maandag 25 september 2017

Peren-speculaastaart - foodblogswap


Deze maand mocht ik voor de foodblogswap iets kiezen van de blog Onzefransekeuken van Lisette die in Frankrijk woont en een Bed & Breakfast runt. Daar maakte ik eerder al deze lekkere salade met kip en abrikozen van, die ik binnenkort weer eens op het menu zal zetten, heb het daarna niet meer gemaakt terwijl het zo lekker was! Deze keer wilde ik voor een baksel gaan. Deze sinaasappel-amandeltaart leek mij lekker, of de Portugese pasteis de nata die ik al 100 jaar wil maken... Maar ik besloot voor deze taart met speculaas en peer te gaan (Lisette noemt het een sinterklaastaart), ik had nog peren namelijk. Ik heb het amandelspijs zelf gemaakt, maar je kunt kant en klaar nemen (vind ik persoonlijk echt ontzettend kunstmatig smaken met dat amandelaroma erin). Ik deed er nog wat suiker bij (die ontbrak namelijk) en wat bakpoeder.

Ik heb nu een vorm van 26cm gebruikt, maar je kunt ook een kleinere nemen, dan wordt hij hoger, dat is ook mooi! De vorm die ik heb, is van Le Creuset en heeft een uitneembare bodem. Echt ideaal om makkelijk te verwijderen. Je kunt hem hier bestellen bij Bol.com.Ingrediënten:
150 gr roomboter op kamertemperatuur
100 gr amandelspijs (of maal 75 gr amandelen fijn met 50 gr suiker en een beetje eigeel)
50 gr lichtbruine basterdsuiker
1 el koek- en speculaaskruiden
2 eieren
150 gr bloem
1 tl bakpoeder
100 gr speculaasjes, grof gemalen
2 peren
2 el honing

Bereiding:
Als je het amandelspijs zelf maakt maal je de amandelen helemaal fijn met de suiker. Voeg wat eigeel toe om te binden. Mix dit door de boter. Als je kant en klaar amandelspijs gebruikt, mix je dit ook door de boter. Mix dan de basterdsuiker en erna de eieren er een voor een door. Voeg bloem, bakpoeder en koekkruiden toe en mix goed. Meng de grof gemalen speculaasjes erdoor en schep in een ingevette vorm (ik gebruik tegenwoordig een mengsel van 1 tl zachte boter, 1 tl zonnebloemolie en 1 tl bloem, werkt perfect!). Schil de peren en snijd in lange repen. Leg in een mooi patroon op het beslag.

Bak in een voorverwarmde oven van 175 graden (hetelucht 160) voor ongeveer 35-45 minuten. Gebruik je een kleinere vorm, dan heeft hij langer nodig, omdat hij dikker wordt.

Laat na het bakken 5 minuten in de vorm afkoelen en haal er dan uit. Laat op een rooster verder afkoelen. Verwarm dan de honing en bestrijk je taart ermee.

8 opmerkingen:

 1. Hoeveel eieren heb ik nodig?zie nika tussen de ingredienten staan. Ik gebruik namelijk aenkare amandelspijs.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het klopt toch dat als je het amandelspijs maakt er daarna niet nog eens suiker bij doet? Ik heb t niet gedaan maar ik lees t nu terug en twijfel .

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel die 50 gr moet er nog bij. Zie nu dat t niet duidelijk is sorry! Ik pas t aan

   Verwijderen
 3. Lekker wil ik ook een keer maken als ik tijd hebt. Jouw recepten zijn de enige die echt goed lukken.

  BeantwoordenVerwijderen