Marokkaanse dadelkoekjes


Deze Marokkaanse dadelkoekjes zijn wat mij betreft onmisbaar met het suikerfeest, eid ul fitr. Ze zijn superlekker, maar ook heel handig om overgebleven dadels uit de ramadan op te maken. Je kunt in Marokko of in sommige Marokkaanse winkels in Nederland kant en klare dadelpasta kopen, maar vers gemaakt vind ik het persoonlijk lekkerder. 

Je kunt ze in verschillende vormpjes maken: traditioneel met pincet, in een stempel drukken of een deegrol maken en die in ruitjes snijden. Rol ze altijd rijkelijk door poedersuiker, eventueel nog een keer extra als je ze langer bewaart en gaat serveren. Op veler verzoek heb ik een video gemaakt en daarin zie je hoe je 3 van de vier vormen maakt.

Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:

Ingrediënten voor het deeg (50 koekjes):
300 gr bloem
150 gr boter
100 gr suiker
Mazhar (oranjebloesemwater) om te kneden (1 eetlepel ongeveer)
Vulling:
250 gr dadels of kant en klare dadelpasta
2 el gesmolten boter
1 el mazhar
1 tl kaneel
1 el poedersuiker
(Handje gepelde en gebakken amandelen, fijngehakt)
Extra:
Poedersuiker

Bereiding:
Meng voor het deeg de bloem, boter, suiker en mazhar tot een zacht en soepel deeg en laat een kwartier in de koelkast rusten.
Meng voor de vulling de dadelpasta, amandelen, kaneel, mazhar en gesmolten boter (als je gewone dadels gebruikt fijnmalen in een hakmolen met de rest van de ingrediënten).
Nu kun je kiezen voor een aantal verschillende vormen:

1. De traditionele koekjes
Verdeel het deeg en de vulling in bolletjes. Druk een bolletje deeg uit tot een schijfje en neem een bolletje vulling. Maak hier een klein staafje van en leg die op het deeg. Vouw het deeg om de vulling en druk goed aan. Rol even heen en weer zodat heel de vulling bedekt is. Versier rondom met een Marokkaanse pincet (nakash).

2. Ruitjes
Of maak een langwerpige plak van het deeg en leg er een rol vulling op. Vouw dicht en druk goed aan, druk een beetje plat en en snijd er ruitjes van. 

3. Stempelkoekjes
Je kan ook bolletjes maken van de vulling en die in een rondje deeg doen en daarna in een stempel of speciale lepel drukken.

4. Vierkantjes
Verdeel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een gelijk rechthoek of vierkant. Verdeel over het ene rechthoek de vulling (strijk uit met een lepel) en leg dan het andere deegrechthoek erop. Druk aan en snijd de randjes eraf zodat je strakke randen hebt. Snijd er dan vierkantjes uit.

Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
Bak ze op 175 graden gaar (als de onderkant lichtbruin is, maar de bovenkant nog wit) en rol ze door poedersuiker als ze nog warm zijn.


Reacties

  1. Salaam aleikom,

    Hoe lang moet het deeg rusten in de koelkast?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe maak je zelf dadelpasta?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dat ziet er heerlijk uit, en ik hou erg van dadels.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Waar kan ik zo'n tangetje kopen? (Ik koop het liefst online)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb m uit marokko... Weet helaas niet of ze online verkrijgbaar zijn. Misschien eens googlen op nakash?

      Verwijderen
    2. Ik heb m uit marokko... Weet helaas niet of ze online verkrijgbaar zijn. Misschien eens googlen op nakash?

      Verwijderen
  6. Wat voor boter gebruik je ? Roomboter of margarine?

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoe maak je die ronde koekjes onderaan?

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Hoeveel koekjes krijg je uit de deeg ?

    BeantwoordenVerwijderen
  9. hoe kan ik ze het beste bewaren, en hoelang blijven ze goed

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In een goed afgesloten trommel buiten de koelkast. Je kunt ze dan 5-7 dagen lekker vers houden.

      Verwijderen
    2. Ik heb deze koekjes al heel vaak gemaakt. De smaak is heerlijk, alleen verdwijnen na het afbakken de motiefjes op het koekje. Wat kan ik hier aan doen??

      Verwijderen
    3. Je kunt de koekjes na het vormen een uurtje laten rusten en dan pas bakken. Hoop dat dat helpt!

      Verwijderen
    4. Je kunt de koekjes na het vormen een uurtje laten rusten en dan pas bakken. Hoop dat dat helpt!

      Verwijderen
  10. Beste Ellouissa, wat een top blog heb je. Heerlijk recept is dit. 1 tip Ellouissa. De dadels dien je eerst te stomen, en vervolgens in de keukenmachine laten malen. Binnen een paar seconden heb je ze al fijn. Succes!
    Liefs Rachida.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dankje! Ik stoom ze eigenlijk alleen als het van die hardere zijn. Zachte dadels is het niet nodig, dan worden ze te nattig (heb ik n keer gehad namelijk).

      Verwijderen
  11. Kan ik de amandelen ook weglaten (ivm allergie)? En waar zou ik zo'n speciale koekjesstempel kunnen krijgen?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kan je weglaten. Ik koop die in Marokko, soms heb je ze ook op de bazar in beverwijk/Vleuten of Marokkaanse winkels

      Verwijderen
  12. A salaamo aleykoem klopt het dat het na het bakken de deeg nog iets zacht is?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. ja klopt, je moet ze dan ok echt niet langer bakken anders worden ze te hard!

      Verwijderen
  13. slm als ik mijn deeg uitrol kruimelt deze mss iets langer in de koelkast?

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Ziet er heerlijk uit. Kun je oranjebloesemwater ook weg laten?

    BeantwoordenVerwijderen
  15. Hoeveel calorieën zit er in een dadelkoek?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb echt geen idee helaas... Nog nooit op calorieën gelet...

      Verwijderen
  16. Hallo,
    Kan je deze koekjes invriezen?
    Zo ja hoe kan je ze beste invriezen.

    Dank je wel!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja dat kan in een diepvrieszak of doos. Dan geen poedersuiker erop doen, pas na ontdooien.

      Verwijderen
  17. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  18. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

    BeantwoordenVerwijderen
  19. Bedankt voor dit recept! Ben gek op deze koekjes maar helaas zit ee altijd amandel in. (Ik ben allergisch.) erg blij dat ik ze eindelijk weer kan eten, dankjewel!!

    BeantwoordenVerwijderen
  20. Kan je het deeg invriezen en hoe lang dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  21. ik zag het recept en had heel toevallig alles in huis en heb ze gelijk gemaakt.. Het deeg was bij mij wat droog na het rusten dus koste het meer tijd om het goed gevouwd te krijgen..ik verwachte er na het bakken niet veel meer van maar ..wauw wat lekker!!! Ik ga ze zeker nog een keer maken en dan iets meer aandacht aan het deeg besteden.
    Groetjes Naomi

    BeantwoordenVerwijderen
  22. Mijn koekjes zijn niet echt het geworden nu ze afgekoeld zijn. Ze zijn echt zacht achtig hoort dat zo?

    BeantwoordenVerwijderen
  23. Mijn kruimeldeeg barst steeds bij het vouwen.Tips voor een soepel deeg?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja heb ik kort geprobeerd. Vocht toevoegen na het kneden maakt het plakkerig. Misschien extra toevoegen tijdens het kneden en voor het laten rusten... Nog geen duidelijke oplossing voor gevonden.

      Verwijderen
    2. Iets barsten is op zich normaal, je drukt dst ook zo weer aan op zich. Maar als t echt uit elkaar valt js het te droog of te koud. Welke boter gebruik je?

      Verwijderen
    3. Echte melkerijboter. Ik doe het deeg altijd in de ijskast om te rusten. Misschien wordt het te koel ja.
      Echt uit mekaar vallen niet, maar wel scheuren en barsten waardoor het moeilijker is een rol te sluiten en mooi te kneden.

      Verwijderen
    4. Hay,
      Kan je ook water gebruiken inplaats van oranje bloesem water ?

      Verwijderen
    5. Ja kan maar mis je wel een bepaalde smaak

      Verwijderen
  24. Salaam, kan ik walnoten doen in olaats van amandelen??

    BeantwoordenVerwijderen
  25. Asalaam o alikoem, bedankt voor het recept. Ik had een vraagje. Moet de boter koud zijn of op kamertemperatuur?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kamertemperatuur als het recept tot op de gram aanhoudt, dan komen ze er goed uit. Ik maak de koekjes al jaren via Ellousia. En maak ze nu op dit moment.

      Verwijderen
    2. ik gebruik altjd koude boter. Maar op zich maakt het niet veel uit als je het deeg daarna maar laat koelen

      Verwijderen

Een reactie posten

Populaire recepten