vrijdag 19 juni 2015

Zachte gehaktbroodjes


Deze heerlijk zachte broodjes met een kruidige gehaktvulling zijn al tijden een van de mees bekeken recepten op mijn blog. En terecht, want ze zijn zo lekker! Dit deeg is een van mijn favorieten. Er zit yoghurt in en dat maakt het makkelijk om mee te werken en lekker zacht. Ik maak ze vaak in de ramadan, maar ook in het weekend bij de lunch zijn ze heerlijk! Of je kunt ze meenemen met een dagje weg of onderweg naar je vakantiebestemming, want koud zijn ze ook erg lekker. Heb je broodjes over, verwarm ze de volgende dag even op in de oven of je kunt ze na het bakken invriezen in een diepvrieszak. Daarna laten ontdooien en even opwarmen in de oven en ze zijn weer zo lekker alsof ze vers gebakken zijn! 

Kijk voor meer lekkere hartige broodjes hier! Wat denk je bijvoorbeeld van deze broodjes met kip en feta of deze mini batbot. 

En vergeet niet de video te bekijken op mijn youtubekanaal!



Bekijk hier de video van de zachte tonijnbroodjes, die ik met hetzelfde deeg maak:

Ingredienten voor 30 minibroodjes of 16 normale broodjes:
500 gr bloem

Half Nederlands theeglas melk (=125 ml)

Half Nederlands theeglas olie (=125 ml)
Half Nederlands theeglas yoghurt (=125 ml)
2 tl zout
1 zakje gedroogde gist (7 gr) of verse gist (25 gr)
Vulling:
300 gr rundergehakt
1 wortel
1 ui
Zout en zwarte peper
Paar takjes vers gehakte plattepeterselie
(1 knoflookje, in de ramadan kan je die weglaten)
1/2 tl paprikapoeder
1/2 tl korianderpoeder
1/2 tl ras el hanout (kun je eventueel vervangen door een mengsel van kurkuma en gember)
2 eigelen voor het bestrijken
Sesamzaadjes om te bestrooien


Bereiding:

Meng bloem met de gist. Meng de olie, yoghurt en melk en voeg toe aan de bloem. Kneed door elkaar en doe er desnoods nog 1 a 2 el lauwwarm water bij als het deeg te droog is.

Het moet een zacht deeg zijn dat niet meer plakt. Kneed zout erdoor en kneed dan goed (20-25 min, kan ook in machine). Laat een uur rijzen.
Maak ondertussen de vulling door het gehakt rul te bakken in wat olijfolie. Voeg een gesnipperde ui en de wortel in hele kleine blokjes toe. Bak even mee en voeg kruiden en knoflook toe. Laat even met de deksel op de pan smoren tot de wortel en ui zacht zijn.
Daarna laten afkoelen.


Als het deeg is gerezen even doorkneden. In 4 delen verdelen en elk deel uitrollen tot een halve cm dik. Steek hieruit cirkels met een soepkommetje of mok.


Leg wat van de vulling op elk rondje.
Breng de randen naar elkaar toe en knijp samen zoals op de foto te zien is.


Draai om en maak er een mooi pistoletje van (hou in de gaten dat de onderkant goed samengeknepen is en niet open gaat). Leg met de naad naar beneden op een bakplaat met bakpapier.Laat afgedekt nog een half uurtje rijzen. Bestrijk dan met losgeklopte eigeel (met 2 druppels water) en bestrooi met sesamzaadjes. Zorg ervoor dat je het hele broodje bestrijkt voor het mooiste resultaat. Elk stukje dat niet bedekt is met eidooier verkleurt niet.


Bak op 200 graden in ongeveer 15 minuten goudbruin en gaar.

37 opmerkingen:

  1. wat voor yoghurt kan je het best gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. wat voor yoghurt kan je het best gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Kan ik het recept halveren? By the way.. je hebt goeie heerlijke recepten gebruik bijna alijd die van jou..

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Deze reactie is verwijderd door een blogbeheerder.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Hallo..vragje kunen die brodjes ook opgewarmt worden bedoel zijn ze eve lekker dan ??😉

    BeantwoordenVerwijderen
  6. duidelijk recept, ik maak ze wel vaker altijd met dit recept deeg, ook met andere vulling, bijv met paprika's erbij en tomatenpuree...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Leuk om te horen meid!! Ik gebruik het deeg inderdaad ook vaker, echt een superdeegje!

      Verwijderen
  7. Salamo3alaykom ellouisa. Een vraagje kan ik het deeg in de avond kneden en in de koelkast bewaten tot de volgende dag. Zoja hoe moet ik dat het beste doen

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb ik eigenlijk nooit geprobeerd maar volgens mij kun je het een nacht in de koelkast laten rijzen

      Verwijderen
  8. Salam, kan ik het ook in plaats van in de oven in de pizzapan doen? Gr

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Het deeg is gerezen maar ben yoghurt vergeten wat kan ik doen?

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Fantastisch recept. Ben al thuisbakker en zocht naar een goed recept voorgehaktbroodjes....een en al lof. Mooi deegje, lekker soepel, pra chtig eindresultaat. Dankjewel Ellouisa! ��

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Hallo, kan ik ook griekse yoghurt gebruiken? Ik wil t morgen gaan maken in sha Allah

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Wat voor nederlandse glazen bedoelen je???

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Het eindresultaat bij mij is niet zo zacht! Bovenlaagje best beetje hard krokant... jammer

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heeft het deeg wel goed gerezen en hoe hoog stond je oven? Ik maak ze al jaren en altijd superzacht dus er moet dan iets fout zijn gegaan...

      Verwijderen
  14. Hoi ellouisa,

    Ik heb een vraagje als ik zulke broodjes maak dan vul ik ze met gehakt of kip dan laat ik ze meestal 30 minuten rijzen , maar voordat ik ze de oven in doe zin de broodjes gezakt dus dan zijn ze niet meer mooi rond en komen ze zo plat als een dubbeltje de oven uit. Weet jij misschien waaraan dit kan liggen.
    Trouwens dat gebeurd bij al de broodjes die ik maak.
    Bedankt alvast voor je antwoord.
    Fatima.

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hmm dat is gek. Misschien teveel gist of te slap deeg? Gebruik je verse of instantgist?

    BeantwoordenVerwijderen
  16. Hmm dat is gek. Misschien teveel gist of te slap deeg? Gebruik je verse of instantgist?

    BeantwoordenVerwijderen
  17. Griekse yoghurt ook prima? (Die in huis en de andere standaard yoghurt niet)

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Vandaag gemaakt met griekse yoghurt! Wat een super kneedbaar deegje!!! Het recept ga ik voortaan ook gebruiken voor andere vullingen/broodjes enz.
    Op het oog goed gelukt dus (op het moment van schrijven nog geen iftar).

    BeantwoordenVerwijderen
  19. hoi ellouisa!
    kan ik deze broodjes vormen en dan in de koelkast bewaren. en de volgende dag pas afbakken?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dan kun je ze beter eerst afbakken en even in de vriezer stoppen, volgende dag ontdooien en afbakken

      Verwijderen
  20. Hey ellouisa, ik heb geen gist in huis, kan ik bakpoeder of baksoda gebruiken?

    BeantwoordenVerwijderen