maandag 30 september 2019

Appel-kruimeltaart


Wie is er niet dol op appeltaart? Nou, ik dus vroeger! Als kind lustte ik alleen het deeg, de vulling liet ik liggen. Maar ze zeggen dat je smaak elke 7 jaar verandert en ik lust het nu al jaren weer wel. Bij elke verjaardag van mijn broers is trouwens de appeltaart favoriet. Ik denk steeds een hippe taart te kunnen maken, maar ze vragen altijd om appeltaart :). Deze keer maakte ik weer eens een appel-kruimeltaart in plaats van de ouderwetse standaard appeltaart. En ik heb het recept ietsje aangepast, hij is nu nog lekkerder vind ik en de kruimels zijn beter zichtbaar. 

Gebruik goudrenetten of jonagolds voor de beste appelsmaak. Je kunt ook wat rozijnen toevoegen aan de vulling.Ingrediënten voor het deeg (28 cm):
300 gr zelfrijzend bakmeel

Geraspte schil van een halve citroen
200 gr koude roomboter
150 gr suiker
1 klein ei
Snufje zout
Voor de kruimellaag:
 100 gr ijskoude roomboter
60 gr suiker
150 gr bloem
25 gr gehakte amandelen of hazelnoten
Verder:
1 el paneermeel
7 appels in stukjes gesneden
1 el citroensap
2 el suiker
1 tl kaneel

Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden (hetelucht 170). Meng de ingrediënten voor de kruimellaag en maak er kruimels van door het tussen je vingertoppen te wrijven. Zet het tot gebruik in de koelkast weg.

Meng dan de ingrediënten voor het deeg door met je handen door elkaar te wrijven net zolang tot je een samenhangende deegbol hebt. Druk deze uit in een ingevette vorm (ik gebruik een vlaaivorm van 28 cm met losse bodem). Zet in de koelkast. Snijd de appels in stukjes en meng met de suiker en kaneel.

Als de bodem stevig en koud is geworden in de koelkast, bestrooi je hem met paneermeel en verdeel je de appelstukjes erover (wel even uit laten lekken). Verspreid hierover de kruimels en bak de taart onder het midden van de oven gaar in 40-50 minuten. Voor serveren bestrooien met poedersuiker.

1 opmerking:

  1. Ik wil je even oprecht bedanken voor alle heerlijke recepten die je met ons deelt waarvan wij alle vier weer smullen! Veel liefs Laura

    BeantwoordenVerwijderen