Marokkaanse dadelkoekjes
Deze Marokkaanse dadelkoekjes zijn wat mij betreft onmisbaar met het suikerfeest, eid ul fitr. Ze zijn superlekker, maar ook heel handig om overgebleven dadels uit de ramadan op te maken. Je kunt in Marokko of in sommige Marokkaanse winkels in Nederland kant en klare dadelpasta kopen, maar vers gemaakt vind ik het persoonlijk lekkerder.
Je kunt ze in verschillende vormpjes maken: traditioneel met pincet, in een stempel drukken of een deegrol maken en die in ruitjes snijden. Rol ze altijd rijkelijk door poedersuiker, eventueel nog een keer extra als je ze langer bewaart en gaat serveren. Op veler verzoek heb ik een video gemaakt en daarin zie je hoe je 3 van de vier vormen maakt.
Bekijk hier de video op mijn youtubekanaal:
Ingrediënten voor het deeg (50 koekjes):
300 gr bloem
150 gr boter
100 gr suiker
Mazhar (oranjebloesemwater) om te kneden (1 eetlepel ongeveer)
Vulling:
250 gr dadels of kant en klare dadelpasta
2 el gesmolten boter
1 el mazhar
1 tl kaneel
1 el poedersuiker
(Handje gepelde en gebakken amandelen, fijngehakt)
Extra:
Poedersuiker
Bereiding:
Meng voor het deeg de bloem, boter, suiker en mazhar tot een zacht en soepel deeg en laat een kwartier in de koelkast rusten.
Meng voor de vulling de dadelpasta, amandelen, kaneel, mazhar en gesmolten boter (als je gewone dadels gebruikt fijnmalen in een hakmolen met de rest van de ingrediënten).
Nu kun je kiezen voor een aantal verschillende vormen:
1. De traditionele koekjes
Verdeel het deeg en de vulling in bolletjes. Druk een bolletje deeg uit tot een schijfje en neem een bolletje vulling. Maak hier een klein staafje van en leg die op het deeg. Vouw het deeg om de vulling en druk goed aan. Rol even heen en weer zodat heel de vulling bedekt is. Versier rondom met een Marokkaanse pincet (nakash).
2. Ruitjes
Of maak een langwerpige plak van het deeg en leg er een rol vulling op. Vouw dicht en druk goed aan, druk een beetje plat en en snijd er ruitjes van.
3. Stempelkoekjes
Je kan ook bolletjes maken van de vulling en die in een rondje deeg doen en daarna in een stempel of speciale lepel drukken.
4. Vierkantjes
Verdeel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een gelijk rechthoek of vierkant. Verdeel over het ene rechthoek de vulling (strijk uit met een lepel) en leg dan het andere deegrechthoek erop. Druk aan en snijd de randjes eraf zodat je strakke randen hebt. Snijd er dan vierkantjes uit.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
1. De traditionele koekjes
Verdeel het deeg en de vulling in bolletjes. Druk een bolletje deeg uit tot een schijfje en neem een bolletje vulling. Maak hier een klein staafje van en leg die op het deeg. Vouw het deeg om de vulling en druk goed aan. Rol even heen en weer zodat heel de vulling bedekt is. Versier rondom met een Marokkaanse pincet (nakash).
2. Ruitjes
Of maak een langwerpige plak van het deeg en leg er een rol vulling op. Vouw dicht en druk goed aan, druk een beetje plat en en snijd er ruitjes van.
3. Stempelkoekjes
Je kan ook bolletjes maken van de vulling en die in een rondje deeg doen en daarna in een stempel of speciale lepel drukken.
4. Vierkantjes
Verdeel het deeg in tweeën en rol elk deel uit tot een gelijk rechthoek of vierkant. Verdeel over het ene rechthoek de vulling (strijk uit met een lepel) en leg dan het andere deegrechthoek erop. Druk aan en snijd de randjes eraf zodat je strakke randen hebt. Snijd er dan vierkantjes uit.
Leg de koekjes op een bakplaat met bakpapier.
Bak ze op 175 graden gaar (als de onderkant lichtbruin is, maar de bovenkant nog wit) en rol ze door poedersuiker als ze nog warm zijn.
Salaam aleikom,
BeantwoordenVerwijderenHoe lang moet het deeg rusten in de koelkast?
Kwartiertje ongeveer
VerwijderenKwartiertje ongeveer
VerwijderenHoe maak je zelf dadelpasta?
BeantwoordenVerwijderenDe dadels fijnmalen met de rest
VerwijderenDe dadels fijnmalen met de rest
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenDat ziet er heerlijk uit, en ik hou erg van dadels.
BeantwoordenVerwijderenWaar kan ik zo'n tangetje kopen? (Ik koop het liefst online)
BeantwoordenVerwijderenIk heb m uit marokko... Weet helaas niet of ze online verkrijgbaar zijn. Misschien eens googlen op nakash?
VerwijderenIk heb m uit marokko... Weet helaas niet of ze online verkrijgbaar zijn. Misschien eens googlen op nakash?
VerwijderenWat voor boter gebruik je ? Roomboter of margarine?
BeantwoordenVerwijderenRoomboter
VerwijderenRoomboter
VerwijderenHoe maak je die ronde koekjes onderaan?
BeantwoordenVerwijderenMet een speciale koekjesstempel
VerwijderenMet een speciale koekjesstempel
VerwijderenHoe lang in de oven?
BeantwoordenVerwijderenEen kwartiertje
VerwijderenEen kwartiertje
VerwijderenHoeveel koekjes krijg je uit de deeg ?
BeantwoordenVerwijderenOngeveer 35
VerwijderenOngeveer 35
Verwijderenhoe kan ik ze het beste bewaren, en hoelang blijven ze goed
BeantwoordenVerwijderenIn een goed afgesloten trommel buiten de koelkast. Je kunt ze dan 5-7 dagen lekker vers houden.
VerwijderenIk heb deze koekjes al heel vaak gemaakt. De smaak is heerlijk, alleen verdwijnen na het afbakken de motiefjes op het koekje. Wat kan ik hier aan doen??
VerwijderenJe kunt de koekjes na het vormen een uurtje laten rusten en dan pas bakken. Hoop dat dat helpt!
VerwijderenJe kunt de koekjes na het vormen een uurtje laten rusten en dan pas bakken. Hoop dat dat helpt!
VerwijderenBeste Ellouissa, wat een top blog heb je. Heerlijk recept is dit. 1 tip Ellouissa. De dadels dien je eerst te stomen, en vervolgens in de keukenmachine laten malen. Binnen een paar seconden heb je ze al fijn. Succes!
BeantwoordenVerwijderenLiefs Rachida.
Dankje! Ik stoom ze eigenlijk alleen als het van die hardere zijn. Zachte dadels is het niet nodig, dan worden ze te nattig (heb ik n keer gehad namelijk).
VerwijderenKan ik de amandelen ook weglaten (ivm allergie)? En waar zou ik zo'n speciale koekjesstempel kunnen krijgen?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan je weglaten. Ik koop die in Marokko, soms heb je ze ook op de bazar in beverwijk/Vleuten of Marokkaanse winkels
VerwijderenChokran!
VerwijderenA salaamo aleykoem klopt het dat het na het bakken de deeg nog iets zacht is?
BeantwoordenVerwijderenja klopt, je moet ze dan ok echt niet langer bakken anders worden ze te hard!
Verwijderenslm als ik mijn deeg uitrol kruimelt deze mss iets langer in de koelkast?
BeantwoordenVerwijderenIk zou er wat vocht bijdoen, water gewoon of mazhar
VerwijderenZiet er heerlijk uit. Kun je oranjebloesemwater ook weg laten?
BeantwoordenVerwijderenKan maar dan mis je wel een bepaalde smaak
VerwijderenHoeveel calorieën zit er in een dadelkoek?
BeantwoordenVerwijderenIk heb echt geen idee helaas... Nog nooit op calorieën gelet...
VerwijderenHallo,
BeantwoordenVerwijderenKan je deze koekjes invriezen?
Zo ja hoe kan je ze beste invriezen.
Dank je wel!
Ja dat kan in een diepvrieszak of doos. Dan geen poedersuiker erop doen, pas na ontdooien.
VerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenDeze reactie is verwijderd door de auteur.
BeantwoordenVerwijderenBedankt voor dit recept! Ben gek op deze koekjes maar helaas zit ee altijd amandel in. (Ik ben allergisch.) erg blij dat ik ze eindelijk weer kan eten, dankjewel!!
BeantwoordenVerwijderenKan je het deeg invriezen en hoe lang dan?
BeantwoordenVerwijderenJa dat kan, een paar weken.
Verwijderenik zag het recept en had heel toevallig alles in huis en heb ze gelijk gemaakt.. Het deeg was bij mij wat droog na het rusten dus koste het meer tijd om het goed gevouwd te krijgen..ik verwachte er na het bakken niet veel meer van maar ..wauw wat lekker!!! Ik ga ze zeker nog een keer maken en dan iets meer aandacht aan het deeg besteden.
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Naomi
Mijn koekjes zijn niet echt het geworden nu ze afgekoeld zijn. Ze zijn echt zacht achtig hoort dat zo?
BeantwoordenVerwijderenNiet hard bedoel ik
BeantwoordenVerwijderenMijn kruimeldeeg barst steeds bij het vouwen.Tips voor een soepel deeg?
BeantwoordenVerwijderenIets meer vocht?
VerwijderenJa heb ik kort geprobeerd. Vocht toevoegen na het kneden maakt het plakkerig. Misschien extra toevoegen tijdens het kneden en voor het laten rusten... Nog geen duidelijke oplossing voor gevonden.
VerwijderenIets barsten is op zich normaal, je drukt dst ook zo weer aan op zich. Maar als t echt uit elkaar valt js het te droog of te koud. Welke boter gebruik je?
VerwijderenEchte melkerijboter. Ik doe het deeg altijd in de ijskast om te rusten. Misschien wordt het te koel ja.
VerwijderenEcht uit mekaar vallen niet, maar wel scheuren en barsten waardoor het moeilijker is een rol te sluiten en mooi te kneden.
Hay,
VerwijderenKan je ook water gebruiken inplaats van oranje bloesem water ?
Ja kan maar mis je wel een bepaalde smaak
VerwijderenSalaam, kan ik walnoten doen in olaats van amandelen??
BeantwoordenVerwijderensalaam ja kan ook
VerwijderenAsalaam o alikoem, bedankt voor het recept. Ik had een vraagje. Moet de boter koud zijn of op kamertemperatuur?
BeantwoordenVerwijderenKamertemperatuur als het recept tot op de gram aanhoudt, dan komen ze er goed uit. Ik maak de koekjes al jaren via Ellousia. En maak ze nu op dit moment.
Verwijderenik gebruik altjd koude boter. Maar op zich maakt het niet veel uit als je het deeg daarna maar laat koelen
Verwijderen