het stond dus hier :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Hoi k ja dat hangt er vanaf waar je kijkt. In de receptenindex staat hij wel onder marokkaanse recepten, maar bij de categorieën niet, omdat ik dat meer voor de maaltijden had bedoeld...

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zou je het deeg ook kunnen maken en vouwen en het afgedekt in de koelkast bewaren om het de volgende ochtend te bakken..?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik durf het niet te zeggen, heb dat nooit gedaan...

   Verwijderen
  2. Mijn moeder doet dat wel altijd met el3ied dus denk het wel.

   Verwijderen
 4. Dit recept lijkt wel een beetje op wat ik zoek, maar het deeg blijft wit en er zit suiker tussen de lagen deeg. Mijn vroegere Marokkaanse buurvrouw maakte dit altijd voor mij klaar omdat ze wist dat ik dat lekker vind. De lagen doen me denken aan bladerdeeg, maar het is volens mij geen bladerdeeg. Weet u soms het recept hiervan.Stuur aub een berichtje naar eleonoor_@live.nl

  Bvd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Meng de olie met roomboter lekker insmeren. Heb dit recept gemaakt en was heerlijk

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi ellouisa ze zijn echt heerlijk! Heb je ook een recept voor de gevulde versie(s)?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Heb ik nog niet geprobeerd maar wil ik zeker nog doen!

   Verwijderen
 7. Hoi Eva,

  Wat jij bedoeld eten ze heel veel in Turkije, wellicht is het een Turks recept. Ik heb dat wel op internet gevonden wat jij bedoeld maar ik kom zo niet op de naam of site.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik ga ze zo maken ik hoop dat het lukt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Het lekkerste ontbijt met honing erop
  Nostalgie aan mijn ex-schoonmoeder-zaliger

  BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten