donderdag 13 juli 2017

Kruidkoek - Ellouisa bakt Hollands


Het werd weer eens tijd voor een Hollands baksel, dat was weer even geleden. Deze kruidkoek at ik bij een buurvrouw en vond het zo lekker, dat ik het recept even heb gevraagd. En nu eindelijk eens uitgeprobeerd. De kruidkoek is heel mals en zacht, terwijl er geen boter in zit en ook geen eieren. Je gebruikt karnemelk, hoe gek dat ook klinkt. Ik heb er wel iets minder suiker in gedaan dan in het originele recept en dat smaakte prima.



Ingredi├źnten:
200 gr bruine basterdsuiker
250 gr bloem
1 zakje bakpoeder
Snufje zout
2 tl koek- en speculaaskruiden
250 ml karnemelk
50gr amandelschaafsel


Bereiding:
Meng suiker, bloem, bakpoeder, zout en kruiden. Klop de karnemelk erdoorheen tot een dik en plakkerig beslag. Vet een cakevorm in met een mengsel van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem (papje van maken) en giet het beslag erin. Verdeel het amandelschaafsel erover en bak de koek ongeveer 45 minuten op 175 graden (hetelucht 160). Laat even afkoelen in de vorm en daarna op een rooster.

6 opmerkingen:

  1. Heerlijk recept. Gebruik het ook al jaren. Jammer dat er zoveel suiker inzit. Misschien ga ik het een keer proberen om met bananen te zoeten ipv suiker. Combinatie met gedeelte bloem en volkoren meel en cranberries , walnoten , pecannoten erdoorheen is ook lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja klopt. Ik gad al 50 gr minder gedaan dan oorspronkelijk in t recept stond. Klinkt goed!

      Verwijderen
    2. Ja klopt. Ik gad al 50 gr minder gedaan dan oorspronkelijk in t recept stond. Klinkt goed!

      Verwijderen
  2. Hoe groot is je cakevorm en hoeveel gram bakpoeder gaat er in een zakje?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Uhm een standaardvorm 25 cm denk ik. In n zakje zit 16gr

      Verwijderen
    2. Uhm een standaardvorm 25 cm denk ik. In n zakje zit 16gr

      Verwijderen