zaterdag 18 mei 2019

Marokkaanse vissoep


Al jaren van plan en nu eindelijk eens gemaakt, een Marokkaanse vissoep. Ik heb als basis mijn harira genomen, maar dan zonder vlees natuurlijk en met wat andere kruiden. En het resultaat mag er wezen! Een pittige soep met verse tomaten, kabeljauw en garnalen. En zonder een overheersende vissmaak of geur, dus ook lekker voor kinderen! Het is een leuke afwisseling op harira in de ramadan of maak hem op een koude dag met geroosterd brood. 

Ingredi├źnten voor 2 liter:
1 ui
5 tomaten
1 teentje knoflook
2 wortels
1 el tomatenpuree
Paar takjes verse platte peterselie
1 tl zout
1 tl zwarte peper
1/2 tl gember
1/2 tl komijn
1 tl kurkuma
1 tl paprikapoeder
1 bouillonblokje vis
250 gr kabeljauw
200 gr garnalen
2 el bloem
300 ml koud water
50 gr vermicelli
Citroen

Bereiding:
Maal de ui, peterselie en tomaten (geschild en ontpit) in een keukenmachine of hakmolen fijn. Pers de knoflook uit en snijd de wortels in dunne plakjes.
Verhit wat olijfolie in een soeppan en bak hier eerst de tomatenpuree een paar minuten in om de zurigheid eraf te krijgen. Wel blijven roeren! Doe de knoflook erbij en bak eventjes mee.
Voeg dan het ui-tomaatmengsel toe en meng alles goed. Voeg de kruiden, het bouilloblokje en de wortel en 1.5 liter water. Breng aan de kook en laat minimaal en uur pruttelen, liever 1.5 uur.

Snijd ondertussen de vis in grove blokjes en was de garnalen. Meng bloem met het koude water en roer goed met een vork. Voeg dit toe aan de soep en roer goed. Breng opnieuw aan de kook en doe dan de vis en garnalen erbij. Ook de vermicelli toevoegen en al roerende een paar minuten koken tot de vis en vermicelli gaar zijn.

2 opmerkingen: