woensdag 24 februari 2021

Beghrir (gringo/hatita) - Marokkaanse gaatjespannenkoeken



Deze Marokkaanse 1000gaatjes-pannekoeken worden beghrir, gringo of hatita genoems. Ze smaken heerlijk bij een glaasje thee of bij het ontbijt, ze worden ook vaak in de ramadan of met het suikerfeest gemaakt. Je kunt ze bestrijken met gesmolten boter of olijfolie of serveren met honing of jam. Wij houden van dunne beghrir die wat steviger zijn, anderen hebben de voorkeur voor wat dikkere en zachtere beghrir. Je kunt ze overigens ook aan twee kanten bakken (gaatjeskant even heel kort), dat zie je ook nog wel eens.

En dan de gaatjes, dat lukt niet bij iedereen meteen goed. Er zijn wel trucjes voor, die misschien onbelangrijk lijken, maar juist cruciaal zijn om zoveel gaatjes te krijgen. Het is dus belangrijk de stappen uit het recept helemaal op te volgen. In mijn video op mijn youtubekanaal kun je zien hoe ik ze maak.

Je kunt trouwens een gewone koekenpan gebruiken, een klein koekenpannetje (bijv van 20 cm doorsnede) of een speciale pancakepan, dan krijg je mini's. Die vinden wij t lekkerst en staan ook zo leuk. En, nog een voordeel, je kunt deze heel makkelijk invriezen en na ontdooien weer opwarmen. Lekker voor een zondags ontbijtje bijvoorbeeld!



Ingrediënten:
350 gram bloem
150 gram fijne griesmeel
7 gram gist
1 zakje bakpoeder
1 tl zout
Ongeveer 700 ml lauwwarm water (kan iets meer zijn)

Bereiding:
Mix alle ingrediënten goed en laat 1 uur rijzen. Ik zet hiervoor de beslagkom in een bak met warm water en dek hem dan af met een theedoek. 

Als het beslag voldoende (zichtbaar) is gerezen moet je het niet meer doorroeren of mixen, dan gaat alle luchtigheid eruit!

Nu ga je beginnen met het bakken. 
- Neem een pan met anti-aanbaklaag (je hoeft hem niet in te vetten, sterker nog, je mag hem niet invetten). 
- De pan moet koud zijn als je het beslag erin schept. 
- Schep er een soeplepel beslag in en verdeel over de pan. 
- Zet het op hoog vuur en wacht tot de randjes droog beginnen te worden (korter dan 1 minuut).
- Dan op laag vuur tot hij aan de bovenkant helemaal droog is en aan de onderkant goudbruin. Je kunt er nu voor kiezen om de andere kant ook nog even te bakken, maar dat hoeft niet.
Na elke beghrir de pan omspoelen met koud water en afdrogen, voordat je er een nieuwe beghrir in bakt.

Bewaar de gebakken beghrirs op een groot bord of dienblad en laat ze zo min mogelijk overlappen, om plakken te voorkomen.

16 opmerkingen:

  1. Onlangs uitgeprobeerd. Heerlijk, makkelijk en snel!

    Thanks voor het delen en duidelijk uitleg!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Neem je verse gist of droge?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Thanks. Ga onmiddellijk uitproberen

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Kun je ook verse gist gebruiken? En hoeveel?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Salaam wa3alikoum hoeveel stuks kun je hiermee maken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Goede vraag.. Ik weet t eigenlijk niet meer erg he! Ik ga ze binnenkort weer eens maken en dan zal ik tellen.

      Verwijderen
  6. Ik heb er 16 Pannenkoeken uitgehaald. Middelmaat, niet te klein niet te groot.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Fine gebruik je voor bagrir toch

    BeantwoordenVerwijderen
  8. helaas mislukt veel te veel meel in je recept

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Denk toch dat je iets verkeerd hebt gedaan, want ik maak ze al jaren zo en geen problemen... En als het te dik is, doe je er gewoon water bij ;)

      Verwijderen
  9. Hallo

    Ik wil er maar een aantal bakken 8 stuks hoe doe ik dat dan met de verhoudingen Ellouisa?

    Groetjes

    BeantwoordenVerwijderen