zondag 4 juni 2017

Pizza en review pizzasteen


Er gaat niets boven een zelfgebakken pizza, met deeg dat je zelf hebt gemaakt en beleg naar keuze. In mijn huidige oven bakt de onderkant van mijn pizza alleen niet zo lekker krokant. Ik had al vanalles geprobeerd, tot ik van Kookexpert.nl een pizzasteen opgestuurd om uit te proberen. Je warmt de steen eerst op in de oven (let op, is gloeiend heet!) en daar bak je dan je pizza op. En jahoor, een krokante bodem, eindelijk!


Het was wel nog een gedoe om de pizza heel over te krijgen op de steen, dus ik heb eerst zelf wat aan geklungeld voor ik met jullie zou delen hoe het werkt. En nu heb ik de juiste manier gevonden:

- Zet je oven op de hoogste stand;
- Leg je steen erin en laat hem minimaal een kwartier heet worden;
- Bebloem ondertussen een houten plank of snijplank met een ruime hoeveelheid bloem en strooi er nog wat griesmeel op;
- Rol je pizzadeeg uit tot een cirkel die op de steen past en leg op de plank;
- Beleg naar keuze en schuif op de hete steen;
- Bak ongeveer 10-15 minuten

Wil je ook zo'n pizzasteen? Bestel hem hier!

Uiteraard kun je de pizza ook gewoon op een (pizza)bakplaat bakken als je een goede oven hebt.


Ingredi├źnten voor 2 ronde pizza's of 1 plaatpizza:
400 gr bloem

7 gr gedroogde gist (1 zakje)
1 tl zout
Snufje suiker
4 el olijfolie
Ongeveer 150-200 ml lauwwarm water

100 ml tomatensaus (bijv. mijn verse tomatensaus)

Belegtips:
- Plakjes cherrytomaatjes, rode puntpaprika en groene olijven;
- Rode ui, tonijn en rode puntpaprika;
- Champignons, rode ui en rode puntpaprika;
- Zeevruchten, rode puntpaprika en olijven;
- Gebakken stukjes kipfilet, rode ui en ananas;
- Rode puntpaprika, plakjes courgette en plakjes cherrytomaatjes

Geraspte kaas (vers!) of mozzarella
(Verse) Italiaanse kruiden

Bereiding:
Meng bloem met suiker en gist. Voeg de olie en zout toe en meng met je handen. Voeg dan beetje bij beetje het water toe tot je een samenhangend deeg hebt dat niet meer aan je handen plakt. Kneed dit voor 10-15 minuten of zolang tot je een soepel deeg hebt. Dit kan met de hand of met een machine.

Laat afgedekt 45 minuten tot 1 uur rijzen (het moet zichtbaar in volume zijn toegenomen).
Maak ondertussen vast de vulling klaar door alles te snijden en de kaas te raspen. 

Pizza op een gewone bakplaat
Als het deeg gerezen is, rol je het uit op je ovenbakplaat met bakpapier. Zorg dat de rand wat dikker is en dat hij in het midden niet te dun wordt. Bestrijk met de tomatensaus en beleg naar keuze. Bak de pizza op 220 graden in ongeveer 15-25 minuten goudbruin (steeds ff controleren of hij klaar is).


Pizza op een pizzasteen
Zie hierboven.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen