Mlouza - Marokkaanse amandelkoekjes
Deze traditionele Marokkaanse amandelkoekjes mlouza stonden al op mijn blog, maar op de een of andere manier lukten ze mij niet goed meer en dat hoorde ik ook terug van een aantal volgers. Misschien dat ik toch ergens een fout heb gemaakt bij het uitwerken van het recept. Hoe dan ook, ik zocht een nieuw recept en dat heb ik gevonden! Met dit recept krijg je perfecte mlouza, die hun vorm mooi behouden en heerlijk smaken. Ze zijn ook nog eens glutenvrij!
Ingrediënten voor 50 stuks:
500 gr amandelen
150 gr poedersuiker
1 el citroenrasp
2 eieren
2 el roomboter
Extra poedersuiker
Mazhar (oranjebloesemwater)
Mazhar (oranjebloesemwater)
50 hele amandelen
Bereiding:
Doe de amandelen in een pannetje met water en breng aan de kook. Laat een minuut of 2 koken en giet dan af. Spoel af met koud water en plop ze uit hun velletje. Droog ze goed en maal ze dan fijn tot poeder in de hakmolen. Doe de poedersuiker erbij en meng goed. Voeg dan citroenrasp, de eieren en de boter toe. Meng tot een samenhangend zacht amandeldeeg.
Maak je handen vochtig met een beetje oranjebloesemwater. Maak bolletjes ter grootte van een walnoot. Rol goed door poedersuiker. Houd een bolletje tussen je vingers en maak rondom sneetjes met een aardappelschilmesje.
Leg ze op een bakplaat me bakpapier en druk een amandel bovenop elk koekje.
Bak ze 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160 graden). Ze moeten licht van kleur blijven, alleen de onderkant mag lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Maak je handen vochtig met een beetje oranjebloesemwater. Maak bolletjes ter grootte van een walnoot. Rol goed door poedersuiker. Houd een bolletje tussen je vingers en maak rondom sneetjes met een aardappelschilmesje.
Leg ze op een bakplaat me bakpapier en druk een amandel bovenop elk koekje.
Bak ze 10-12 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden (hetelucht 160 graden). Ze moeten licht van kleur blijven, alleen de onderkant mag lichtbruin zijn. Laat ze afkoelen op een rooster.
Wat is het beste boven onder warmte of hetelucht welke gebruik jij meestal ik heb ze allebei? Ben bang dat il ze te lang laat bakken dus 15 min uiterste??
BeantwoordenVerwijderenIk gebruik hetelucht. En idd zo'n 15 min. Maar kijk bijv na 12 min even hoe ze erbij liggen.
Verwijderenmogen de amandelen niet gebakken worden?
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er mooi uit!!
BeantwoordenVerwijderenIk heb ze vandaag gemaakt, en ze zijn helemaal ingezakt :(. Waar kan het aan gelegen hebben?
BeantwoordenVerwijderenHeb je grote eieren gebruikt of medium?
VerwijderenHeb je grote eieren gebruikt of medium?
VerwijderenIk kreeg een behoorlijk 'natte beslag', wellicht dat het idd aan de grootte van de eieren heeft gelegen. De volgende keer zal ik de eieren er 1 voor 1 doorheen mengen, misschien dat ik voldoende heb aan drie eieren. Of heb jij nog andere suggesties?
VerwijderenEn ja hoor na zoveel jaar stuit ik op jou pagina!
BeantwoordenVerwijderenMet nog altijd al dat heerlijks van toen en nu...inderdaad van Cookie!...ik ga dit recept uit proberen en je hebt een volger erbij...;) groetjes van Anissa25
Hihi wat leuk zeg!! Welkom!!
VerwijderenHihi wat leuk zeg!! Welkom!!
VerwijderenIk heb ze vandaag gemaakt en ze smaakten goed, maar ze zijn helemaal ingezakt :s. Kan ik de volgende keer misschien een ei minder gebruiken zodat het deeg wat harder wordt en niet inzakt?
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
VerwijderenJa het kan aan de grootte van de eieren hebben gelegen. Ik gebruik medium eieren...
VerwijderenIk heb ze ook gemaakt en zijn ook ingezakt��
BeantwoordenVerwijderenIk heb een eitje minder gebruikt maar ze zakken nog steeds in?
BeantwoordenVerwijderenBij mij ook flink ingezakt
BeantwoordenVerwijderenOndanks dat ik ook een beetje bloem heb toegevoegd zijn deze bij mij ook ingezakt :(.. Erg jammer! Ik heb ook de kokos-jam koekjes en walnootkoekjes gemaakt maar die zijn gelukkig wel overheerlijk geworden.. (ook heb ik bij de kokos wat bloem toegevoegd)..
BeantwoordenVerwijderenBij mij dit jaar ook... Ik ga op zoek naar een beter recept en zal deze dan aanpassen!
VerwijderenIs het recept inmiddels al aangepast of zakken ze nog steeds in? :)
BeantwoordenVerwijderenEllouisa, moet er geen bakpoeder in? Zakken ze daarom misschien in?
BeantwoordenVerwijderenHet recept is nu juist, geen bakpoeder nodig :-)
Verwijderen2 el roomboter is 2 el gesmolten roomboter?
BeantwoordenVerwijderennee absoluut net gesmolten, gewoon 2 eetlepels hard eboter
VerwijderenHoi, kan ik amandelmeel gebruiken ipv gemalen amandelen?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan
VerwijderenIk heb ze net gemaakt en amandelmeel gebruikt en ze zijn perfect gelukt! Heerlijk..
BeantwoordenVerwijderenHey Ellouisa, heb ze net ook gemaakt en had ook een heel nat beslag. Ben er met de schrik aan begonnen in de hoop met het aangepast recept toch succes te hebben. Vooral de hoeveelheid 2 el boter is moeilijk. Je hebt grote eetlepels, kleine eetlepels... heb nu extra amandelen gemalen, en het deeg in de frigo gestoken op hoop van zegen qua makkelijker rollen.
BeantwoordenVerwijderenHoihoi dit recept moet kloppen, de hoeveelheid boter komt niet zo nauw.. hoop dat t wel nog gelukt is?
VerwijderenIk heb nu ook erg nat beslag, ik heb alles opgevolgd. Hoe kan ik het redden? Ik heb het nu even in de koelkast gelaten.
BeantwoordenVerwijderenIk heb ze gister gemaakt en ze zijn super lekker! Goed gelukt ook. Vandaag ga ik khaab el ghzal maken uit je koekjes boek. Heel overzichtelijk en duidelijke aanwijzingen bedankt! Xx
BeantwoordenVerwijderenHoi ellouisa. Kan ik voor de helft alles halveren?
BeantwoordenVerwijderenJa, ik ben ook benieuwd of ik het recept kan halveren.
BeantwoordenVerwijderenZe zijn perfect geworden! Dank je wel!!
BeantwoordenVerwijderenik heb ze vandaag gemaakt met 2 eieren van maat S en een beetje vanille essence.. lekkere koekjes
BeantwoordenVerwijderenHoi hoi moeten de amandelen niet geroosterd worden?
BeantwoordenVerwijderenNee :-)
VerwijderenToprecept! Supergoed gelukt en heerlijke koekjes
BeantwoordenVerwijderenKan ik amandelmeel gebruiken ipv gemalen amandelen?
BeantwoordenVerwijderenLiever nier, bij mij lukte dat niet goed
VerwijderenKan ik dit recept halveren?
BeantwoordenVerwijderenik heb deze koekjes gebakken volgens een recept van Marokkaanse buurvrouw van mijn moeder. Daar wordt geen boter gebruikt, geen citroensap alleen rasp van 2 bio citroenen en wat meer poeder suiker, 250 gr. amandeel meel en eieren zijn dezelfde. Koekjes zijn niet ingezakt. En ze worden op wat lagere temperatuur (150 C) gebakken, 20 minuten. Maar dit is sowieso per oven anders, belangrijk is dat ze niet donker worden. Ze zijn echt heel lekker en totaal niet ingezakt. Misschien helpen deze tips.
BeantwoordenVerwijderen