zaterdag 17 oktober 2015

Marokkaans griesmeelbrood

Marokkaans brood koop ik eerlijk gezegd bijna altijd bij de bakker en maak het zelden zelf... Terwijl zelfgemaakt brood zo lekker is, altijd als we in Marokko zijn, geniet ik weer van het zelfgemaakte brood van mijn schoonmoeder. Zij bakt het elke dag en het smaakt zo puur! Dit recept is voor 1 groot brood, 2 middelgrote broden of voor 10 kleine Marokkaanse broodjes. Ik heb nu de kleine broodjes gemaakt voor mijn mocroburgers, maar als ik de grote heb gemaakt, zal ik die ook nog delen.
Gebruik fijne griesmeel en zorg dat het deeg niet te droog is. Het mag een beetje plakkerig zijn en moet mooi soepel en zacht zijn na het kneden en rijzen.
 
Video van de bereiding volgt z.s.m. (moet ik nog monteren).

 
Ingredienten:
300 gr bloem
100 gr fijne griesmeel (smida)
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
1 tl zout
100 ml lauwwarme melk
200 ml lauwwarm water
 
Bereiding:
Meng bloem met griesmeel en gist. Voeg het zout toe en meng de melk met het water. Voeg dat beetje bij beetje toe tot je een samenhangende deegbal hebt. Die mag best een beetje plakkerig aanvoelen. Kneed dit 10-15 minuten met de hand of in een machine tot het zacht en soepel is. Laat een uur rijzen. Verdeel dan in de gewenste hoeveelheid bollen of bolletjes. Druk een gat in het midden (met je vinger of de steel van een houten lepel bijv).
Bestrooi je aanrecht met griesmeel en rol de bollen daar doorheen. Druk ze mooi plat op een bakplaat met bakpapier en laat ze afgedekt nog een half uur rijzen.
Bak ze daarna in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) af. Doe ze na het bakken meteen onder een theedoek en laat ze daar afkoelen.
 
Ik heb de kleine broodjes gebruikt voor mijn mocroburgers, maar je kunt ze ook voor de lunch vullen met vanalles. De grotere broden kun je serveren bij je Marokkaanse gerechten, zoals vlees met pruimen en abrikozen, vleestajine met paprika en olijven of Marokkaanse kip in de oven.

9 opmerkingen:

  1. Vandaag gemaakt,mashaAllah echt een súperrecept!
    Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik 2 medium broden wil maken hoe ga ik te werk? Moet het brood plat gedrukt worden? En volgens deze recept gewoon toch?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt, platdrukken tot een groot rondje.

      Verwijderen
  3. Als ik 2 medium broden wil maken hoe ga ik te werk? Moet het brood plat gedrukt worden? En volgens deze recept gewoon toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe lang en op welke hoogte moet het brood in de oven

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan het ook zonder griesmeel? En moet er dan meer bloem bij. En wat is de temperatuur van de over en hoelang?
    Al vast dank voor het antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan wel maar dan is het meer gewoon witbrood. Hetelucht op 200 graden en elektrisch op 220. Voor ongeveer 20-30 min

      Verwijderen
  6. Ik ben deze nu aan het maken mascha allah ziet er heel goed uit. Duidelijke uitleg

    BeantwoordenVerwijderen