Hazelnoot-schuimrol


Deze hazelnoot-schuimrol is zo lekker!! Ik maakte eerder al een hazelnoot-schuimtaart, misschien wel mijn lievelingstaart! En deze rol is daar een mooie variant op. Minder ingewikkeld, omdat je hem oprolt en dus geen lagen hoeft te stapelen, en zeker niet minder lekker! Ik gebruikte een iets aangepaste versie van mijn hazelnoot-schuimtaart en garneerde de rol met chocolade en zelfgemaakte karamel. Vergeet vooral niet om de hazelnoten te roosteren, dat doet veel met de smaak! De combinatie van het hazelnootschuim, de botercrème, chocolade en zelfgemaakte karamel is verrukkelijk!

Ik heb een video gemaakt van deze rol en dat is voorlopig even mijn laatste video. Ik ga namelijk een durkke tijd tegemoet met de feestdagen en de oplevering van mijn nieuwbouwwoning. Daar moet veel voor gebeuren, en heb dan geen tijd om te filmen en video's te monteren. Gewone recepten zullen wel nog online komen (ook wat minder), heb daar nog wat van op voorraad.



Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:


Ingrediënten voor 1 rol:
4 eiwitten
175 gr suiker
Snufje zout
100 gr hazelnoten
Vulling:
1 el oploskoffie
1 el kokend water
150 gr roomboter (geen margarine!!)
75 gr poedersuiker
Garnering:
Zelfgemaakte karamel of een paar lepels bebogeen, gesmolten
25 gr pure chocolade, gesmolten

Bereiding;
Begin met het roosteren van alle hazelnoten. Je legt ze op een bakplaat (eventueel met bakpapier) en zet ze 5-10 minuten in een voorverwarmde oven van 180 graden hetelucht (elektrische oven 200) tot ze mooi goudbruin zijn. Laat ze iets afkoelen en maal dan de helft helemaal fijn tot poeder en de andere helft wat grover.

Nu maken we het schuim. De eiwitten doe je in een kom met het snufje zout. Mix even los en voeg dan al mixend de suiker toe. Mix nu zo'n 10-15 minuten op hoge snelheid tot je een stevig en dik schuim hebt. Als je de gardes eruit haalt, moeten er pieken ontstaan. En de kom moet je op zijn kop kunnen houden (zie de video voor een voorbeeld).

Voeg de fijngemalen hazelnoten toe aan het schuim en schep er luchtig door (niet mixen of kloppen!). Bedek een bakplaat van je oven met bakpapier en smeer hier het schuim over uit. Bestrooi met een deel van de grof gehakte hazelnoten. Verwarm je oven voor op 130 graden hetelucht of 150 elektrisch. Bak de plak ongeveer 25 minuten.

Draai de schuimplak na het bakken om op een nieuw stuk bakpapier en laat helemaal afkoelen.

Los de oploskoffie op in de eetlepel water en laat in de koelkast afkoelen.
Maak ondertussen de botercrème door de boter in een kom even los te kloppen met een mixer. Voeg dan de poedersuiker toe en mix de boter zeker 5-10 minuten tot hij mooi wit en romig wordt en in volume toeneemt. Je moet echt zolang mixen, anders hou je een botersmaak. Voeg het koffiemengsel toe en mix erdoor. Je krijgt als het goed is nu een mooie mokkacrème. 

Bestrijk de schuimplak met de botercrème en rol hem dan voorzichtig op. Garneer de rol met lijntjes gesmolten chocolade en karamel en nog wat gehakte hazelnoten.

Reacties

  1. Leuk recept, dacht in eerste instantie dat het een cakerol was, maar het is schuim. Bijzonder dat je het ook gewoon kan rollen.
    Gefeliciteerd met de aankoop van je nieuwe woning. Wel jammer dat er minder uploads zullen komen, ben helemaal weg van je blog :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. O ik dacht al dat je helemaal zou stoppen, gelukkig maar !

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben hem aan t maken maar er staat bij de basis: Voeg beide suikers toe. Er staat maar 1 soort suiker bij de basis, moet daar dan misschien een zakje vanillesuiker bij? Thankxxx

    BeantwoordenVerwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten