woensdag 7 januari 2015

AppeltaartWie kent 'm niet, de oud-Hollandse appeltaart. Ik maakte hem als kind met een pakje van Koopmans, maar nu al jaren met een eigen deegrecept. Altijd een succes, vooral met verjaardagen.

Ingredienten:

350 gr bloem
1/2 tl bakpoeder
Snufje zout
200 gr koude boter in blokjes
1 ei
1 el water
200 gr suiker
5 appels, geschild en in stukjes
100 gr rozijnen
1 tl citroensap
1 tl koek- en speculaaskruiden of kaneel
1 eidooier voor het bestrijken
Beetje honing
Wat amandelschaafsel

Bereiding:
Meng bloem, zout, 150 gr suiker, het ei, de boter en het water tot een stevig deeg. Wikkel het in plastic folie en laat het afkoelen in de koelkast. Snijd ondertussen de appels in stukjes en meng deze met de overgebleven suiker, citroensap, rozijnen en de koek- en speculaaskruiden of kaneel. Haal het deeg uit de koelkast en verdeel door de helft. Druk de helft in de bodem van een ingevette springvorm van 26 cm tot een egale bodem ontstaat. Verdeel de andere helft in twee├źn en bedek met een deel de rand van de vorm. Maak van het overgebleven deeg staafjes. Verdeel de appelvulling over de bodem en leg hierop de staafjes in ruitjespatroon. Bestrijk met eidooier en bestrooi met een beetje amandelschaafsel.
Bak de taart in een voorverwarmde oven van 175 graden in 1 uur en een kwartier gaar. Bestrijk daarna met verwarmde honing en strooi er nog wat amandelschaafsel overheen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten