dinsdag 28 juni 2016

Mlouza - Marokkaanse amandelkoekjes


Deze traditionele Marokkaanse koekjes wil ik echt al jaren maken en steeds deed ik het maar niet. Omdat ik verhalen hoorde over specifieke verhoudingen enzo durfde ik het niet aan. Nu toch maar een poging gewaagd en ze zijn errug lekker! En zo simpel bovendien! Uiteindelijk heb ik een recept gebruikt wat ik jaren geleden van marokko.nl heb opgeslagen, volgens mij van Cookie.



Ingredi├źnten voor 50 stuks:
500 gr amandelen
250 gr poedersuiker
1 el citroenrasp
3 eigelen
1 heel ei
1 zakje bakpoeder
2 el boter
Extra poedersuiker
50 hele amandelen

Bereiding:
Doe de amandelen in een pannetje met water en breng aan de kook. Laat een minuut of 2 koken en giet dan af. Spoel af met koud water en plop ze uit hun velletje. Droog ze goed en maal ze dan fijn tot poeder in de hakmolen. Doe de poedersuiker  en bakpoeder erbij en meng goed. Voeg dan citroenrasp, de eigelen en het hele ei toe. Dan de boter erbij en meng tot een samenhangend zacht amandeldeeg. 

Maak bolletjes ter grootte van een walnoot. Maak 5 sneetjes rondom in het bolletje en druk een amandel in het midden.


Bak ze 10-15 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160 graden). Ze moeten licht van kleur blijven, alleen de onderkant mag lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen en rol door poedersuiker.

15 opmerkingen:

  1. Wat is het beste boven onder warmte of hetelucht welke gebruik jij meestal ik heb ze allebei? Ben bang dat il ze te lang laat bakken dus 15 min uiterste??

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik gebruik hetelucht. En idd zo'n 15 min. Maar kijk bijv na 12 min even hoe ze erbij liggen.

      Verwijderen
  2. mogen de amandelen niet gebakken worden?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb ze vandaag gemaakt, en ze zijn helemaal ingezakt :(. Waar kan het aan gelegen hebben?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Heb je grote eieren gebruikt of medium?

      Verwijderen
    2. Heb je grote eieren gebruikt of medium?

      Verwijderen
    3. Ik kreeg een behoorlijk 'natte beslag', wellicht dat het idd aan de grootte van de eieren heeft gelegen. De volgende keer zal ik de eieren er 1 voor 1 doorheen mengen, misschien dat ik voldoende heb aan drie eieren. Of heb jij nog andere suggesties?

      Verwijderen
  4. En ja hoor na zoveel jaar stuit ik op jou pagina!
    Met nog altijd al dat heerlijks van toen en nu...inderdaad van Cookie!...ik ga dit recept uit proberen en je hebt een volger erbij...;) groetjes van Anissa25

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik heb ze vandaag gemaakt en ze smaakten goed, maar ze zijn helemaal ingezakt :s. Kan ik de volgende keer misschien een ei minder gebruiken zodat het deeg wat harder wordt en niet inzakt?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja het kan aan de grootte van de eieren hebben gelegen. Ik gebruik medium eieren...

      Verwijderen
    2. Ja het kan aan de grootte van de eieren hebben gelegen. Ik gebruik medium eieren...

      Verwijderen
  6. Ik heb ze ook gemaakt en zijn ook ingezakt��

    BeantwoordenVerwijderen