dinsdag 16 juni 2015

Beghrir (gringo/hatita) - Marokkaanse gaatjespannenkoeken

Deze gaatjes-pannekoeken smaken heerlijk bij een glaasje thee of bij het ontbijt, ze worden ook vaak in de ramadan of met het suikerfeest gemaakt. Je kunt ze bestrijken met gesmolten boter en serveren met honing en jam. Wij houden van dunne beghrir die wat steviger zijn, anderen hebben de voorkeur voor wat dikkere en zachtere beghrir. Je kunt ze overigens ook aan twee kanten bakken (gaatjeskant even heel kort).


Om zoveel gaatjes te krijgen, is het belangrijk de stappen uit het recept helemaal op te volgen. In mijn video kun je zien hoe ik ze maak.




Ik gebruik het recept van Riannah, dat lukt altijd!

Ingredienten:
350 gram bloem

150 gram griesmeel
7 gram gist
1 zakje bakpoeder
1 tl zout
Ongeveer 700 ml water (kan iets meer zijn)

Bereiding:

Mix alle ingredienten goed en laat 1 uur rijzen. Ik zet hiervoor de beslagkom in een bak met warm water en dek hem dan af met een theedoek. 

Als het beslag voldoende (zichtbaar) is gerezen moet je het niet meer doorroeren of mixen, dan gaat alle luchtigheid eruit!
Nu ga je beginnen met het bakken. Neem een pan met anti-aanbaklaag, je hoeft hem niet in te vetten. De pan moet koud zijn als je het beslag erin schept. Schep er een soeplepel beslag in en verdeel over de pan. Zet het op hoog vuur en wacht tot de randjes droog beginnen te worden (korter dan 1 minuut) 
Dan op laag vuur tot hij aan de bovenkant helemaal droog is en aan de onderkant goudbruin. Je kunt er nu voor kiezen om de andere kant ook nog even te bakken, maar dat hoeft niet.

Bewaar de gebakken beghrirs op een groot bord of dienblad en laat ze zo min mogelijk overlappen, om plakken te voorkomen.

Na elke beghrir de pan omspoelen met koud water en afdrogen, voordat je er een nieuwe beghrir in bakt.

En belangrijk is om het beslag niet meer te roeren na het rijzen. Zo vliegt de luchtigheid eruit.

12 opmerkingen:

  1. Onlangs uitgeprobeerd. Heerlijk, makkelijk en snel!

    Thanks voor het delen en duidelijk uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neem je verse gist of droge?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thanks. Ga onmiddellijk uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kun je ook verse gist gebruiken? En hoeveel?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Salaam wa3alikoum hoeveel stuks kun je hiermee maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede vraag.. Ik weet t eigenlijk niet meer erg he! Ik ga ze binnenkort weer eens maken en dan zal ik tellen.

      Verwijderen
  6. Ik heb er 16 Pannenkoeken uitgehaald. Middelmaat, niet te klein niet te groot.

    BeantwoordenVerwijderen