zaterdag 17 oktober 2015

Marokkaans brood


Marokkaans brood kocht ik eerder altijd bij de bakker en maakte het zelden zelf... Terwijl zelfgemaakt brood zo lekker is, altijd als we in Marokko zijn, geniet ik weer van het zelfgemaakte brood van mijn schoonmoeder. Zij bakt het elke dag en het smaakt zo puur! Inmiddels maak ik steeds vaker mijn eigen brood, soms in de oven en soms in de Marokkaanse pan. Dit recept is voor 1 groot brood, 2 kleinere broden of voor 10-15 kleine Marokkaanse broodjes. 
Gebruik griesmeel moyenne en zorg dat het deeg niet te droog is. Het mag een beetje plakkerig zijn en moet mooi soepel en zacht zijn na het kneden en rijzen.

Ingredienten:
350 gr bloem
150 gr griesmeel moyenne(smida)
1 zakje gedroogde gist (7 gr)
1 tl zout
100 ml lauwwarme melk
200 ml lauwwarm water
(Of gebruik alleen water, kan ook)

Bereiding:
Meng bloem met griesmeel en gist. Voeg het zout toe en meng de melk met het water. Voeg dat beetje bij beetje toe tot je een samenhangende deegbal hebt. Die mag best een beetje plakkerig aanvoelen. Kneed dit 10-15 minuten met de hand of in een machine tot het zacht en soepel is. Laat een uur rijzen. Verdeel dan in de gewenste hoeveelheid bollen of bolletjes. Rol door griesmeel en vorm er platte broden of broodjes van ca 1 cm dik van. Druk een gat in het midden (met je vinger of de steel van een houten lepel bijv) of prik er met een vork een paar keer in.


Laat ze afgedekt nog een half uur rijzen.



Bak ze daarna in een voorverwarmde oven van 220 graden (hetelucht 200) af. Of bak ze in een Marokkaanse pan (makla) aan beide kanten mooi bruin en gaar. Doe ze na het bakken meteen onder een theedoek en laat ze daar afkoelen of serveer warm!





19 opmerkingen:

  1. Vandaag gemaakt,mashaAllah echt een súperrecept!
    Bedankt voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Als ik 2 medium broden wil maken hoe ga ik te werk? Moet het brood plat gedrukt worden? En volgens deze recept gewoon toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Als ik 2 medium broden wil maken hoe ga ik te werk? Moet het brood plat gedrukt worden? En volgens deze recept gewoon toch?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoe lang en op welke hoogte moet het brood in de oven

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan het ook zonder griesmeel? En moet er dan meer bloem bij. En wat is de temperatuur van de over en hoelang?
    Al vast dank voor het antwoord.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kan wel maar dan is het meer gewoon witbrood. Hetelucht op 200 graden en elektrisch op 220. Voor ongeveer 20-30 min

      Verwijderen
  6. Ik ben deze nu aan het maken mascha allah ziet er heel goed uit. Duidelijke uitleg

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik zou wel een recept willen zien van tachnift panbrood. Ken je dat? Aangezien je brood zo een succes is je recepten kloppen altijd ben zo blij met jou xx

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Ik ga het ook zo maken makkelijkbrecept dit. Lekker voor morgen met olijfolie en eieren. Ik heb een recept waarvan de eindtijd 2 uur IS. Ben benieuwd

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Reacties
    1. Vraagje hoe kan het dat mijn deeg heel plakkerig is?

      Verwijderen
  10. Hoe lang moeten de broodjes in de oven?

    BeantwoordenVerwijderen
  11. kan ik alleen maar water gebruiken, zonder melk?

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Hi Ellouisa, het ziet er heerlijk uit! Welke verhoudingen zou je gebruiken voor een volkoren variant?

    Hartelijke groet,
    Laura

    BeantwoordenVerwijderen